Poetry Fix

Facebook Twitter
0

Όπως κάθε Παρασκευή, ξεκινάμε με την κριτική της εβδομάδας, από την Άννα Κουτσιλοπούλου:

Aπό τις «Διορθώσεις» του J.Franzen στο «Χαστούκι» του C. Tsiolkas

o Τζόναθαν Φράνζεν

Its a Family Affair

Οι ιστορίες ενδοοικογενειακής παράνοιας πάντα μου έβγαζαν τον καλύτερο εαυτό. Είμαι σθεναρή υπέρμαχος του family dramatization, ακόμη κι όταν αυτό προσφέρεται στις πιο ακραίες και παρατραβηγμένες μορφές του.

Δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες λογοτεχνικές περιπτώσεις τέτοιου είδους είναι «Οι Διορθώσεις» του Αμερικανού Jonathan Franzen και «Το Χαστούκι» του Αυστραλού Christos Tsiolkas.

Στις «Διορθώσεις», η πενταμελής οικογένεια των Lambert, αρκούντως προβληματική και άκαμπτη ως προς τις προσωπικές πεποιθήσεις καθενός από τα μέλη της, καλείται να συγκεντρωθεί για μια τελευταία φορά σε ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο.

Christos Tsiolkas

Στο «Χαστούκι», οικογένεια και φίλοι αναστατώνονται όταν, σε ένα μπάρμπεκιου, ένας καλεσμένος χαστουκίζει ένα παιδάκι, που δεν είναι δικό του.

Και στα δύο μυθιστορήματα, η αφήγηση περνάει από χαρακτήρα σε χαρακτήρα, με αποτέλεσμα στις «Διορθώσεις» να έχουμε πέντε διαφορετικές οπτικές γωνίες μιας κοινής ζωής, ενώ στο «Χαστούκι», οκτώ αφηγηματικές φωνές καλούνται να δώσουν τη δική τους κατάθεση απέναντι σε ένα γεγονός, κατακριτέο μεν, που πήρε όμως επικές διαστάσεις χωρίς λόγο.

Με αυτόν τον τρόπο, τα δύο μυθιστορήματα ξεδιπλώνουν απίθανες ιστορίες οικογενειακής τρέλας, συναισθηματικού joyride, πατρικών και μητρικών φίλτρων going bad, προσωπικών αναζητήσεων και πνευματικών ντελίριων.

Heartbreaking κεφάλαιο στο «Χαστούκι» είναι η αφήγηση του Μανώλη, του ηλικιωμένου Έλληνα, πατέρα, παππού και συζύγου, που βρέθηκε ξαφνικά στην κηδεία ενός παλιού του φίλου. Οι σκέψεις ξεσπάνε σε κύματα θυμού, απογοήτευσης, μετάνοιας και, τελικά, αποδοχής, μιας ζωής που πέρασε,  ευτυχώς όχι αδιάφορα, δυστυχώς, όχι όπως την είχε επιθυμήσει.

Στις «Διορθώσεις», κάθε κεφάλαιο είναι ένας λαβύρινθος πολύπλοκων σκέψεων και συναισθημάτων, που παίρνουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη από την old school, πυκνογραμμένη αφήγηση του Franzen. Η εξιλέωση που γυρεύουν οι χαρακτήρες δε δίνεται ποτέ ως συγχωροχάρτι. Αντίθετα, διεκδικείται καθημερινά, μέσα από σκληρές μάχες αυτογνωσίας.

Και τα δύο βιβλία προσπαθούν να συμπεριλάβουν την κοινωνική και ιστορική πραγματικότητα στην οποία εξελίσσονται, κάτι που γίνεται με μεγαλύτερη επιμονή στο «Χαστούκι», αλλά και στα δύο υπερνικά το χάος των οικογενειακών συρράξεων και συναινέσεων .

«Οι Διορθώσεις» έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ όσον αφορά στην κινηματογραφική τους μεταφορά. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι τελικά θα γίνουν τηλεοπτική σειρά από το HBO. «Το Χαστούκι» μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στην αυστραλέζικη τηλεόραση, σε οχτώ πενηντάλεπτα επεισόδια.

Εδώ το trailer του The Slap

Άννα Κουτσιλοπούλου

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011

ο Tomas Tranströmer

Το 103ο βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας δόθηκε χθες στον σουηδό ποιητή Tomas Tranströmer, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Λίγοι από μας μιλάνε σουηδικά και οι αγγλικές μεταφράσεις είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε για να εκτιμήσουμε αυτόν τον ποιητή. Στο βίντεο που ακολουθεί οι Mary Karr και Christopher Robinson συζητούν δύο ποιήματά του στο Poetry Fix.

Ο Μισοτελειωμένος ουρανός (1962). Το ποίημα περιλαμβάνεται στον τόμο Tomas Tranströmer, Τα Ποιήματα, μετάφραση Βασίλης Παπαγεωργίου, εκδόσεις Printa 2004.

Εσπρέσο


Ο μαύρος καφές στο πεζοδρόμιο
με καρέκλες και τραπέζια φανταχτερά σαν έντομα.

Πολύτιμες, αιχμαλωτισμένες σταγόνες
γεμάτες με την ίδια δύναμη που έχει το Ναι και το Όχι.

Βγαίνει από σκοτεινά καφέ
κι ατενίζει τον ήλιο ασκαρδαμυκτί.

Στο φως της μέρας μια τελεία ευεργετικού μαύρου
που χύνεται γρήγορα μέσα στον χλομό πελάτη.

Μοιάζει τις σταγόνες της μαύρης βαθύνοιας
που μερικές φορές κλείνονται στην ψυχή

και μας δίνουν ένα ευεργετικό σκούντημα: Πήγαινε!
Παρότρυνση ν’ ανοίξουμε τα μάτια.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM