1.ΑΡΕΣΑΝ ΣΤΟΝ ΜΠΟΡΧΕΣ οι κατάλογοι θεμάτων προς πραγμάτευση και οι αναγγελίες κειμένων που κάποτε θα έγραφε. Με την ίδια άσκηση, έμπλεη χιούμορ πάντα, καταπιανόταν και ο Ρολάν Μπαρτ. Ας επιτρέψω στον εαυτό μου να δελεάσω μ’ έναν παρεμφερή τρόπο τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες. Και, συνάμα, να επιφορτίσω τον εαυτό μου με το ευχάριστο καθήκον της συγγραφής κάποιων κειμένων αργότερα.
2. ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ από ένα εκ των ωραιότερων και συγκινητικότερων βιβλιοφιλικών βιβλίων με ενέπνευσε (με τσίγκλισε, για την ακρίβεια) να σκαλίσω το μυαλό μου και να βρω κι άλλα βιβλιοφιλικά βιβλία, τα οποία θα συστήσω από τη στήλη αυτή. Η φράση: «Δεν μ’ αρέσει να γίνομαι ξινή, αλλά θα ’θελα να ξέρω τι ξεχωριστό έχεις ΕΣΥ, για να επιτρέψει ΣΕ ΣΕΝΑ ο καλός Θεός να χαζεύεις στο βιβλιοπωλείο μου, ενώ εγώ είμαι κολλημένη στην 95η Οδό, γράφοντας για την τηλεόραση τις Περιπέτειες του Ellery Queen!» (Helene Hanff, 84, Charing Cross Road, μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Πόλις, σ. 52).
3. ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ βιβλία που θα παρελάσουν από εδώ είναι το κομψό τομίδιο με δύο αφηγήματα του Stefan Zweig Ο παλαιοβιβλιοπώλης Μέντελ και Η Αόρατη Συλλογή (μτφρ. Μαρία Τοπάλη, εκδ. Άγρα) και το καταιγιστικό θρίλερ του Κυριάκου Μαργαρίτη Στον ίσκιο των σκοτωμένων κοριτσιών (εκδ. Ψυχογιός).
4. ΑΚΟΜΑ, θα παρουσιάσω βιβλιοπωλεία που άφησαν εποχή, καθώς και βιβλιοπωλεία που ήδη γράφουν ιστορία με το θάλπος και τις δραστηριότητές του. Θ’ αρχίσω με το θρυλικό Χνάρι του Γιώργου Τσιλδερίκη (στην επόμενη LifΟ) και θα συνεχίσω με το Free Thinking Zone της Αρετής Γεωργίλη και το Poems & Crimes του Σάμη Γαβριηλίδη.
5. Θ' ΑΣΧΟΛΗΘΩ με τη λίαν δυναμική επάνοδο του διηγήματος στην ελληνική παραγωγή. Παλαιοί και νέοι διάκονοι της μικρής φόρμας προσφέρουν μια σοδειά που μας κάνει αισιόδοξους. Ο λεπταίσθητος Γιάννης Ευσταθιάδης μας γοητεύει με τα διηγήματα μεγάλου μήκους» Άνθρωποι από λέξεις (εκδ. Μελάνι), ο Χρήστος Οικονόμου βραβεύεται για το Κάτι θα γίνει, θα δεις (εκδ. Πόλις), ο παίκτης/ρέκτης και σκακιστής ολκής και μαθηματικός και πολλά άλλα Δημήτρης Πετσετίδης, βραβευμένος πέρυσι για το σύνολο του έργου του από την Ακαδημία Αθηνών, μας καλεί Εν Οίκω (εκδ. Μεταίχμιο) και η Ευγενία Μπογιάνου κερδίζει τις εντυπώσεις με την Κλειστή Πόρτα (εκδ. Πόλις).
6. ΤΕΛΟΣ, θα έχω τον νου μου σε ό,τι καλό (και είναι πολλά τα καλά, παρά τις αντίξοες για το βιβλίο συνθήκες) κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό. Έχουμε το περίτεχνο μυθιστόρημα του Τζέφρι Ευγενίδη Σενάριο Γάμου (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, εκδ. Πατάκη), τα κείμενα και συνεντεύξεις του Στέλιου Ράμφου Η λογική της παράνοιας (εκδ. Αρμός), το αστυνομικό νουάρ σύνθεμα των Dominique Manotti & DOA Εντιμότατη Εταιρεία (μτφρ. Γιάννης Στριγκός, εκδ. Πόλις), το αθλητικό δοκίμιο περί επιτραπεζίου αντισφαιρίσεως του δυναμικού Jerome Charyn Πινγκ Πονγκ, Καυτά Κοψίματα και Διαβολεμένα Φάλτσα (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Άγρα), και το ευφάνταστο, καλοκουρδισμένο μυθιστόρημα της Νικόλ Κράους Όταν όλα καταρρέουν (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, εκδ. Μεταίχμιο), απ’ όπου και οι λέξεις που ακολουθούν: «Ο Ντάνιελ ήταν είκοσι τριών ετών, έναν χρόνο μικρότερός μου, και ενώ δεν είχε εκδώσει ακόμη κάποια ποιητική συλλογή, έμοιαζε να έχει περάσει τον χρόνο του πιο εποικοδομητικά, ή πιο ευφάνταστα, ή θα μπορούσε ίσως να πεις κανείς ότι κάτι τον παρακινούσε να γυρίσει τον κόσμο, να γνωρίσει ανθρώπους κι εμπειρίες μ’ έναν τρόπο που όποτε τον συναντούσα σε κάποιον πάντοτε μ’ έκανε να ζηλεύω».
σχόλια