Σεξιστικά σχόλια από τους μεγαλύτερους συγγραφείς

Σεξιστικά σχόλια από τους μεγαλύτερους συγγραφείς Facebook Twitter
0

Εντάξει οι μόνοι δεν είναι. Και σίγουρα τη γνώμη τους για τις γυναίκες τις έχουμε διακρίνει μέσα από κάποια βιβλία τους. Εν πάση περιπτώσει στις παρακάτω σκέψεις και κουβέντες αγαπημένοι συγγραφείς σχολιάζουν την γυναικεία φύση, ψυχοσύνθεση και συμπεριφορά. Οχι με κολακευτικό τρόπο πάντα...

Φίλιπ Ροθ

"Κοιτάξτε εγώ δεν ανακάλυψα την απώλεια της επιθυμίας, ούτε το δέλεαρ του πάθους, ούτε τους υγιείς συντρόφους, ούτε και τη μανία. Λυπάμαι αν οι άνδρες μου δεν έχουν τα σωστά συναισθήματα για τις γυναίκες, το ευρύ φάσμα των συναισθημάτων ή τα συναισθήματα εκείνα που οφείλουν να τρέφει ένας άνδρας για μια γυναίκα το 1995. Επιμένω, όμως, ότι στη Νόσο του Πορτνόι και στο "Βυζί" υπάρχουν ψήγματα αλήθειας για το πώς στα αλήθεια είναι ο άνδρας".

Απόσπασμα από συνέντευξή του στο Paris Review.

Τσαρλς Μπουκόφσκι

"Μην περιμένετε για την καλή γυναίκα. Δεν υπάρχει. Υπάρχουν γυναίκες που μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε περισσότερο κοντά με το σώμα τους και την ψυχή τους, αλλά αυτές ακριβώς είναι οι γυναίκες που θα στρέψουν το μαχαίρι πάνω σας ακόμα και μέσα στο πλήθος. Ακόμα κι αν το περιμένω, το μαχαίρι εξακολουθεί να κόβει. Η γυναίκα αγαπά να παίζει στρέφοντας τον έναν άνδρα ενάντια σε έναν άλλο. Κι αν είναι σε θέση να το κάνει δεν υπάρχει ούτε ένας που να μπορεί να αντισταθεί. Το αρσενικό, παρά το νταηλίκι και την διάθεση εξερεύνησης, είναι ο πιστός της ιστορίας, αυτός που αισθάνεται γενικά την αγάπη. Το θηλυκό έχει αδυναμία στην προδοσία, τα βασανιστήρια και την καταδίκη. Ποτέ μην ζηλεύεις έναν άντρα για την γυναίκα του. Διότι πίσω από όλα κρύβεται μια κόλαση".

Από ένα γράμμα του 1971

Νόρμαν Μέιλερ

"Μια μικρή δόση βιασμού κάνει καλό στην ψυχή του άνδρα".

Από ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια το 1972.

Γκορ Βιντάλ

"Πραγματικά δεν δίνω δεκάρα. Κοίτα, είναι δυνατόν να κάθομαι να κλαίω κάθε φορά που μια νεαρή πόρνη αισθάνεται ότι έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης;".

Στα πλαίσια σχολιασμού του για τις υποθέσεις του Ρομάν Πολάνσκι

Τ.Σ.Ελιοτ

"Υπάρχουν μόνο μισή ντουζίνα ανδρες στο χώρο των γραμμάτων (και καμία γυναίκα) που αξίζει να εκδοθούν".

Γράφοντας στον Εζρα Πάουντ το 1922.

Σολ Μπέλοου

"Οι γυναίκες είναι οι ράγες πάνω στις οποίες τρέχουν οι άνδρες".

Το σχόλιο αναφέρεται στην βιογραφία του Τζέιμς Ατλας.

Β. Σ. Νάιπολ

"Διαβάζοντας ένα γραπτό απόσπασμα ξέρω από την πρώτη ή τη δεύτερη παράγραφο αν το έχει γράψει γυναίκα ή όχι. Νομίζω ότι δεν είμαστε ισάξιοι".

Σε ομιλία του στη Βασιλική Γεωγραφική Ακαδημία της Βρετανίας.

[via]

*****

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Άλαν Χόλινγκερστ: «Η γραμμή της ομορφιάς»

Το πίσω ράφι / Η γραμμή της ομορφιάς: Η κορυφαία «γκέι λογοτεχνία» του Άλαν Χόλινγκχερστ

Ο Χόλινγκχερστ τοποθέτησε το βραβευμένο με Booker μυθιστόρημά του στα θατσερικά '80s και κατάφερε μια ολοζώντανη και μαεστρική ανασύσταση μιας αδίστακτης δεκαετίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Βιβλίο / Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Η Σανόρα Μπαρμπ είχε περάσει πολύ καιρό στους καταυλισμούς των προσφύγων από την Οκλαχόμα που είχαν πληγεί από την Μεγάλη Ύφεση και την ξηρασία, προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημά της. Έκανε όμως το λάθος να δείξει την έρευνά της στον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος την πρόλαβε.
THE LIFO TEAM
Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα

Βιβλίο / Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Το βιβλίο του Γερμανού θεωρητικού και πανεπιστημιακού Χέρφριντ Μίνκλερ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το έργο τους, που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού κόσμου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ