Tα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Tα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Θεόδωρος Γρηγοριάδης Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO
0

Τα τελευταία χρόνια –μην πω και μήνες– αλλάζουν ραγδαία μέσα μου απόψεις και βιώματα και μεταλλάσσονται, πράγμα που οφείλεται είτε στη βίαιη πάροδο του χρόνου είτε ακόμη και στην προσωπική μου, ρευστή πια, αντίληψη για όσα θεωρούσα δεδομένα. Μαζί με αυτές τις αλλαγές στρέφομαι σε διαφορετικά διαβάσματα, χωρίς να απορρίπτω τα παλιότερα.

1.

Τα διηγήματα του Άντον Τσέχωφ

Είναι πολλά και σε πολλές μεταφράσεις, είναι η ζωή και οι άνθρωποι ως μια αβίαστη μελέτη συμπεριφοράς και καθημερινότητας. Προσπαθώ να ανακαλύψω τα αδιάβαστα αλλά και να ξαναδιαβάσω τα διαβασμένα σε μια νέα μετάφραση – τι κρίμα να μη γνωρίζω ρωσικά! Ας πούμε, το μεγάλο διήγημα, και σε έκταση, «Η Στέπα». Τι συγκλονιστική αφήγηση, ταξίδι συμφιλίωσης με τον άνθρωπο, εμπειρίας ζωής! Με γαληνεύει αυτό το διήγημα και το διαβάζω στον εαυτό μου κάποτε τα βράδια σαν παραμύθι.

2.

Οριενταλισμός, Έντουαρντ Σαΐντ

Το μελέτησα στα αγγλικά τη δεκαετία του '80 και στη συνέχεια στην ελληνική του μετάφραση. Υπογραμμισμένο σε πολλά σημεία, με γοήτευε παρά τις κατηγορίες που εκτόξευε εναντίον της Δύσης. Πώς σχηματίζεται η ιδέα της Ανατολής στα μάτια της Δύσης; Ο Σαΐντ υπήρξε αρκετά αυστηρός με τις προκαταλήψεις μας περί ανατολισμού. Τώρα πια που η Ανατολή διαμορφώνει νέες επικράτειες και επαναδιατυπώνει τον Μη-Ευρωπαίο, ξαναμπαίνω σε αυτό το κείμενο με μια διαφορετική ματιά περί στερεοτύπων και διαφορών ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή.  

3.

Θουκιδίδη Ιστορία, μετάφραση: Ν.Μ. Σκουτερόπουλος

Σελίδα-σελίδα, απολαμβάνω αυτό το τεράστιο κείμενο, βυθίζομαι στη σκέψη του, αναπολώ χαμένες ιστορίες, πόλεις, δόξες και παθήματα, το συσχετίζω γλωσσικά με το σήμερα και ιστορικά με το αύριο. Με τέτοια βιβλία γίνεσαι αναγκαστικά σοφότερος και πιο ταπεινός.

4.

The Theory of the Novel, edited by Philip Stevick

Το πρώτο μου θεωρητικό βιβλίο, που αγόρασα το 1978 παραγγέλλοντάς το από την Αγγλία. Αναφέρεται στις βασικές δομές του δυτικού μυθιστορήματος, με κείμενα, ωστόσο, που γράφτηκαν από τους ίδιους τους συγγραφείς που εκθέτουν τις απόψεις τους: Κόνραντ, Φόρστερ, Χένρι Τζέιμς, Θερβάντες, Σταντάλ, Ζολά, Ζιντ. Μαζί με θεωρητικούς προσπαθούν –ήδη από το 1967– να «ξαναχτίσουν» το μυθιστόρημα πριν από τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Απόλαυση διαχρονική.


5.

De Profundis, Oscar Wilde

«... έχεις ακόμη πολλά να κερδίσεις από μένα» τελειώνει ο πιο σπαρακτικός μονόλογος προς αγαπημένο που διασώθηκε ποτέ στην επικράτεια των γραμμάτων. Αυτό το βιβλίο, που το διαβάζω σε κάθε του μετάφραση αλλά το προτιμώ στα αγγλικά, είναι ένα καταφύγιο για κάθε προδοσία, κάθε αναχώρηση και ματαίωση. Είναι το μοναδικό κείμενο που ξεσπάω πάνω του και το απαγγέλλω μπροστά σε φίλους ως παράδειγμα ζωής.

6.

Μίλησε, μνήμη, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

Άλλο ένα κείμενο που με ανακουφίζει και με ξαναστέλνει στον πιο κομψό και περίπλοκο κόσμο της γραφής. Είναι σαν να βγαίνεις στο ακριβότερο εστιατόριο της πόλης, μόνο που εδώ το έχεις μέσα στο σπίτι σου. Και σαν μια άσκηση επιβίωσης, όταν όλα γύρω σου θυμίζουν μια γκρίζα ανέμπνευστη καθημερινότητα. Μακριά, κρατήσου.

7.

Ποιήματα, Σεφέρης

Ο Καβάφης ήταν μονίμως στο διπλανό τραπεζάκι, τα τελευταία χρόνια η υπερχρήση του και τα καμώματα των νεοκαβαφιστών με κούρασαν και, απατώντας τον ως γλυκιά διαμαρτυρία, ξαναγύρισα σε μια ακόμη μεγάλη μου αγάπη, τον Σεφέρη. Και ανακαλύπτω καθημερινά, σαν για πρώτη φορά, το Φως, το Κλειστό Τοπίο, τις Πρωταρχικές Λέξεις, μια καταφυγή περισσότερο κοινωνική και μια επανατοποθέτηση της ελληνικότητας. Βαθιές ανάσες.

8.

Πετρέλαιο, Pier Paolo Pasolini

Χρόνια τώρα προσπαθώ να κατανοήσω αυτό το ανολοκλήρωτο μυθιστόρημα του Παζολίνι και με πιάνει η ίδια γοητευτική απόγνωση. Το λατρεύω όμως: δοκιμιακό, μυθιστορηματικό, πορνογράφημα, παραμένει δυσερμήνευτο για τον αναγνώστη, αλλά για έναν δημιουργό αποτελεί τη δαντική κατάληξη της δημιουργικότητας. Αυτό το κολασμένο κείμενο αντικατοπτρίζει τη χαοτικότητα ζωής και τέχνης, αλλά και το επερχόμενο άδικο τέλος του συγγραφέα του.

9.

Ακυβέρνητες Πολιτείες, Στρατής Τσίρκας

Ολοκληρωμένα ή αποσπασματικά επιστρέφω στο πιο σημαντικό μυθιστορηματικό εγχείρημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το διαβάζω ως μεσογειακή/μεσανατολική περιπλάνηση, περιδιαβαίνοντας στις χαμένες επικράτειες της Ιστορίας και των τόπων, νοσταλγώντας την πολιτική και τον έρωτα. Είναι από τα λίγα μυθιστορήματα που μου μεταφέρουν την αίσθηση των χρωμάτων στη γη και στον ουρανό και τη σκόνη που αφήνουν οι μάχες και τα ποδοπατήματα των ανθρώπων.

10.

London Review of Books

O ταχυδρόμος το αφήνει στη θυρίδα μου εδώ και είκοσι χρόνια κάθε δεκαπέντε μέρες. Τυλιγμένο στο νάιλον, με μια μυρωδιά Λονδίνου, αναπτερώνει την αττική μου διάθεση. Το διαβάζω πριν το μεσημέρι, τεράστια σε μήκος άρθρα, πολιτικά, κοινωνικά, λογοτεχνικά, ερεθίζουν τη σκέψη και με προσγειώνουν μετά στην ταπεινή καθημερινότητα. Πνευματική γυμναστική.


Info:

Τελευταία του βιβλία «Ζωή Μεθόρια» και «Ο ξεχασμένος άγγελος των Φιλίππων» (2015) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη. 

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ