ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Tα αγαπημένα μέρη των βιβλιοφάγων της Αθήνας

Tα αγαπημένα μέρη των βιβλιοφάγων της Αθήνας Facebook Twitter
0

Διάσπαρτοι στο κέντρο της Αθήνας, μικροί ή μεγαλύτεροι χώροι, είναι οι νησίδες για αυτούς που θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα, να ψάξουν για ένα βιβλίο, να διαβάσουν. Ήσυχα μικρά κηπάκια και αυλές, μοναδικά σαλόνια βιβλιοθήκες, μια καλή αφορμή για λίγη απομόνωση ή συζήτηση, για ένα ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου. Ένας καφές και ένα τσάι μαζί μα τα μυστικά της ανάγνωσης, ένας καλός λόγος για να κάνετε ένα ήρεμο διάλειμμα στη μέση της πολύβουης πόλης και της πιεσμένης μέρας.

 

Πλειάδες

Tα αγαπημένα μέρη των βιβλιοφάγων της Αθήνας Facebook Twitter

Οι Πλειάδες ήταν κόρες του τιτάνα Άτλαντα και της Πλειόνης, αδελφές της Καλυψώς και των Υάδων. Η Πλειάδες είναι ένα βιβλιοπωλείο στο Παγκράτι, από αυτά που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση, σε χρόνια πολύ δύσκολα. Οι Πλειάδες είναι ένα σχετικά καινούργιο βιβλιοπωλείο στην Σπυρ. Μερκούρη 62, στο Παγκράτι. Οι ιδιοκτήτες του Άλκης Τεμπονέρας και Αλεξάνδρα Μπίζη βρίσκονται εδώ και χρόνια στο χώρο του βιβλίου και έφτιαξαν το βιβλιοπωλείο τους ήρεμο, ενημερωμένο, ωραία φτιαγμένο αρχιτεκτονικά με μια καλοφτιαγμένη αυλή στο πίσω μέρος. Εκεί μπορείς να καθίσεις και να ανοίξεις το καινούργιο σου βιβλίο, ή να ξεφυλλίσεις τα βιβλία που σου έχουν κινήσει το ενδιαφέρον δίπλα στον μεγάλο φοίνικα, τα μικρά οπωροφόρα, τα αναρριχόμενα και τα μυρωδικά. Οι Πλειάδες είναι γενικό βιβλιοπωλείο και εδώ θα βρείτε βιβλία λογοτεχνίας, δοκίμια, βιβλία φιλοσοφίας, πολιτικά και παιδικά. 

Πλειάδες, Σπύρου Μερκούρη 62, Παγκράτι

 

Poems and Crimes

Tα αγαπημένα μέρη των βιβλιοφάγων της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 1850, στο Μοναστηράκι, στην Αγ. Ειρήνης 17, φιλοξενεί το Poems and Crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδη. Βιβλία πάνω σε κάθε τραπέζι και η διάχυτη μυρωδιά του καφέ, σε προκαλούν να καθίσεις και να ανοίξεις τα βιβλία σου. Στο ισόγειο είναι το βιβλιοπωλείο των εγκλημάτων, στον πρώτο όροφο, στο βιβλιοπωλείο της ποίησης. Πάντα κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει εκεί. Εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερωματικές βραδιές. Mπορείτε να φέρετε τον υπολογιστή σας και να δουλέψετε. Με καλό καιρό μπορείτε να απολαύσετε το βιβλίο σας στην αυλή τριγυρισμένος από πανύψηλα δέντρα μέσα στο σκηνικό των γκράφιτι στα γύρω άδεια κτίρια. 

Poems and Crimes, Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι

 

Φλοράλ

Tα αγαπημένα μέρη των βιβλιοφάγων της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το καφέ "Φλοράλ" έχει ιστορία όσο τα Εξάρχεια,από το 1936, και λειτουργεί στο ισόγειο της γνωστής 5όροφης Μπλε πολυκατοικίας πού ολοκλήρωσε το 1933 ο αρχιτέκτονας Κυριακούλης Παναγιωτάκος, στην γωνία Αραχώβης και Θεμιστοκλέους. Η μαρμάρινη σκάλα στο εσωτερικό και οι μεγάλες τζαμαρίες είναι τα ίχνη του παλιού κτιρίου στην καρδιά του χώρου. Το Φλοράλ έχει εσωτερικά τρία επίπεδα, αίθουσα για καφέ και ποτό, φαρδιές κερκίδες- σκαλοπάτια με μεγάλες, άνετες μαξιλάρες και άνετο καθιστικό σε άμεση επαφή με το βιβλιοπωλείο, που καταλαμβάνει το τρίτο επίπεδο. Η γωνιά των βιβλίων είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Μπορείτε να δουλέψετε με το λάπτοπ σας, να διαβάσετε το καινούργιο σας βιβλίο και να ψάξετε στα ράφια ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, κλασική λογοτεχνία, κόμικς και λευκώματα.

Φλοράλ, Αραχώβης και Θεμιστοκλέους, Εξάρχεια

Λεμόνι

Tα αγαπημένα μέρη των βιβλιοφάγων της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών 22 στο Θησείο, ο Σπύρος Ξένος το 1998, άνοιξε το Λεμόνι, στο υπόγειο μιας τυπικής πολυκατοικίας του 70. Όταν φτάσετε σας περιμένει πάντα ζεστός καφές και τσάι στο μεγάλο τραπέζι, στο σκεπαστό χώρο μπροστά από το κατάστημα. Λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, δοκίμιο, τέχνη, φιλοσοφία, είναι οι προτιμήσεις τους. Τα καλοκαίρια μπορεί να καθίσει κάποιος στο καταπληκτικό μικρό πίσω κηπάκι να να διαβάσει τα βιβλία του. Χώρος συνάντησης όχι μόνο των βιβλιοφίλων της γειτονιάς αλλά και ποιητών και λογοτεχνών, κάνει συχνά παρουσιάσεις και εκθέσεις. Μια μοναδική γωνιά στην πόλη που έχει επιβιώσει και έχει ανθίσει σε μια γειτονιά που όλα έχουν αλλάξει και δύσκολα παρέμειναν ανοιχτά τα μικρά μαγαζιά. Μπορείτε ακόμα και να τηλεφωνήσετε και να παραγγείλετε ένα βιβλίο. Θα σας περιμένει όταν φτάσετε εκεί. 

Λεμόνι, Ηρακλειδών 22, Θησείο

 

Συλλαβή

Tα αγαπημένα μέρη των βιβλιοφάγων της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η Συλλαβή είναι ένα μικροσκοπικό βιβλιοπωλείο –καφέ στον πεζόδρομο της οδού Τιμοθέου στο Παγκράτι. Πολλοί φοιτητές το επιλέγουν για διάβασμα. Στέκι φανατικών βιβλιοφάγων, συναντήσεων φίλων του βιβλίου. Ένας χώρος ντυμένος στα λευκά, που σε υποδέχεται και σε εμπνέει. Στην βιβλιοθήκη του θα βρείτε βιβλία ιστορικά, λογοτεχνικά και ποίηση ή να διαβάσετε σε αυτό τον ήρεμο χώρο ανάγνωσης τα δικά σας βιβλία. Μπορείτε να πιείτε καφέ και να δοκιμάσετε μια νόστιμη σαλάτα. Ο Φίλιππος Πλακιάς έκανε ένα ωραίο καφέ στο ισόγειο και ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο στο πατάρι. Μικροσκοπικό και στην κλίμακα της γειτονιάς, μια διέξοδος σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Αθήνας.

 

Συλλαβή, Τιμοθέου 3, Παγκράτι

 

Free Thinking Zone

Tα αγαπημένα μέρη των βιβλιοφάγων της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

To Free Thinking Zone ή Οίκος Ανοχής Σκέψης στο Κολωνάκι είναι ένα concept βιβλιοπωλείο για τη σύγχρονη σκέψη και τέχνη. Είναι ο πιο ήρεμος και προσωπικός-δημόσιος χώρος που μπορεί να διαβάσει κάποιος το βιβλίο του στην πολύβουη Σκουφά. Η ιδιοκτήτριά του Αρετή Γεωργίλη αγαπά τα βιβλία και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που έστησε το χώρο. Μικρές λεπτομέρειες δίνουν τον τόνο και μεγάλοι δερμάτινοι καναπέδες φιλοξενούν τους επισκέπτες που ξεφυλλίζουν τα βιβλία τους με έναν καφέ ή ένα τσάι. Λογοτεχνικές συναντήσεις και μια μεγάλη ατζέντα συζητήσεων και παρουσιάσεων όχι μόνο για τα βιβλία αλλά και σε θέματα όπως η ελευθερία της έκφρασης, η διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνουν ζωή και ένταση τα απογεύματα στο βιβλιοπωλείο. 

Free Thinking Zone, Σκουφά 64, Κολωνάκι

 

Πολυχώρος Άγκυρα

Tα αγαπημένα μέρη των βιβλιοφάγων της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Είναι ένα υπέροχο διατηρητέο νεοκλασικό, άριστα ανακαινισμένο, από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στη Σόλωνος. Εκεί στεγάζεται, στο 124,  ο πολυχώρος των εκδόσεων Άγκυρα, ένα στέκι βιβλιοφάγων που έφτιαξε η οικογένεια Παπαδημητρίου. Κρυμμένο καλά από το θόρυβο του δρόμου, πίσω από την παλιά βαριά πόρτα, μια αθηναϊκή αυλή και το καφέ Ρότα. Κλασικά πλακάκια και δροσιά το καλοκαίρι, ότι πρέπει για ήσυχα μεσημέρια και ένα διάλειμμα. Μπορείτε να δουλέψετε με το λαπτοπ σας και μπορείτε να απολαύσετε ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη, χειροποίητες πίτσες και γλυκά του κουταλιού. Δίπλα από το καφέ στο ισόγειο βρίσκεται το βιβλιοπωλείο του Πολυχώρου με μια μεγάλη συλλογή βιβλίων που μπορείτε να διαβάσετε ή να ξεφυλλίσετε στο καφέ πριν κάνετε την επιλογή σας. 

Πολυχώρος Άγκυρα, Σόλωνος 124 & Εμ. Μπενάκη, Αθήνα

 

Επί λέξει

Tα αγαπημένα μέρη των βιβλιοφάγων της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πριν ενάμισι χρόνο στην Ακαδημίας 32 άνοιξε το Επί Λέξει, ένα βιβλιοπωλείο που έδωσε ζωή σε ένα δρόμο ταλαιπωρημένο με κλειστά μαγαζιά. Η Μαρία Παπαγεωργίου, αγαπημένη βιβλιοπώλης πολλών Αθηναίων από την Εστία στην οποία εργάσθηκε τα τελευταία 22 χρόνια άνοιξε ένα στέκι βιβλιοφίλων, ένα γενικό βιβλιοπωλείο, φτιαγμένο έτσι που να φιλοξενεί κάθε βιβλιοφάγο που θέλει να καθίσει τα σκαλιά- καθίσματα ή στους άνετους καναπέδες και να ψάξει αυτό που ακριβώς αναζητά. Γύρω κυριαρχεί το λευκό, οι ράχες των βιβλίων δίνουν χρώμα, η ηρεμία που αποπνέει ο χώρος είναι μοναδική. Γενικό βιβλιοπωλείο, με έμφαση στα δοκίμια: λογοτεχνικά, ιστορικά και φιλοσοφικά και με βαρύτητα στην ιστορία και τη φιλοσοφία. Προσωπικές σχέσεις με τους επισκέπτες πελάτες και η πάντα χρήσιμη βοήθεια των ανθρώπων του βιβλιοπωλείου σε κάνουν να μη θέλεις να ξεκολλήσεις. 

Επί Λέξει, Ακαδημίας 32, Αθήνα

Βιβλίο
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Άλαν Χόλινγκερστ: «Η γραμμή της ομορφιάς»

Το πίσω ράφι / Η γραμμή της ομορφιάς: Η κορυφαία «γκέι λογοτεχνία» του Άλαν Χόλινγκχερστ

Ο Χόλινγκχερστ τοποθέτησε το βραβευμένο με Booker μυθιστόρημά του στα θατσερικά '80s και κατάφερε μια ολοζώντανη και μαεστρική ανασύσταση μιας αδίστακτης δεκαετίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Βιβλίο / Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Η Σανόρα Μπαρμπ είχε περάσει πολύ καιρό στους καταυλισμούς των προσφύγων από την Οκλαχόμα που είχαν πληγεί από την Μεγάλη Ύφεση και την ξηρασία, προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημά της. Έκανε όμως το λάθος να δείξει την έρευνά της στον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος την πρόλαβε.
THE LIFO TEAM
Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα

Βιβλίο / Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Το βιβλίο του Γερμανού θεωρητικού και πανεπιστημιακού Χέρφριντ Μίνκλερ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το έργο τους, που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού κόσμου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Βιβλίο / Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Σε όλα τα έργα του πρωταγωνιστούν οι γυναίκες και μια υπόγεια Αθήνα, ενώ ο ίδιος δεν κρίνει τους ήρωές του παρά το αφήνει σε εμάς: Μια κουβέντα με τον χαμηλόφωνο συγγραφέα του «Άχρηστου Δημήτρη» και της «Πλατείας Κλαυθμώνος».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρίτα Κολαΐτη: «Με θυμώνει που δεν βλέπεις σχεδόν κανέναν να διαβάζει ένα βιβλίο στο μετρό»   

Βιβλίο / Ρίτα Κολαΐτη: «Με θυμώνει που σχεδόν κανείς δεν διαβάζει βιβλίο στο μετρό»   

Η πολυβραβευμένη μεταφράστρια μιλά για την προσωπική της διαδρομή στον χώρο της λογοτεχνίας, για το στοίχημα της καλής μετάφρασης και εξηγεί τι σημαίνει να δουλεύεις πάνω σε κορυφαία έργα του Φλομπέρ, του Καμί, του Μαρκήσιου ντε Σαντ και της Ανί Ερνό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ