1 Philip Roth: Αγανάκτηση, μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου, εκδόσεις Πόλις.
Ο Ροθ είναι ένας από τους αγαπημένους μου Αμερικανούς συγγραφείς. Στο τελευταίο του βιβλίο αφηγείται, με τον γνωστό εξαιρετικό ρεαλισμό του, την απόγνωση ενός νέου άνδρα που έρχεται αντιμέτωπος με τον ασφυκτικό κλοιό ενός υπερπροστατευτικού πατέρα και με την παράλογη, συντριπτική κοινωνία ενός Πανεπιστημίου των Μεσοδυτικών Πολιτειών της δεκαετίας του '50.
2 Γκάιλς Μίλτον: Χαμένος παράδεισος: Σμύρνη 1922, μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς, εκδόσεις Μίνωας.
Τα ιστορικά βιβλία με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα - το συγκεκριμένο αναπλάθει την καταστροφή της Σμύρνης βασισμένο σε ανέκδοτα γράμματα και ημερολόγια από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης από τον Κεμάλ και τον Βενιζέλο.
3 Γιάννης Καλπούζος: Ιμαρέτ - Στη σκιά του ρολογιού, εκδόσεις Μεταίχμιο.
Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα (1845) στην Άρτα, η ιστορία δύο νέων (ενός Έλληνα και ενός Τούρκου) ομογάλακτων που ζουν σταδιακά την απελευθέρωση της Ελλάδας. Σε αυτό το βιβλίο με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η καθημερινή συνύπαρξη των διαφορετικών εθνικοτήτων κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, καθώς και ο ξεριζωμός των Τούρκων από την Άρτα, την οποία θεωρούσαν και αυτοί πατρίδα τους.
4 Joseph Roth: Το εμβατήριο του Ραντέτσκυ, μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, εκδόσεις Άγρα.
Μέσα από το βιβλίο αυτό παρακολουθούμε την παρακμή της αυστροουγγρικής μοναρχίας (Φραγκίσκος Ιωσήφ, 1848-1916) και συγχρόνως την ιστορία της κεντρικής Ευρώπης στη διάρκεια αυτής της περιόδου.
5 Στιγκ Λάρσον: Το κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας, μτφρ. Γιώργος Μαθόπουλος, εκδόσεις Ψυχογιός
Θεωρώ τον συγκεκριμένο συγγραφέα που δυστυχώς δεν πρόλαβε να ζήσει την τεράστια επιτυχία της τριλογίας του εξαιρετικό στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας Μillenium είναι ένα θρίλερ αστυνομικό και πολιτικό που διαδραματίζεται στη σύγχρονη Σουηδία.
σχόλια