Θερινή Κολεξιόν, Ι

Θερινή Κολεξιόν, Ι Facebook Twitter
Gregory Markopoulos
0

ΣΥΝΕΛΟΝΤΙ ΕΙΠΕΙΝ: Αν μη τι άλλο, η βιβλιοπαραγωγή πάει καλά και οι βιβλιόφιλοι έχουν να επιλέξουν από ευρεία γκάμα τι θα διαβάσουν. Σχεδόν όλα τα είδη (δοκίμιο, ποίηση, υψηλή λογοτεχνία, λαϊκά αναγνώσματα, κ.λπ.) προσφέρονται σε κομψούς τόμους, σε μονοτονικό ή πολυτονικό, με εξώφυλλα επιμελώς φιλοτεχνημένα και σε ποικιλία πρωτόγνωρη και λίαν ευπρόσδεκτη. Αρχίζω να φορτώνω ράφια και κομοδίνο με βιβλία προς ξεκοκάλισμα και να σας τα προτείνω ασμένως.

1. ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ: Ελάχιστοι από εμάς βγήκαν αλώβητοι όταν καταδικάστηκαν να χαθούν σ’ αυτόν το λαβύρινθο που λέγεται γυναικεία τσάντα. Παμπάλαιο, πεισματικά ανεξιχνίαστο μυστήριο, χάος και έρημος, θέμα για τον Μπόρχες, πονοκέφαλος για κάθε άντρα: η γυναικεία τσάντα! Έγινε πλέον αντικείμενο μελέτης, στον δρόμο που άνοιξε ο Ρολάν Μπαρτ με τις Μυθολογίες. Ο Jean-Claude Kaufmann (Ρεν, 1948), οπλισμένος με κέφια, υπομονή και ευρυμάθεια καταπιάνεται με το απαραίτητο αξεσουάρ στο πόνημά του Η γυναικεία τσάντα – Ένας μικρός ερωτικός κόσμος

(μτφρ. Αριστέα Κομνηνέλλη, εκδ. Μεταίχμιο).

Μια τσάντα μπορεί με τον τρόπο που αλλάζει να αφηγηθεί μια ολόκληρη ζωή, λέει ο συγγραφέας και παραθέτει τα λόγια μιας γυναίκας, της Σοφί, που περιγράφει το καθημερινό περιεχόμενο μιας από τις τσάντες της: «Όλα τα χαρτιά μου, τα συνήθη φάρμακά μου κι εκείνα που θα μπορούσα ενδεχομένως να χρειαστώ, τα γυαλιά μου, η ατζέντα μου, με όλες τις διευθύνσεις μου γραμμένες, καθώς και τα ραντεβού μου, ένα μικρό νεσεσέρ για μακιγιάζ, υγρά χαρτομάντιλα, λίγα μικρά χανζαπλάστ, το τηλέφωνό μου, ένα μίνι νεσεσέρ με είδη ραπτικής, ένα μεσοδόντιο βουρτσάκι, μία πουδριέρα με καθρέφτη, ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια, μία βούρτσα, μία σπαστή

ομπρέλα, ψιλά και λίγα χαρτονομίσματα έξω από το πορτοφόλι (σε περίπτωση που το έχανα), τα κλειδιά του σπιτιού και του αυτοκινήτου, το μπλοκ επιταγών, η τραπεζική μου κάρτα, καθώς και άλλες διάφορες κάρτες, ένα αντιβακτηριδιακό τζελ και το μπουκαλάκι μου με το νερό» (σ. 148).

 

2. ΟΥΡΛΙΑΖΕΙ ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ Η ΟΥΛΡΙΚΕ: Ξέρει από Βασίλη Στεριάδη και από pop poetry, από ισορροπίες ανάμεσα στο άκρως χθαμαλό και το υψιπετές που σκίζει, γνωρίζει από φιλοσοφία western και από καλάσνικοφ του στοχασμού, λατρεύει το Check Point Charlie και τα λησμονημένα νουάρ. Καλοδιαλέγει της ποίησής της τα υλικά, με τον τρόπο θαρρείς του Jean Echenoz, διατηρώντας βρόμικες/επισφαλείς/δόλιες/ επικίνδυνες ισορροπίες ανάμεσα στο δεκτό και στο απαράδεκτο, στο πρέπον και στο παραβατικό, στην επιβλητική τοιχογραφία και στο πορνογραφικό κόμικ. Παίζει τα ελληνικά στα δάχτυλα, κι όμως μερικά ποιήματά της μοιάζουν μεταφρασμένα από τα σλοβένικα του ήρωός της (ενός εκ των ηρώων της, μάλλον), του Σλαβόι Ζίζεκ. Τη λένε Γλυκερία Μπασδέκη, γεννήθηκε το 1969, μας προσφέρει τώρα το ποιητικό έργο Σύρε καλέ την άλυσον (εκδ. Ενδυμίων). Ακούστε τη φωνή της: «γελούσες στην κουτσή / φορμάικα // τι Κάκια Μένδρη, / τι Αττίκ, / τι Ντιριντάουα // όλους τους ξέθαψες // τις Πανελλήνιες του ογδονταεφτά, / τον θείο Έκτορα, / μια λέξη απ’ την εκδρομή / στα Τρίκαλα // το τυραννούσες, / το ’ψαχνες / το πήγαινες φιρί φιρί // πάλι μαζί ξεπέσαμε στον καναπέ».

 

3. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΗ: Ο Gregory J. Markopoulos (1928-1992) υπήρξε ένας από τους ποιητές και μείζονες ανανεωτές της κινηματογραφικής γλώσσας. Στα κείμενά του επιχείρησε να εξηγήσει ποιητικά το εγχείρημά του, την κριτική και ανανεωτική ματιά του προς την ιστορία του μέσου, την εκ νέου ανακάλυψη των συνταρακτικών δυνατοτήτων που προσφέρουν η κάμερα και η μονταζιέρα, τις ποιητικές/φιλοσοφικές μαρμαρυγές του μετεικάσματος. Τριάντα χρόνια μετά την εγκατάστασή του στους ουρανούς ο Markopoulos μάς καλεί να γίνουμε δημιουργοί και ποιητές, ρομαντικοί θιασώτες του πάθους. Στον θρυλικό πια τόμο Βουστροφηδόν (μτφρ. Νατάσσα Χασιώτη, εκδ. Άγρα) στεγάζονται τα τρία βιβλία του δημιουργού: Χάος Φάος ΙΙ, Χάος Φάος ΙΙΙ, και Βουστροφηδόν. Στο ποίημά του ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΓΗ, ο Markopoulos συνοψίζει την καλλιτεχνική του στάση και προσφορά: «Μακριά από τις λέξεις που δένουν το παρόν / μακριά από τις πολιτισμικές αρρώστιες που προτείνουν και / πιστά ακολουθούν αλαζόνες παθιασμένοι με την αισθητική».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Καρολίνα Μέρμηγκα: «Συγγενής»

Το Πίσω Ράφι / «Συγγενής»: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με μια μεγάλη ανατροπή

Εκείνο που προσεγγίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα στο βιβλίο της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται από τα δεσμά της οικογένειας, τις υπαρξιακές μας ανάγκες, τις κοινωνικές συμβάσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Βιβλίο / Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Σε ποια εποχή γράφτηκε η φημισμένη τριλογία; Πώς διαβάζουμε σήμερα αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα; Ποιοι είναι οι ήρωές του; Αυτά και πολλά ακόμα αναλύει με εξαιρετικό τρόπο η Κωνσταντίνα Βούλγαρη σε τρία ηχητικά ντοκιμαντέρ. 
THE LIFO TEAM
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μέριλιν Γιάλομ: «H ιστορία της συζύγου»

Το Πίσω Ράφι / H ιστορία της συζύγου από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

Η φεμινίστρια συγγραφέας και ιστορικός Μέριλιν Γιάλομ εξερευνά τη διαδρομή της συζυγικής ταυτότητας, αποκαλύπτοντας πώς η έννοια του γάμου μεταλλάχθηκε από θρησκευτικό καθήκον σε πεδίο συναισθηματικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Βιβλίο / Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες και ντοκουμέντα μιας νέας έκδοσης ζωντανεύει το βιβλιοπωλείο που συνδέθηκε με τις μνήμες χιλιάδων Αθηναίων και έπαιξε ρόλο στην πολιτιστική διαμόρφωση και καλλιέργεια πολλών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ