Τι είναι πραγματικό; Τι είναι ανθρώπινο;

Facebook Twitter
0

Τα δύο μεγάλα ερωτήματα που βασάνισαν τον Philip Κ. Dick σε όλη του τη ζωή εμφανίζονται σε όλα του τα βιβλία και στο καθένα δίνει και από μία άλλη απάντηση, ανάλογα με το ποια θεωρία πίστευε περισσότερο την εποχή που τα έγραφε. Η αμηχανία, το υπαρξιακό του άγχος για να μπορέσει όχι να απαντήσει στην ερώτηση, αλλά απλώς να τη θέσει, τον ώθησαν να γράψει πάρα πολλά, πάρα πολύ δυνατά και φιλοσοφημένα βιβλία που τυχαίνει να είναι τοποθετημένα στο μέλλον – αυτό ήταν που τον έκανε να μπει στην κατηγορία των συγγραφέων «επιστημονικής φαντασίας», μακριά από τα κλασικά αναγνωρισμένα βραβεία, απομακρύνοντας αναγνώστες που θα έβρισκαν στα γραπτά του το Θεό, την Κόλαση, τα όρια της πραγματικότητας, την ψυχανάλυση και όλα όσα είναι η ζωή.

Το ερώτημα δεν απαντήθηκε από τον μεγάλο συγγραφέα επειδή είναι αδύνατον να απαντηθεί, ειδικά με τον τρόπο που εξελίσσεται η τεχνολογία. Ο ορισμός αλλάζει με τα χρόνια ξεχειλώνοντας τα όρια του «ανθρώπινου» και του «φυσιολογικού» συσκοτίζοντας το ανθρώπινο στοιχείο, αλλάζοντας την έννοια του Θεού ακόμα και για τους ειδικούς της θρησκείας, σε μια προσπάθεια να μην χάσουν πιστούς ή απλώς, προχωρώντας μαζί με τις εξελίξεις. Για όσους το ερώτημα είναι καυτό και τραγικά αναπάντητο, τα βιβλία του είναι ό,τι καλύτερο για να γίνει ακόμα πιο καυτό (και ακόμη πιο περίπλοκο).

Το βιβλίο «Ονειρεύονται τα ανθρωποειδή ηλεκτρικά πρόβατα;» έχει έναν πανέξυπνο τίτλο που συμπυκνώνει σε λίγες λέξεις τα δύο μεγάλα ερωτήματα που διέπουν όλο το έργο, κλείνοντας το μάτι με χιούμορ κάνοντας ταυτόχρονα άπειρες ειλικρινείς ερωτήσεις. Το βιβλίο αυτό ήταν η αφετηρία της ταινίας “Blade Runner” που παίχτηκε το 1982 δημιουργώντας για πάντα κινηματογραφική ιστορία και στην ταινία –κάπως αστεία- οφείλει και την φήμη του ο συγγραφέας πίσω από αυτήν. Πολλές ταινίες γυρίστηκαν έκτοτε με την ατμόσφαιρα του Blade Runner, πολλές φορές παραλλαγή της, και το βιβλίο ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι στις βιβλιοθήκες όλου του κόσμου, με συνεχείς ανατυπώσεις (τουλάχιστον 36 σε Αμερική και Αγγλία), φρέσκο όπως και τη χρονιά που κυκλοφόρησε.

(κάντε κλικ στις εικόνες για να τις δείτε μεγαλύτερες)

+ διαβάστε ακόμα: εκεί που γυρίστηκε το Blade Runner

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ