Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ στην προσπάθεια να υποστηρίξει την πρωτογενή δημιουργία και τη διάδραση των τεχνών μεταξύ τους προσεγγίζει το χώρο της λογοτεχνίας.
Τρεις σημαντικοί συγγραφείς, κλήθηκαν να γράψουν διηγήματα με έμπνευση τη μουσική. Οι Γιώργος Κοροπούλης, Μιχάλης Γκανάς και Δημήτρης Καλοκύρης θα διαβάσουν οι ίδιοι τα πρωτότυπα έργα τους στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 5 Φεβρουαρίου, 4 Μαρτίου και 22 Μαΐου 2015 αντίστοιχα.
Στην εποχή όπου το οπτικό ερέθισμα είναι κυρίαρχο, επηρεάζοντας την ύπαρξη των τεχνών και διαμορφώνοντας την μορφή τους ή τον τρόπο παρουσίασής τους, επιλέξαμε να αναθέσουμε σε τρεις έλληνες δημιουργούς τη συγγραφή διηγημάτων με αφορμή τη μουσική: τη μουσική σαν ιδέα, τη μουσική σαν ηχητικό περιβάλλον, τη μουσική σαν μελωδία, τη μουσική σαν έργο, σύνθεση, τραγούδι, τη μουσική στη λεκτική της διατύπωση και τις αναγωγές της.
Την ιδέα είχε η Ραλλού Βογιατζή (που έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια μαζί με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου) που μου μίλησε γι' αυτήν.
Πώς αποφασίσατε να επιχειρήσετε αυτήν τη διάδραση των τεχνών μεταξύ τους;
Είναι σκέψη που υπάρχει σε πολλές από τις εκδηλώσεις ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ. Στήν ίδια λογική Διοργανώνουμε και διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους με έμπνευση από την ελληνική μουσική δημιουργία. Η διάδραση υπάρχει ήδη, η μουσική έχει εμπνεύσει την λογοτεχνία και η λογοτεχνία τη μουσική με απόδειξη πολυάριθμα έργα γνωστών δημιουργών της ιστορίας των δύο αυτών τεχνών. Εμείς απλά βάζουμε ένα σημείο στίξης με την επιθυμία να προκύψουν νέες δημιουργίες στο σήμερα.
Η μουσική είναι παρούσα μόνο ως έμπνευση;
Δεν υπάρχει μουσική συνοδεία ή μουσική με οποιονδήποτε τρόπο ούτε ως δεδομένο για τους δημιουργούς αλλά ούτε και στην ίδια την παρουσίαση /ανάγνωση.. Η μουσική είναι ο ''χώρος'' πηγής έμπνευσης. Επιλέξαμε τρεις δημιουργούς που εκτιμούμε το έργο τους, τη σκέψη τους, τον τρόπο τους και μας ενδιέφερει να μας αποκαλυφθεί και αυτή τη φορά ένα κομματι του κόσμου τους.
Ποιο ελπίζετε πως θα είναι το αποτέλεσμα;
Στην ουσία, η σκέψη μας αυτή, όπως και άλλες δράσεις μας έχουν και την έννοια του ''εργαστηρίου''. Η βασική επιθυμία είναι να προκύψουν νέα έργα. Ο τίτλος του πρότζεκτ δίνει το έναυσμα για σκέψη και τα νέα έργα αποκαλύπτουν πλευρές αυτού, ενός είδους δημιουργικού ερωτήματος που στην ουσία τίθεται με τον τίτλο. Τρεις δημιουργοί, θα δώσουν τη δική τους ερμηνεία και θα μας χαρίσουν ένα νέο δημιούργημά τους.
Υποθέτω ότι έχετε ήδη διαβάσει τα διηγήματα. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε μερικά πράγματα σχετικά;
Οι δημιουργοί έχουν στη διάθεσή τους για την ολοκλήρωση του έργου τους όλο τον χρόνο έως την ημερομηνία της πρώτης παρουσίασης στο κοινό. Μου αρέσει ιδιαίτερα που θα έχω την εμπειρία της πρώτης επαφής με το έργο στις συνθήκες που ορίστηκαν για την παρουσίασή του. Αυτό είναι προνόμιο. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες κάποιος που ασχολείται με την υλοποίηση μιας πολιτιστικής εκδήλωσης/ παράστασης μπορεί να έχει την εμπειρία της πρώτης επαφής με το έργο. Για μένα είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και δεν έχω συχνά τη δυνατότητα αυτή καθώς, στις υπόλοιπες παραστάσεις ή συναυλίες που έχουμε κάνει, πάντα είμαστε στις πρόβες και γνωρίζουμε το έργο πριν την παρουσίασή του στο κοινό.
Από όλες τις συμπράξεις διαφορετικών τεχνών που έχουν γίνει κατά καιρούς, εσάς ποια εκτιμάτε περισσότερο;
Εκτιμώ τις συμπράξεις που οδηγούν σε έργο με περιεχόμενο αλήθειας.
Με δικά τους λόγια |
«Η ιστορία που θα ακουστεί είναι η παλαιότερη και γνωστότερη απ' όσες
αφορούν στη μουσική: η ιστορία του μελίφθογγου Ορφέα - που συγχέεται
όμως με την εξίσου παλαιά ιστορία μιας αδελφοκτονίας και με μια
διήγηση για το πώς παράγουν μέλι οι μέλισσες. Τίποτα περισσότερο δεν
μπορούμε ν' αποκαλύψουμε εδώ». Γ. Κοροπούλης
«Φέρτε τους άρχοντες να ευθυμήσουμε λιγάκι να θυμηθούμε τις ευθύνες μας».
M. Γκανάς
«Δεν έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του «σοφού λαού» και σ' αυτά που πιστεύει συνήθως η «κοινή γνώμη». Δ. Καλοκύρης
Πρώτη εκδήλωση: Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015
Ώρα έναρξης | 19.30
Διάρκεια | 60'
Είσοδος ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας / www.sgt.gr
σχόλια