Η Σουλεϊμάν Σαμπιχά προσκλήθηκε στη σκηνή του TEDxAthens για να παρουσιάσει την άλλη πλευρά της ζωής των Τσιγγάνων στην Ελλάδα, σε σχέση με το τσουνάμι ρατσισμού που κατέκλυσε πρόσφατα τη χώρα με αφορμή τη μικρή Μαρία. Είναι πρόεδρος του συλλόγου «Ελπίδα» στο Δροσερό Ξάνθης, εκεί όπου υπάρχει η άλλη πλευρά από αυτήν που παρουσιάζουν οι ποικιλώνυμοι επαγγελματίες λαϊκιστές που θέλουν όλους τους Τσιγγάνους να είναι «εγκληματίες, έμποροι ναρκωτικών και κάτοχοι Cayenne, με πολλά παιδιά που καταστρέφουν τις τάξεις στα σχολεία». Ένα πρόβλημα υγείας μπορεί να εμποδίσει τη Σουλεϊμάν να βρεθεί στη σκηνή του TEDxAthens, αλλά αυτό δεν αλλάζει την αξία της προσπάθειάς της και την ανάγκη να δει αλλιώς η Ελλάδα το ζήτημα των Τσιγγάνων.
Ο Σπύρος Βελληνιάτης είναι ο προπονητής μπάσκετ που πρώτος εντόπισε τον Γιάννη Αντετοκούμπο, τον μπασκετμπολίστα που κατάφερε να πάει στα 18 του χρόνια στο καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου (σ.σ. ΗΠΑ, ΝΒΑ). Παρότι έχει σπουδάσει σε ΗΠΑ και Γερμανία κι έχει Γερμανίδα μητέρα, ο Σπ. Βελληνιάτης είναι ένας λαϊκός άνθρωπος που προπονεί ομάδες μπάσκετ γειτονιάς. Το πιο σημαντικό είναι ότι έμαθε μια αφρικανική διάλεκτο για να μπορεί να μπαίνει στα σπίτια μεταναστών στην Αθήνα και να τους πείθει να δίνουν στα παιδιά τους μια ευκαιρία μέσα από το μπάσκετ. Αν τον ακούσετε, θα μπορέσετε να σχηματίσετε μία εικόνα για κάποιες πλευρές της πόλης που είναι πιο δημιουργικές και πιο ελπιδοφόρες απ' ό,τι μας έχουν μεταφέρει κήρυκες του μίσους ή επαγγελματίες της αδιαφορίας.
Η Μαρία Καρρά ζει και εργάζεται στο Ντουμπάι από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Με δική της πρωτοβουλία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο τη δράση της η οργάνωση «Έμφασις», που είναι Ομάδα Δρόμου, δηλαδή μια ομάδα εθελοντών που πηγαίνει η ίδια στα προβλήματα της πόλης, δεν τα περιμένει στα γραφεία της. Έχει κάνει πολλές δράσεις στον Νέο Κόσμο, στα Πατήσια και πολλές στο κέντρο της Αθήνας. Η δύναμη αυτής της ομάδας είναι οι 18 εθελοντές της – τα περισσότερα κορίτσια με σπουδές στην ψυχολογία κ.λπ., κάποια ανάμεσά τους άνεργα, που έχουν τη διάθεση να κάνουν «ειρηνικές» επιχειρήσεις στους δρόμους για υποστήριξη ναρκομανών, αστέγων κ.λπ. Οι συνθήκες δεν είναι τόσο ειδυλλιακές, καθώς συχνά οι καταστάσεις είναι άγριες και τα μέσα ελάχιστα.
H Gloria Mika είναι «πολύ ψηλή και πολύ όμορφη» έγραφε ανάρτηση από εμφάνισή της σε επίδειξη μόδας. Αν ψάξετε το προφίλ της στο Facebook, οι περισσότερες αναρτήσεις της αφορούν ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα (όχι μόνο όσον αφορά τη χώρα καταγωγή της, την Gabon) αλλά και την εκπαίδευση των παιδιών όλου του κόσμου. Ζει στην Αθήνα μετά από διεθνή καριέρα στο modeling, όταν ζούσε στη Γαλλία. Θα είναι ομιλήτρια στο φετινό TEDxAthens σχετικά με την ακτιβιστική της δράση και τις υποθέσεις που στηρίζει.
Τέσσερα χρόνια μετά το δραματικό ξέσπασμα της κρίσης, αν κάτι έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο, αυτό είναι η ανάδειξη νέων προσώπων που θα καλύψουν τις γενιές και τα κλειστά συστήματα που οδήγησαν τη χώρα στο μοιραίο. Οι μόνη χαραμάδα που έμεινε ανοιχτή είναι η ανάπτυξη της συλλογικής κοινωνικής δράσης, εκεί δηλαδή όπου η Ελλάδα υστερούσε κατά πολύ. Παρά το θεσμικό κενό και το πολύ μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης, απλοί πολίτες παίρνουν πρωτοβουλίες που δίνουν ανάσες.
σχόλια