Να τι θα ψηφίσω.

Να τι θα ψηφίσω. Facebook Twitter
0

Με ρωτάς πιεστικά να σου πω τι να ψηφίσεις... Τέτοια απάντηση δεν έδωσα ούτε στα παιδιά μου που ψήφιζαν -και τα δύο- για πρώτη φορά στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Τους είπα κάποια κριτήρια, έβαλαν στην εξίσωση την αισθητική τους και το προσωπικό τους στοιχείο και κατέληξαν σε κάτι που τα έκανε υπεύθυνους πολίτες. Με το ίδιο σκεπτικό θ’ αναφέρω και σε σένα κάποια κριτήρια που εγώ εκτιμώ ότι είναι το μέγιστο που μπορώ να πράξω. Έχουμε και λέμε:

  • ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: Ακόμα και το μικρότερο κόμμα σε αυτές τις εκλογές πρέπει να έχει θέση για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Είναι αδιανόητο τη 17η Ιουνίου να είμαστε σε μια κατάσταση που δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κάποια προβλέψιμη κυβέρνηση (π.χ. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ) και να πάμε σε νέες εκλογές.
  • ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: Στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι μοναδικό, που δεν συναντάται ούτε στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης ούτε καν σε αυτές τις Ανατολικής. Σχεδόν κανένα ελληνικό κόμμα δεν θέλει να συνεργαστεί με κάποιο άλλο. Αντί να ξεκινούν τις συζητήσεις τους με ένα μίνιμουμ πλαίσιο κοινών θέσεων, τις αρχίζουν με κάποιον όρο, που είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι θα τον αποκλείσει το άλλο κόμμα-συνομιλητής. Δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών, αλλά υποκρύπτεται και κάτι άλλο: βαθιές προσωπικές διαφορές ανάμεσα στις ηγεσίες, ειδικά των κομμάτων που, υποτίθεται, έχουν ιδεολογική συγγένεια. Αυτές οι συμπεριφορές είναι πλέον συνταγές καταστροφής για τη χώρα. Να ξεπεράσουν οι ηγεσίες τον εαυτό τους, να πάρουν ρίσκα, να κάνουν κινήσεις αυτοθυσίας αν χρειαστεί, ώστε να διευρύνουν τις συνεργασίες. Κάποια από τα κόμματα που θ’ απορρίψουν μια τέτοια κατεύθυνση κινδυνεύουν, απ’ ό,τι φαίνεται, με περιθωριοποίηση.
  • ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Επί χρόνια τα αρχηγικά ελληνικά κόμματα (μεγάλα ή μικρά, δεξιά ή αριστερά) είχαν συνεργάτες του Αρχηγού, αλλά όχι ηγετική ομάδα. Ενίοτε ανέχονται τους εκπροσώπους άτυπων (γιατί τυπικές δεν γίνονται αποδεκτές) τάσεων. Η χώρα αυτήν τη στιγμή έχει ανάγκη να κυβερνηθεί, αλλά, απ’ ό,τι έδειξε η ετυμηγορία της 6ης Μαΐου, οι πολίτες δεν συμβιβάζονται ώστε να δώσουν εντολή σε φθαρμένους πολιτικούς. Οι πιστοί στον αρχηγό ή εκείνοι που παίρνουν πολλές ψήφους, όπως αποδείχτηκε τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι επαρκείς για να χειριστούν την οικονομική χρεοκοπία και την κατάπτωση της κοινωνίας. Ποια κόμματα έχουν τις διαδικασίες και τη δύναμη να προτείνουν νέα πρόσωπα, που να μπορούν να διαχειριστούν τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που περνάμε;
  • ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΕΛΙΤ: Οι θυσίες των αδύναμων, η αύξηση της ανεργίας, η διάλυση της κοινωνικής υποδομής (νοσοκομεία, ασφάλιση κ.λπ.), δεν θα σταματήσουν τη 17η Ιουνίου, όποια κυβέρνηση κι αν βγει. Η νέα ηγεσία θα πρέπει να έχει ηθικό πλεονέκτημα για να διαχειριστεί τη νέα οδύνη. Τιμωρία των επίορκων πολιτικών και των επιχειρηματιών που διέπραξαν αδικήματα, περικοπές των κρυφών προνομίων που συνεχίζουν να διατηρούν αρκετές ελίτ, που φούντωσαν τη περίοδο της φούσκας. Η ευθύνη που πέφτει στις πλάτες του καθενός μας είναι βαριά. Ο εύκολος δρόμος είναι να κάνουμε ισοπεδωτική κριτική στα κόμματα που δεν μας αρέσουν. Ο χρήσιμος δρόμος, αντίθετα, είναι να είμαστε πολύ πιεστικοί στα κόμματα που συμπαθούμε, ώστε να ξεπεράσουν την αυταρέσκεια, το σύνδρομο της μη συνεργασίας, τη βολική αυλή του Αρχηγού.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραιτείται ο Αλέξης Πατέλης: Μετά από μία πενταετία, στο τέλος του έτους ολοκληρώνω τη θητεία μου

Πολιτική / Παραιτείται ο Αλέξης Πατέλης: «Μετά από μία πενταετία, στο τέλος του έτους ολοκληρώνω τη θητεία μου»

Εκτός Μαξίμου ο οικονομικός σύμβουλος Μητσοτάκη - Μετά από μια πενταετία ολοκληρώνω στο τέλος του έτους το έργο μου στην Προεδρία της Κυβέρνησης, αναφέρει με ανάρτησή του στο Instagram
LIFO NEWSROOM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

Guest Editors / Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

«Η συγκεκριμένη απόφαση αντιτίθεται στην καλλιτεχνική ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης και έτσι, στην ουσία, «κλείνει την πόρτα» σε ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο και σημαντικό διεθνώς καλλιτεχνικό κίνημα, μέσα στο οποίο υπάρχοντα αντικείμενα, έργα τέχνης ή εικόνες τους προσλαμβάνουν, χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση, ή και κάποιες φορές, χωρίς καμία διαφοροποίηση, ένα άλλο νόημα»
THE LIFO TEAM
Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
«Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

Guest Editors / «Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

«Η ελληνικότητα μόνο κατ’ όνομα ενδιαφέρει και παθιάζει τον Χρήστο Γιανναρά». Ένα άρθρο–απάντηση του συγγραφέα σε δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Έλληνα διανοητή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ