Ο πιο καλός τραγουδιστής

Facebook Twitter
0

Τον άφησα το 1990 με τις «Αλητείες». Μετά το autobianchi σχεδόν τον ξέχασα. Έτυχε ν’ ακούσω το «Λεν» στο MAD πριν λίγες μέρες.

Άτιμο πράμα η μουσική, πιο δυνατές όμως οι αναμνήσεις.

Ο πιο καλός τραγουδιστής, η αγάπη της εφηβείας μου, ανανεωμένος όσο ποτέ, ξαναγύρισε με τη φωνή αυτή τη φορά της Ελεονόρας Ζουγανέλη.

Πού να φανταστώ Μεγαλοβδομαδιάτικα ότι θα γύριζα μονομιάς μ’ αυτό το άκουσμα στα απέραντα χωράφια της δεκαετίας του ’70, να φτερουγίζω με τα λευκά φτερά μου σ’ εσένα αγαπημένη για να ζήσω τον χρόνο τον καλύτερο και να κλάψω μαζί σου σ’ εκείνο το άδειο από χαρά δωμάτιο με το ν’ αγαπάς. Το αν ο έρωτας ζει ήρθε αργότερα –θυμάσαι κι εσύ άραγε;– συντροφιά με κάποιες αξημέρωτες νύχτες. Έτσι να σε θυμάμαι…

Αυτό είναι ένα από τα ταλέντα του. Ο Κώστας Τουρνάς έχει αποδείξει ότι έχει μάθει απ’ έξω κι ανακατωτά το manual της μηχανής του χρόνου. Οι στίχοι του με διαχρονική δύναμη κι η μουσική του με εξαιρετική δεξιοτεχνία, ήταν μπροστά από την εποχή του.  Ο έρωτας, το βίωμα, το κοινωνικό πρόβλημα, η άποψη για τη ζωή και τον άνθρωπο βγαίνουν αυθόρμητα, φιλικά, όπως θα τα συζήταγες με την παρέα σου ή θα τα σκεφτόσουν τριγυρνώντας μόνος.

Μεράκι, φαντασία κι επαγγελματισμός. Δεν είναι τυχαίο, ότι τον έχουν τραγουδήσει από τον Δημήτρη Μητροπάνο και τη Χριστιάνα  μέχρι την Καίτη Γαρμπή και τον Χρήστο Δάντη  κι απ’ το Πάνο Κατσιμίχα και την Ελπίδα ως τους Stavento και την Ελεονόρα Ζουγανέλη.

Ο Κώστας Τουρνάς δεν έχει ανάγκη από συστάσεις. Μιλάνε γι’ αυτόν οι στίχοι του, μιλάει η μουσική του, μιλάει ο χρόνος –αυτός ο αδιάψευστος μάρτυρας– έστω κι αν σήμερα δεν υπάρχουν πια απέραντα χωράφια.

Αν μίλησα κι εγώ απόψε, είναι γιατί, τελικά, στη ζωή μας είναι όμορφο να θυμόμαστε, ότι υπάρχουν στιγμές άρρηκτα δεμένες με τη μουσική και το τραγούδι και δεν μετανιώνω, που πολλές από αυτές τις νεανικές στιγμές μου, τις γεμάτες συναισθήματα, όνειρα και προσδοκίες, είναι δεμένες και με τα τραγούδια του.

Καληνύχτα σας, κυρίες και κύριοι και χρόνια σας πολλά!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραιτείται ο Αλέξης Πατέλης: Μετά από μία πενταετία, στο τέλος του έτους ολοκληρώνω τη θητεία μου

Πολιτική / Παραιτείται ο Αλέξης Πατέλης: «Μετά από μία πενταετία, στο τέλος του έτους ολοκληρώνω τη θητεία μου»

Εκτός Μαξίμου ο οικονομικός σύμβουλος Μητσοτάκη - Μετά από μια πενταετία ολοκληρώνω στο τέλος του έτους το έργο μου στην Προεδρία της Κυβέρνησης, αναφέρει με ανάρτησή του στο Instagram
LIFO NEWSROOM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

Guest Editors / Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

«Η συγκεκριμένη απόφαση αντιτίθεται στην καλλιτεχνική ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης και έτσι, στην ουσία, «κλείνει την πόρτα» σε ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο και σημαντικό διεθνώς καλλιτεχνικό κίνημα, μέσα στο οποίο υπάρχοντα αντικείμενα, έργα τέχνης ή εικόνες τους προσλαμβάνουν, χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση, ή και κάποιες φορές, χωρίς καμία διαφοροποίηση, ένα άλλο νόημα»
THE LIFO TEAM
Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
«Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

Guest Editors / «Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

«Η ελληνικότητα μόνο κατ’ όνομα ενδιαφέρει και παθιάζει τον Χρήστο Γιανναρά». Ένα άρθρο–απάντηση του συγγραφέα σε δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Έλληνα διανοητή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ