Οι Γερμανοί του 1933 ξανάρχονται;

Οι Γερμανοί (του 1933) ξανάρχονται Facebook Twitter
Οι όποιες ομοιότητες της Γερμανίας του ᾿30 με σύγχρονες καταστάσεις δεν τεκμηριώνουν σίγουρες προβλέψεις για το μέλλον. Όμως δίνουν ερεθίσματα για προβληματισμό. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΙΝΑΙ λίγο-πολύ γνωστά. Στη ναζιστική Γερμανία ομάδες ανθρώπων στοχοποιήθηκαν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι. Θύματα της μισαλλοδοξίας ήταν κυρίως οι Εβραίοι –αδιάκριτα, και οι ήρωες πολέμου και όσοι είχαν προχωρήσει σε μεικτούς γάμους και όσοι δεν τηρούσαν τις ιουδαϊκές παραδόσεις.

Επιλέον, θύματα ήταν οι ομοφυλόφιλοι, οι Ρομά και άτομα με ψυχασθένειες ή νοητικά προβλήματα. Οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες που ξέφευγαν από τις άριες νόρμες θεωρούνταν εκφυλισμένοι και επικίνδυνοι. Τα πανεπιστήμια αλώθηκαν από τη χιτλερική νεολαία, που κατέδιδε καθηγητές και φοιτητές.

Η ναζιστική προπαγάνδα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δυο σχετικά νέα μέσα μαζικής (παρα)πληροφόρησης: το ραδιόφωνο και τα «επίκαιρα» στον κινηματογράφο. Μεγάλες ομάδες του πληθυσμού απορροφούσαν άκριτα μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας. Μέχρι λίγο πριν από την ήττα, η πλειοψηφία των Γερμανών, και η εργατική τάξη των πόλεων, υποστήριζε τον Χίτλερ.

Σύμφωνα με το ποίημα του Καβάφη «Σοφοί δε προσιόντων», τη βοή των «πλησιαζόντων γεγονότων», την ακούν όσοι έχουν κάποια γνώση των περασμένων εμπειριών· χωρίς ιστορική γνώση «ουδέν ακούουν» ούτε οι πολιτικοί ηγέτες ούτε οι λαοί.

Οι προνομιούχοι (βιομήχανοι, επιχειρηματίες και η παλιά αριστοκρατία των ανατολικών, κυρίως αγροτικών, περιοχών), αλλά και τα πιο συνειδητοποιημένα μέλη της μεσαίας και ανώτερης τάξης, περιφρονούσαν τους ναζί και παρακολουθούσαν με ανησυχία και ίσως συμπόνοια τα πάθη των άλλων, ζώντας ωστόσο στην ψευδαίσθηση της δικής τους ασφάλειας.

Ο εφησυχασμός τους δεν κράτησε για πολύ, καθώς σύντομα άρχισαν να βλέπουν συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα να είναι τα επόμενα θύματα πρώτα της αυθαιρεσίας και μετά της ωμής βίας. Για να διαφυλάξουν τα προνόμιά τους συνεργάστηκαν πρόθυμα με το καθεστώς. Αυτό το κλίμα αποδίδει εξαιρετικά η ταινία του Βισκόντι «Οι καταραμένοι» (1969), εμπνευσμένη από τον ρόλο της οικογένειας Κρουπ. Και η δική τους σειρά ήρθε, με την ήττα της Γερμανίας στον πόλεμο –αν και τουλάχιστον οι παραδοσιακές οικογένειες βιομηχάνων κατόρθωσαν να ορθοποδήσουν με το μεταπολεμικό «οικονομικό θαύμα» της Γερμανίας.

Κι ενώ ο Χίτλερ διεκδικούσε «ζωτικό χώρο» για τη Γερμανία σε βάρος των γειτόνων του κατά παράβαση της βούλησης των πληθυσμών των διεκδικούμενων εδαφών, ήταν διαδεδομένη η αντίληψη ότι μπορεί κανείς να τα βρει με έναν ηγέτη που περιφρονεί το διεθνές δίκαιο.

Το 1938 ο Κάρολος, 7ος Μαρκήσιος του Λόντοντερι, πρώην υπουργός Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας (1931-35), δημοσίευσε το βιβλίο «Εμείς και η Γερμανία». Στο εξώφυλλο διαβάζουμε: «Οφείλει η Βρετανία να θεωρεί τη Γερμανία ως ενδεχόμενο εχθρό ή να επιδιώξει τη φιλία της; Ο Λόρδος Λόντοντερι πιστεύει ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μια πολιτική φιλίας με τον Χίτλερ και καλύτερη κατανόηση των στόχων της Γερμανίας». Ένα χρόνο αργότερα η ανθρωπότητα είχε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Το 1915 στο ποίημα «Σοφοί δε προσιόντων» ο Καβάφης έγραφε: «Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα / αντιλαμβάνονται. Η ακοή / αυτών κάποτε εν ώραις σοβαρών σπουδών / ταράττεται. Η μυστική βοή / τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων. / Και την προσέχουν ευλαβείς. Ενώ εις την οδόν / έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί».

Τη βοή των «πλησιαζόντων γεγονότων» την ακούν όσοι έχουν κάποια γνώση των περασμένων εμπειριών· χωρίς ιστορική γνώση «ουδέν ακούουν» ούτε οι πολιτικοί ηγέτες ούτε οι λαοί. Οι όποιες ομοιότητες της Γερμανίας της δεκαετίας του ᾿30 με σύγχρονες καταστάσεις δεν τεκμηριώνουν σίγουρες προβλέψεις για το μέλλον. Όμως δίνουν ερεθίσματα για προβληματισμό.

Guest Editors
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trump hitler

Οπτική Γωνία / Είναι ο Τραμπ ο Χίτλερ των ημερών μας;

Εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται αν όσα συμβαίνουν μετά την εκλογή του είναι πραγματικά ή πρόκειται για έναν κακό εφιάλτη. Όλα δείχνουν ότι έχουν πολλούς και βάσιμους λόγους γι’ αυτό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πατριαρχία: Το κλειδί είναι το πέρασμα από τη μάτσο κυριαρχία σε υγιείς αρρενωπότητες

Guest Editors / Πώς μπορούν οι άντρες να γίνουν σύμμαχοι στον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία;

Η G-All (Gender Alliance Initiative - Η Συμμαχία των Φύλων) μιλά για την πατριαρχία ως «ένα κυρίαρχο σύστημα σκέψης και πράξης», σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης εκτεταμένων μορφών βίας σε όλους τους τομείς της ζωής.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΣΜΑΤΟΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪ́ΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παραιτείται ο Αλέξης Πατέλης: Μετά από μία πενταετία, στο τέλος του έτους ολοκληρώνω τη θητεία μου

Πολιτική / Παραιτείται ο Αλέξης Πατέλης: «Μετά από μία πενταετία, στο τέλος του έτους ολοκληρώνω τη θητεία μου»

Εκτός Μαξίμου ο οικονομικός σύμβουλος Μητσοτάκη - Μετά από μια πενταετία ολοκληρώνω στο τέλος του έτους το έργο μου στην Προεδρία της Κυβέρνησης, αναφέρει με ανάρτησή του στο Instagram
LIFO NEWSROOM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

Guest Editors / Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

«Η συγκεκριμένη απόφαση αντιτίθεται στην καλλιτεχνική ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης και έτσι, στην ουσία, «κλείνει την πόρτα» σε ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο και σημαντικό διεθνώς καλλιτεχνικό κίνημα, μέσα στο οποίο υπάρχοντα αντικείμενα, έργα τέχνης ή εικόνες τους προσλαμβάνουν, χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση, ή και κάποιες φορές, χωρίς καμία διαφοροποίηση, ένα άλλο νόημα»
THE LIFO TEAM
Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
«Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

Guest Editors / «Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

«Η ελληνικότητα μόνο κατ’ όνομα ενδιαφέρει και παθιάζει τον Χρήστο Γιανναρά». Ένα άρθρο–απάντηση του συγγραφέα σε δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Έλληνα διανοητή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ