Στις 21 Σεπτεμβρίου 2019, ο Ζακ Κωστόπουλος πεθαίνει έχοντας ξυλοκοπηθεί άγρια, μέρα-μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας. Η εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας εκκρεμεί μέχρι σήμερα.
Με την ακτιβιστική του δράση και την καλλιτεχνική του υπόσταση μέσω της drag περσόνας του, της Zackie Oh, ο Ζακ ήταν ένα από τα πιο αγαπητά παιδιά της LGBTQI+ κοινότητας.
Ο Ζακ ήταν οροθετικός και μέσα από τα κείμενά του και τη φυσική του παρουσία υπήρξε ένας από τους ανθρώπους που πάλευαν καθημερινά για την καταπολέμηση του στίγματος και κυρίως για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με όλες τις τελευταίες ιατρικές και κοινωνικές εξελίξεις γύρω από τον ιό HIV.
Το 2010 είχε παραχωρήσει μια on camera συνέντευξη στον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη, που αποτελεί το υλικό της ταινίας «Ζακ Κωστόπουλος - Μια θετική ιστορία». Η συνέντευξή του είχε δοθεί στο πλαίσιο της δημιουργίας της παλιότερης, μεγάλου μήκους, σπονδυλωτής ταινίας του Χατζημιχαηλίδη, με τίτλο «Θετικές ιστορίες» και θέμα τον ιό του HIV. Τότε είχε αξιοποιηθεί ένα πολύ μικρό απόσπασμα της μαρτυρίας του Ζακ. Τώρα, η νέα ταινία περιλαμβάνει όλη τη μαρτυρία του.
Παρόλο που δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, οι ιατρικές εξελίξεις στο θέμα του HIV είναι ραγδαίες (πλέον οι φαρμακευτικές αγωγές για τους οροθετικούς έχουν απλουστευθεί ακόμα περισσότερο, ισχύει επίσημα το U=U, δηλαδή ότι όταν κάποιος έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο είναι μη μεταδοτικός, ενώ έχει κυκλοφορήσει και η PrEP, η προληπτική φαρμακευτική αγωγή για την προστασία από τον HIV που έχει συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό των νέων λοιμώξεων). Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πόσο περισσότερο θάρρος χρειαζόταν για τον Ζακ να βγει τότε μπροστά και να μιλήσει ανοιχτά για τη δική του ιστορία.
«Το θέμα του HIV το ζω από το 2009. Πριν από αυτό γνώριζα κάποια πράγματα αλλά πολύ επιφανειακά. Δεν είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα, πέρα από το να διαβάσω πέντε ενημερωτικά φυλλάδια που έτυχε να πέσουν στα χέρια μου. Το 2009 που έμαθα ότι είμαι οροθετικός άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο, να το διερευνώ, να δω τι υπάρχει στην Ελλάδα, αν υπάρχουν οργανώσεις, σύλλογοι» ξεκινά να λέει, περιγράφοντας τη σχέση του με τον ιό.
«Τη στιγμή που κόλλησα δεν ήξερα ότι έκανα σεξ με οροθετικό. Πολύ πιθανόν να μην το γνώριζε και ο ίδιος. Το έμαθα αργότερα. [...] Το από ποιον κόλλησα για μένα δεν έχει καμία σημασία. Έψαξα μεν να βρω πώς έγινε, αλλά καθαρά πληροφοριακά, για να ξέρω τι μου γίνεται. Έκανα σεξ χωρίς προφύλαξη και κόλλησα. Όταν μιλάμε για συναινετικό σεξ, είναι πάντα ευθύνη και των δύο. Δεν μπορείς να καταλογίσεις μόνο στον άλλο ευθύνες».
Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, ο Ζακ περιγράφει τον σκληρό τρόπο με τον οποίο του ανακοινώθηκε ότι είναι οροθετικός, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, έπειτα από νοσηλεία δύο εβδομάδων και επαναλαμβανόμενες εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων δεν του έλεγαν τι έχει. Παράλληλα, περιγράφει με τον πιο συγκροτημένο και αισιόδοξο τόπο τις αντιδράσεις της οικογένειάς του και των γύρω του, όταν αποφάσισε να κάνει coming out ως οροθετικός.
«Αρνούμαι να βάλω τον εαυτό μου στη διαδικασία να κρυφτώ για να πάρω φάρμακα. Αν πίνω καφέ με έναν φίλο μου και χτυπήσει το ξυπνητήρι, θα πάρω το φάρμακό μου, καθώς μιλάμε, ως κάτι πολύ φυσιολογικό, όπως θα έπαιρνα ένα Depon αν είχα πονοκέφαλο. Δεν θεωρώ ότι είναι ντροπή» καταλήγει.
Info
Η ταινία «Ζακ Κωστόπουλος - Μια θετική ιστορία» των Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη και Δημήτρη Παπαθανάση θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Γκάζι), την Κυριακή 9/6 στις 20:00, στο πλαίσιο μίνι αφιερώματος στην υγεία που εντάσσεται στο φετινό Bigbang International Short Film Festival-Πανόραμα Ρουμανικών Μικρού Μήκους Ταινιών. Μαζί θα παιχτεί μια ακόμα μικρού μήκους ταινία για την υγεία με τίτλο «Ορφανά φάρμακα» (παραγωγή: PRAKSIS). Είσοδος ελεύθερη.
Ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών μικρού μήκους, είναι ιδρυτής του shortfilm.gr, της t-short και εμπνευστής του φεστιβάλ.
Μπορείτε να δείτε όλη την ταινία μέσω του LIFO.gr, από τη Δευτέρα το μεσημέρι.
σχόλια