Ολοένα και συχνότερα καταγράφονται περιστατικά όπου οι ιδιοκτήτες των iPhone χάνουν τον έλεγχο της συσκευής τους, ακόμα και από το iCloud, αφότου κάποιος αρπάξει τη συσκευή τους.
Ειδικότερα, ορισμένοι κλέφτες iPhone εκμεταλλεύονται τη ρύθμιση ασφαλείας που ονομάζεται «κλειδί ανάκτησης» και η οποία καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση των ιδιοκτητών στις φωτογραφίες, τα μηνύματα, τα δεδομένα κι άλλα στοιχεία τους, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal. Ορισμένα θύματα δήλωσαν, επίσης, ότι είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αδειάζουν.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτού του είδους η κλοπή δεν είναι πολύ εύκολη. Ο δράστης θα πρέπει να μάθει τον κωδικό της συσκευής, είτε κρυφοκοιτάζοντας όταν τον εισάγει ο ιδιοκτήτης είτε κοροϊδεύοντας τον για τον μοιραστεί, και ύστερα να κλέψει το κινητό. Από εκεί και πέρα, μπορεί να χρησιμοποιήσει τον κωδικό πρόσβασης για να αλλάξει το Apple ID της συσκευής, να απενεργοποιήσει το "Find my iPhone", ώστε να μην μπορεί να εντοπιστεί η τοποθεσία του και, στη συνέχεια, να επαναφέρει το κλειδί ανάκτησης. Πρόκειται για έναν πολύπλοκο κωδικό 28 ψηφίων που προορίζεται να προστατεύει τους ιδιοκτήτες του από διαδικτυακούς χάκερ.
Η Apple απαιτεί αυτό το κλειδί για την επαναφορά ή την ανάκτηση πρόσβασης σε ένα Apple ID, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ασφάλεια του χρήστη, αλλά αν ένας κλέφτης το αλλάξει, ο αρχικός ιδιοκτήτης δεν θα έχει τον νέο κωδικό και θα αποκλειστεί από τον λογαριασμό.
«Συμπάσχουμε με τους ανθρώπους που είχαν αυτή την εμπειρία και παίρνουμε πολύ σοβαρά όλες τις επιθέσεις εναντίον των χρηστών μας, όσο σπάνιες κι αν είναι» δήλωσε εκπρόσωπος της Apple στο CNN. «Εργαζόμαστε ακούραστα κάθε μέρα για να προστατεύουμε τους λογαριασμούς και τα δεδομένα των χρηστών μας και διερευνούμε πάντα πρόσθετες προστασίες ενάντια σε αναδυόμενες απειλές όπως αυτή».
Ειδικοί καλούν την εταιρεία να κάνει περισσότερα για την προστασία των πελατών της, αλλά, προς το παρόν, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορεί να γίνουν από τους χρήστες για να προστατευτούν από τέτοιους κινδύνους.
Οδηγίες προστασίας για τα iPhone
Το πρώτο βήμα είναι η προστασία του κωδικού πρόσβασης. Εκπρόσωπος της Apple δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο πως οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν το Face ID ή το Touch ID όταν ξεκλειδώνουν το τηλέφωνό τους σε δημόσιο χώρο, για να αποφύγουν την αποκάλυψη του κωδικού πρόσβασής τους σε οποιονδήποτε μπορεί να παρακολουθεί.
Οι χρήστες μπορούν, επίσης, να διαλέξουν ένα πιο πολύπλοκο κωδικό, με αριθμούς, γράμματα και σύμβολα, ώστε να είναι πιο δύσκολο να τον καταλάβουν οι «κατάσκοποι». Οι κάτοχοι συσκευών θα πρέπει, επίσης, να αλλάζουν τον κωδικό πρόσβασης αμέσως εάν πιστεύουν ότι κάποιος άλλος τον έχει δει.
Ένα δεύτερο βήμα, που θα μπορούσε κάποιος να προτείνει, έχει να κάνει με ένα hack που δεν υποστηρίζεται απαραίτητα από την Apple, αλλά κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Η ρύθμιση Screen Time επιτρέπει στους κηδεμόνες να ορίσουν περιορισμούς για τη χρήση των συσκευών από ανηλίκους. Αυτή δίνει την επιλογή να οριστεί ένας δευτερεύων κωδικός πρόσβασης που θα απαιτείται, πριν αλλάξει το Apple ID. Έτσι, θα είναι δυσκολότερο για τους κλέφτες να σπάσουν την πρόσβαση του ιδιοκτήτη.
Τέλος, οι χρήστες μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλείς με την τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ενός iPhone - μέσω iCloud - ώστε να είναι δυνατή η ανάκτηση των δεδομένων σε περίπτωση κλοπής. Παράλληλα, οι χρήστες μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποθηκεύουν σημαντικές φωτογραφίες ή άλλα ευαίσθητα αρχεία και δεδομένα σε άλλη υπηρεσία cloud, όπως το Google Photos, το Microsoft OneDrive, το Amazon Photos ή το Dropbox.
Με πληροφορίες από CNN