Κουβέιτ: Ένα νεκροταφείο για τα απαγορευμένα βιβλία

Κουβέιτ: Ένα νεκροταφείο για τα απαγορευμένα βιβλία Facebook Twitter
0

Oι αρχές του Κουβέιτ απαγόρευσαν συνολικά 948 βιβλία από το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας που έγινε στην πόλη του Κουβέιτ και ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες.

Ανάμεσα στους τίτλους που απαγορεύτηκαν είναι οι «Αδερφοί Καραμαζόφ» του Φιόντορ Ντοστογέβσκι, «Τα 100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές και «η Παναγία των Παρισίων» του Βίκτορ Ουγκό.  

Για να διαμαρτυρηθεί, ένας καλλιτέχνης έφτιαξε ένα νεκροταφείο που είναι γεμάτο με τους «τάφους» των απαγορευμένων βιβλίων. 

Η απαγόρευση των βιβλίων έγινε από επιτροπή του υπουργείου Ενημέρωσης. Εξέτασαν τα βιβλία που θα υπήρχαν στο φεστιβάλ βάσει ενός νόμου του 2006 που απαγορεύει κάθε βιβλίο που θα μπορούσε να βλάψει «κατά οποιονδήποτε τρόπο το Ισλάμ, τη δικαιοσύνη ή την εθνική ασφάλεια».

Σημειώνεται ότι πέρα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας ή σημαντικούς Άραβες συγγραφείς, απαγορεύτηκαν ακόμα και παιδικά βιβλία όπως «Η μικρή γοργόνα» επειδή η επιτροπή έκρινε πως η εικονογράφηση του εξωφύλλου και ειδικά το μπικίνι της μικρής γοργόνας ήταν πολύ αποκαλυπτικη. 

Κουβέιτ: Ένα νεκροταφείο για τα απαγορευμένα βιβλία Facebook Twitter

 Ο Μοχάμεντ Σαράφ, ο καλλιτέχνης που διαμαρτυρήθηκε, έστησε το installation του νεκροταφείου στις 22 Νοεμβρίου, ακριβώς για να αποδοκιμάσει τη λογοκρισία του φεστιβάλ. 

Κουβέιτ: Ένα νεκροταφείο για τα απαγορευμένα βιβλία Facebook Twitter

«Ήθελα να φτιάξω ένα έργο τέχνης που να είναι προσβάσιμο στον καθένα, δεν ήθελα να φτιάξω κάτι που θα κατέληγε σε κάποια γκαλερί. Για αυτό αποφάσισα για αυτό το υπαίθριο έργο. Έφτιαξα 200 ξύλινες ταφόπλακες και πάνω σε αυτές έβαλα τους τίτλους από μερικά από τα απαγορευμένα βιβλία».

Οι πλάκες τοποθετήθηκαν σε ένα άδειο οικόπεδο, όχι πολύ μακριά από το χώρο που έγινε το φεστιβάλ βιβλίου.  Τρεις ώρες αργότερα οι αρχές τις απομάκρυναν. «Είπαν πως δεν είχα επίσημη άδεια για να χρησιμοποιήσω τον χώρο. Παρόλα αυτά ήταν μια επιτυχημένη προσπάθεια. Φωτογραφίες από το installation κυκλοφόρησαν στα social media, ακόμα και στα καθιερωμένα ΜΜΕ της χώρας. Αυτό σημαίνει πως πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται και μιλούν για την απαγόρευση βιβλίων και τη λογοκρισία στο Κουβέιτ». 

Σημειώνεται πως στη χώρα τα τελευταία 5 χρόνια στο Κουβέιτ έχουν απαγορευτεί πάνω από 4.000  τίτλοι βιβλίων. 

Mε πληροφορίες από France 24

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ