Ηδονοθήρας, σεξομανής και αγρίως εκκεντρικός: Η μυστική ζωή του Βίκτωρος Ουγκό

Ηδονοθήρας, σεξομανής και αγρίως εκκεντρικός: Η μυστική ζωή του Βίκτωρος Ουγκό Facebook Twitter
Σκηνή από την πρόσφατη τηλεοπτική μεταφορά των "Άθλιων" παραγωγής BBC που προβλήθηκε τις μέρες των γιορτών και στη χώρα μας
0

Η πρόσφατη τηλεοπτική μεταφορά των «Άθλιων» επιχειρεί να αναδείξει τα βαθύτερα στοιχεία της πλοκής του διάσημου έργου, μ' αυτή την αφορμή όμως ας δούμε κάποιες από τις λιγότερο γνωστές πτυχές της προσωπικότητας του συγγραφέα του, ο οποίος εκτός από πολέμιος της ανισότητας και ένθερμος θερμός υποστηρικτής της ελεύθερης εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά και της κατάργησης της θανατικής ποινής, υπήρξε κι ένας από τους πιο εκκεντρικούς ηδονοθήρες της εποχής του.

Υπάρχει μνημείο που σηματοδοτεί το ακριβές σημείο όπου τον συνέλαβαν οι γονείς του

Στο Mont Donon της Γαλλίας που βρίσκεται στα Βόσγια όρη, μπορεί να απολαύσει κανείς μια πανοραμική θεά της συνοριακής γραμμής ανάμεσα στη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία. Τον Μάιο του 1801 όμως, ο Ταγματάρχης Ουγκό και η σύζυγός του δεν έχασαν το χρόνο τους με τη θέα.

160 και πλέον χρόνια αργότερα, ο επιμελητής ενός γαλλικού μουσείου αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη του συγγραφέα αναρτώντας στο σημείο μνημείο από ψαμμόλιθο. Ο ίδιος ο Ουγκό πάντως είχε ήδη προσθέσει τις δικές του μυθοπλαστικές πινελιές στην ιστορία, μεταφέροντας στις αφηγήσεις του το σημείο της σύλληψής του στο πιο 'γκλάμορους' Mont Blanc, ενώ συχνά έλεγε ότι η μητέρα του καταγόταν από άγρια φυλή του Αμαζονίου (η γυναίκα είχε γεννηθεί στη Ναντ πάντως).

Ήταν ίσως ο πιο 'παραγωγικός' σεξομανής του 19ου αιώνα

Σύμφωνα με τις αφηγήσεις του ίδιου, κατά την πρώτη νύχτα του γάμου του με την Αντέλ Φουσέρ έκαναν έρωτα εννιά φορές. Κι όταν όμως το ζεύγος έχασε την ερωτική θέρμη της σχέσης του, ο Ουγκό κατέφυγε στα πολλά και εκλεκτά πορνεία του Παρισιού, τα οποία επισκεπτόταν πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Όταν πέθανε, τα ιδρύματα αυτά έκλεισαν για μια ολόκληρη εβδομάδα πενθώντας την απώλεια του πιο τακτικού τους πελάτη.

Ήταν η ψυχή του πάρτι...

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ενήλικης ζωής του, ο Ουγκό φιλοξενούσε πάνω από τριάντα καλεσμένους για δείπνο και ό,τι ήθελε προκύψει κάθε βράδυ. Ακόμα και η κηδεία του εξελίχθηκε κατόπιν σ' ένα τεράστιο πάρτι στη μνήμη του. Οι φήμες έλεγαν ότι εννιά μήνες ακριβώς μετά, σημειώθηκε μια πρωτοφανής αύξηση γεννήσεων.

...αλλά πάνω απ' όλα αγαπούσε τη φήμη

Δύσκολο εδώ που τα λέμε να μη φουσκώσει το εγώ σου όταν είσαι τόσο διάσημος ώστε ζεις σε δρόμο που έχει πάρει το όνομά σου. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Ουγκό κατοικούσε στη Λεωφόρο Βίκτωρος Ουγκό ενώ οι επιστολές προς τον ίδιον έφεραν ως διεύθυνση παραλήπτη τη φράση «Κύριον Ουγκό, στη λεωφόρο του, Παρίσι». Η ημέρα των 80ων γενεθλίων του, το 1881, κηρύχτηκε εθνική αργία και ο ίδιος την πέρασε στο μπαλκόνι του χαιρετώντας ένα πλήθος 600.000 ανθρώπων που περνούσε από κάτω.

Ηδονοθήρας, σεξομανής και αγρίως εκκεντρικός: Η μυστική ζωή του Βίκτωρος Ουγκό Facebook Twitter
ΒIKTΩΡ ΟΥΓΚΟ, PARTY ANIMAL: Ακόμα και η κηδεία του εξελίχθηκε σ' ένα τεράστιο πάρτι στη μνήμη του. Οι φήμες έλεγαν ότι εννιά μήνες ακριβώς μετά, σημειώθηκε μια πρωτοφανής αύξηση γεννήσεων.

Ο προστάτης των φτωχών και των κατατρεγμένων δεν υπήρξε ποτέ φτωχός και κατατρεγμένος

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την κυκλοφορία των «Άθλιων», ο Ουγκό απαίτησε απλά από τον εκδότη του αμοιβή μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία των εκδόσεων. Τα 300.000 φράγκα που πήρε τελικά (πάνω από 3 εκατομμύρια σε σημερινά ευρώ) αποτελούν ακόμα το υψηλότερο ποσό που καταβλήθηκε ποτέ για ένα λογοτεχνικό έργο.

Έκρυβε τα ρούχα του για να μη μπει στον πειρασμό να βγει έξω όταν έγραφε

Όποτε δούλευε σε μια καινούρια νουβέλα, ο Ουγκό περνούσε τη μέρα κλειδωμένος στο γραφείο του αφού είχε βγάλει όλα τα ρούχα του από τις ντουλάπες και τα είχε παραδώσει στο υπηρετικό προσωπικό με την εντολή να μην τα επιστρέψουν πριν ολοκληρώσει κάποιο κεφάλαιο.

Στα απομνημονεύματά της, η σύζυγός του είχε γράψει ότι όταν εκείνος έγραφε την «Παναγία των Παρισίων», είχε αγοράσει ένα τεράστιο σάλι το οποίο κάλυπτε όλο του το σώμα και είχε κλειδώσει τα ρούχα του για να μην μπει στον πειρασμό να βγει έξω: «Έμπαινε στο γράψιμο της νουβέλας σα να έμπαινε σε φυλακή. Ήταν πολύ θλιβερός».

Με στοιχεία από τον Guardian

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ