Ιαπωνία: Έφτιαξαν σακούλα φιλική προς τα ελάφια, για να μην τρώνε τα ζώα πλαστικά

Ιαπωνία: Έφτιαξαν σακούλα φιλική προς τα ελάφια, για να μην τρώνε τα ζώα πλαστικά Facebook Twitter
EPA
0

Τα περίφημα ελάφια της Νάρα θεωρούνται εθνικός θησαυρός στην Ιαπωνία εδώ και δεκαετίες, αλλά οι τουρίστες που συρρέουν για να τα δουν αφήνουν πίσω τους πλαστικά σκουπίδια που μπορεί να αποδειχθούν μοιραία για τα ζώα.

Πέρυσι βρέθηκε ελάφι που είχε πάνω από τέσσερα κιλά σκουπιδιών στο στομάχι του. Ντόπιοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και βρήκαν τη λύση. Μια χάρτινη σακούλα φτιαγμένη από πίτουρο ρυζιού, που τα ελάφια μπορούν να τη χωνέψουν.

Στο πάρκο της Νάρα ζουν περισσότερα από 1.200 ελάφια, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα και προστατεύονται από τη νομοθεσία. Οι επισκέπτες μπορούν να τα ταΐζουν, δίνοντάς τους ειδικά κρακεράκια, χωρίς ζάχαρη, τα οποία δεν έχουν πλαστική συσκευασία. Όμως εκτιμάται ότι πολλοί τουρίστες δίνουν στα ζώα άλλα σνακ και πετάνε τα περιτυλίγματα. Τα ελάφια μυρίζουν το πλαστικό, νομίζουν ότι είναι τροφή και το τρώνε.

Ο Τακάσι Νακαμούρα, ιδιοκτήτης εταιρείας χαρτιού στην περιοχή, σκέφτηκε την ιδέα όταν άκουσε ότι ένα ελάφι πέθανε επειδή κατάπιε σκουπίδια. Μαζί με άλλους δύο ντόπιους, έναν έμπορο καλλυντικών και έναν σχεδιαστή, συνεργάστηκαν για τη δημιουργία μιας σακούλας που είναι φιλική προς τα ελάφια.

Οι χαρτοσακούλες αυτές είναι κατασκευασμένες από ανακυκλωμένες χάρτινες συσκευασίες γάλακτος και πίτουρο ρυζιού, το συστατικό που έχουν τα κράκερ τα οποία επιτρέπεται να δίνονται στα ελάφια. Έως τώρα έξι ντόπιες επιχειρήσεις έχουν αγοράσει περίπου 3.500 σακούλες, σύμφωνα με τον Νακαμούρα. Η σακούλα ελέγχθηκε στα εργαστήρια έρευνας τροφίμων της Ιαπωνίας, που κατέληξαν ότι είναι ασφαλής για κατανάλωση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Asahi Shimbun.

Με πληροφορίες από BBC

 

 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM