Σκληρό lockdown στην Αυστρία: Ούτε μία κοινωνική συνάντηση και εσπευσμένες αγορές

Σκληρό lockdown στην Αυστρία: Ούτε μία κοινωνική συνάντηση και εσπευσμένες αγορές Facebook Twitter
EPA
0

Σε μία ύστατη προσπάθεια να καταπολεμήσει την πανδημία η Αυστρία κλείνει τα πάντα και επαναφέρει σκληρά περιοριστικά μέτρα από σήμερα. «Ούτε μία κοινωνική συνάντηση», συμβουλεύει ο καγκελάριος Κουρτς.

«Σήμερα αρχίζει το δεύτερο lockdown, σημειώνει ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντι Άνσομπερ, προσπαθώντας ταυτόχρονα να εξηγήσει το γιατί: Η χώρα πρέπει να αποφορτίσει την κατάσταση στα νοσοκομεία και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ήδη σήμερα στην επαρχία της Καρινθίας το 80% των νοσοκομειακών κλινών είναι κατειλημμένες, ενώ ότι σε όλη τη χώρα το 50% των κλινών εντατικής θεραπείας φιλοξενούν ασθενείς με κορωνοϊό.


«Μην συναντήσετε κανέναν, κάθε κοινωνική συνάντηση είναι μία συνάντηση περισσότερη απ΄όσο πρέπει», επέμενε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, εξαγγέλλοντας το νέο lockdown. Έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους: ιατρικό ραντεβού, δουλειά, επίσκεψη στο φαρμακείο, ψώνια στο σούπερ-μάρκετ, αλλά και τρέξιμο στην ύπαιθρο.

Σε μία προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, ο καγκελάριος εξήγγειλε επίσης μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό, όπως αυτά που έγιναν στη γειτονική Σλοβακία: περισσότεροι από 3,6 εκατομμύρια πολίτες είχαν υποβληθεί σε τεστ, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν αμέσως 38.000 κρούσματα.

Σκληρό lockdown στην Αυστρία: Ούτε μία κοινωνική συνάντηση και εσπευσμένες αγορές Facebook Twitter
EPA


Τα ψώνια της τελευταίας στιγμής

Πριν αρχίσει το σκληρό lockdown οι Βιεννέζοι πήραν τους δρόμους για να ψωνίσουν με την άνεσή τους τα απαραίτητα ή ό,τι ο καθένας θεωρεί απαραίτητο. «Χθες γινόταν χαμός, λες κι έχουμε Χριστούγεννα», λέει στην DW ο Γκίντο Βέτερ, ιδιοκτήτης ενός μικρού βιβλιοπωλείου στα νοτιοδυτικά προάστια της Βιέννης, στο οποίο δουλεύει ο ίδιος μαζί με τη Μπριγκίτε, τη γυναίκα του.

Στο πρώτο lockdown, τον περασμένο Μάρτιο, παρέδιδαν οι ίδιοι τα βιβλία κατ΄οίκον στους πελάτες τους. Τώρα δέχονται παραγγελίες μέσω διαδικτύου. Όπως τα εστιατόρια δέχονται παραγγελίες για φαγητό, έτσι κι εκείνοι θα μπορούσαν να διανείμουν τίτλους. Ωστόσο ο Γκίντο Βέτερ δεν γνωρίζει αν επιτρέπεται κάτι τέτοιο. "Μέχρι στιγμής οι οδηγίες έχουν πολύ ασαφή διατύπωση", λέει ο ίδιος. «Το μόνο που αναφέρεται ρητώς είναι ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στο κατάστημα».


Προσφορές της τελευταίας στιγμής

Λίγο πριν αρχίσει το δεύτερο λόκνταουν πολλοί Αυστριακοί κατέκλυσαν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Και αυτό γιατί μεγάλες αλυσίδες προχώρησαν σε προσφορές της τελευταίας στιγμής, για παράδειγμα στα έπιπλα, αλλά και στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης. Συνολικά πάντως το εμπόριο στην Αυστρία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, καταγράφει μείωση κατά 50% το 2020. Η κυβέρνηση υπόσχεται να αναπληρώσει τις απώλειες για το lockdown του Νοεμβρίου σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 20 και 60% του αντίστοιχου τζίρου για το 2019.

Πάντως το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών KMU κάνει λόγο για μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2020. Στην Αυστρία το εμπόριο θεωρείται πολύ σημαντικός κλάδος, καθώς προσφέρει απασχόληση σε περίπου 500.000 άτομα.


Οικονομικές απώλειες καταγράφουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά συνεχίζουν τη λειτουργία τους με κανονικά προγράμματα δρομολογίων. Η εκπρόσωπος του οργανισμού δημοσίων συγκοινωνιών δηλώνει στο τοπικό ραδιόφωνο Radio Wien ότι «η Βιέννη πρέπει να παραμείνει μία πόλη σε κίνηση»  και κάνει λόγο για έρευνες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τα μέσα μεταφοράς.

Χρυσές δουλειές για τους εμπόρους όπλων

Ένας κλάδος που πάει καλά είναι η εμπορία όπλων. Όπως επισημαίνει ο Μάρκους Σβάιγκερ, ιδιοκτήτης καταστήματος όπλων στη Βιέννη, η επιχείρησή του θεωρείται «συστημική» και για αυτό εξαιρείται από το γενικό lockdown. “Έχω τριπλάσιους πελάτες από ότι συνήθως», λέει ο ίδιος.

Το μεγάλο ατού του Μάρκους Σβάιγκερ: το κατάστημά του διαθέτει ένα δικό του, μικρό σκοπευτήριο στο υπόγειο. Κι εδώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αν και λόγω πανδημίας δεν επιτρέπονται πάνω από δύο πελάτες ταυτόχρονα στο υπόγειο. Όπλα είχαν πουληθεί και στο πρώτο lockdown, τώρα όμως αυξάνεται και η ζήτηση για καλύτερη εκπαίδευση στη σκοποβολή, κάτι που άλλωστε αποτελεί προϋπόθεση για άδεια οπλοκατοχής.

Ο Μάρκους Σβάιγκερ υπενθυμίζει την πρόσφατη ένοπλη επίθεση στο κέντρο της Βιέννης και υποστηρίζει ότι από τότε υπάρχει τεράστια προσέλευση και στα δικά του μαθήματα σκοποβολής. Θεωρία διδάσκει μέσω υπολογιστή, ενώ η πρακτική εξάσκηση γίνεται στο υπόγειο του καταστήματος. Ο ίδιος υπολογίζει ότι, αν έκλεινε το κατάστημα για τρεις εβδομάδες λόγω λόκνταουν, h οικονομική ζημία θα ξεπερνούσε τα 10.000 ευρώ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Διεθνή / Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις οκτώ χώρες της ευρωζώνης (μαζί με την Κύπρο, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία) που πληρούν τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Έλτον Τζον λέει ότι έχει χάσει την όραση του - «Δε βλέπει τίποτα, δεν μπορώ να ολοκληρώσω τον δίσκο μου»

Διεθνή / Ο Έλτον Τζον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης: «Δεν βλέπω τίποτα από το δεξί μάτι»

Ο μεγάλος Βρετανός μουσικός αποκάλυψε ότι μήνες τώρα έχει χάσει την όρασή του, λόγω μίας μόλυνσης στο μάτι και έτσι δυσκολεύεται να διαβάσει στίχους ή να δει το οτιδήποτε
LIFO NEWSROOM
Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μέσα από ντοκιμαντέρ του BBC τον Σεπτέμβριο, το οποίο αποκάλυψε πως ο Αλ Φαγέντ κακοποιούσε σεξουαλικά γυναίκες υπαλλήλους, τις υποχρέωνε σε ιατρικές εξετάσεις και τις απειλούσε για να τις αποτρέψει από το να τον καταγγείλουν
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 μετανάστες εργάτες ετησίως μέχρι το 2040 για να μη συρρικνωθεί

Διεθνή / Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 νέους μετανάστες κάθε χρόνο μέχρι το 2040

Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η Γερμανία χρειάζεται να εισάγει εκατοντάδες χιλιάδες εξειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό κάθε χρόνο, καθώς το εργατικό της δυναμικό αναμένεται να έχει τεράστιες απώλειες
LIFO NEWSROOM