#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά

#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Μέσα στην τελευταία δεκαετία, έχουν γίνει μεγάλα βήματα σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία - ωστόσο, το θέμα της μοναξιάς είναι ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση ή αναγνώριση. Ωστόσο, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη χρονιά (πριν την πανδημία του Covid-19) ένας στους δέκα Έλληνες, αισθάνεται συχνά μοναξιά.

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημοσίευσε τα στοιχεία της έρευνας, με την Ελλάδα να βρίσκεται πρώτη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με ποσοστό 10%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρισκόταν στο 7%. Στο σύνολο, 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δήλωσαν πως νιώθουν μοναξιά (το 7% δηλαδή του πληθυσμού της ΕΕ). Παράλληλα, ο ερχομός της πανδημίας και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το συναίσθημα της μοναξιάς, σε τουλάχιστον 2/3 του πληθυσμού της Ελλάδας που συμμετείχαν στην πρόσφατη Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων» (Μελέτη COH-FIT).

#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά Facebook Twitter

Το αίσθημα της μοναξιάς δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα ή σε ηλικίες - και ταυτόχρονα, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά μας, την ψυχική μας υγεία και την γενικότερη ευεξία μας. Διανύοντας μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή και σε συνθήκες εγκλεισμού, τείνουμε - τώρα περισσότερο από ποτέ - να περνάμε ακόμα περισσότερο χρόνο στις οθόνες μας και στα social media, σε μία προσπάθεια για μεγαλύτερη επαφή με τον έξω κόσμο. Πολλές φορές, βέβαια, ξεχνάμε την έννοια της πραγματικής επαφής.

Μπορεί οι συνθήκες να μην επιτρέπουν την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς μία νέα συνθήκη, με στόχο την «πραγματική» επαφή, που προέρχεται μέσα από την προσοχή, το ενδιαφέρον και τη φροντίδα. Έτσι, λοιπόν, αφιερώνουμε έστω 15 λεπτά μέσα στη μέρα μας για να έρθουμε σε επαφή με τους αγαπημένους μας - και με τους ανθρώπους γύρω μας που ίσως να μας έχουν πραγματική ανάγκη.

#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά Facebook Twitter

Αν μένουμε στο ίδιο σπίτι με την οικογένεια, τους συντρόφους, τους φίλους και συγκατοίκους, μπορούμε να κανονίσουμε ένα «ραντεβού» μέσα στη μέρα μας, να τους πούμε «YOU.ME.TEA.NOW» και να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί, παρέα με μία ζεστή κούπα της αγαπημένης μας γεύσης τσάι Lipton. Με το #ProjectUnlonely, το Lipton μας θυμίζει πως ακόμα και 15 λεπτά πραγματικής επαφής μέσα στη μέρα, μπορούν να έχουν σημαντικά θετικό αντίκτυπο στην υγεία και τη διάθεσή μας. Το να είμαστε παρόντες, να ζούμε τη στιγμή και να επιδιώκουμε την ανθρώπινη επαφή και να απολαμβάνουμε τον ποιοτικό χρόνο, είναι πλέον πιο αναγκαία από ποτέ.

#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά Facebook Twitter

Ακόμα, όμως, κι αν δεν ζούμε με κάποιον άλλον στο ίδιο σπίτι, μπορούμε και πάλι να επιδιώξουμε αυτή την επαφή μέσα από την τεχνολογία, που μας δίνει τα κατάλληλα εργαλεία. Ευτυχώς, τα video calls είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και μας προσφέρουν την ευκαιρία να απολαύσουμε τα 15 λεπτά ποιοτικού χρόνου που όλοι έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Μπορείτε, λοιπόν, να φτιάξετε το ζεστό σας Lipton, να καθίσετε αναπαυτικά στον καναπέ και να δημιουργήσετε πραγματική επαφή με όλους όσους βρίσκονται μακριά - ή έστω στην άλλη πλευρά της οθόνης. 

15 λεπτά πραγματικής επαφής μέσα στη μέρα μας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ακόμα κι ένα απλό «Τι κάνεις;» μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Ένα χαμόγελο, λίγα λεπτά γέλιου, μία κουβέντα που προέρχεται από αγνό ενδιαφέρον, μπορεί και θα κάνει τη διαφορά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ