4 seasons: Ένα ενημερωμένο μανάβικο αφιερωμένο στα βιολογικά προϊόντα

4 seasons: Ένα ενημερωμένο μανάβικο αφιερωμένο στα βιολογικά προϊόντα Facebook Twitter
Αν ανήκεις σε εκείνους που συγκινούνται με τα φρούτα και τα λαχανικά που μυρίζουν όπως πρέπει να μυρίζουν και έχουν αληθινή γεύση, θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα τα καφάσια που βρίσκονται καλοστημένα στο πίσω μέρος του μαγαζιού. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Την τελευταία χρονιά με την άφιξη της πανδημίας στη ζωή μας, όλο και περισσότεροι από εμάς ένιωσαν την ανάγκη να υποστηρίξουν τον οργανισμό τους με προσεγμένες διατροφικές επιλογές, άσκηση αλλά και ενίσχυση του ανοσοποιητικού με κάθε τρόπο. Η μόδα των τελευταίων χρόνων για τα βιολογικά ή οργανικά προϊόντα και τον βιγκανισμό κόπασε και η ανάγκη ενός πιο προσεγμένου τρόπου ζωής και μιας πιο συνειδητοποιημένης προστασίας του οργανισμού μας πήρε τη θέση της.


Έτσι, στη μαγειρική δημιουργήθηκαν νέες προϋποθέσεις και τα ντουλάπια μας γέμισαν από πρώτες ύλες που πολλές φορές δεν είχαμε καν ακούσει να αναφέρονται ή δεν είχαμε διαβάσει ποτέ σχετικά. Πολλά διαφορετικά είδη ρυζιών και οσπρίων, νέοι καρποί, εξωτικά φρούτα, βούτυρα και αλεύρια από καρπούς, ζυμαρικά χωρίς γλουτένη και πολλά άλλα είδη που δεν έφτανε μόνο να φέρουμε στην κουζίνα μας αλλά χρειαζόταν περισσότερο να μάθουμε να τα μαγειρεύουμε σωστά και για να διατηρήσουμε τη θρεπτική τους αξία και να διασφαλίσουμε τη γεύση που θα μας πείσει να τα κάνουμε μέρος της ζωής μας.

Στο 4 Seasons δεν πιστεύουν πως ό,τι είναι βιολογικό είναι και καλό και τα προϊόντα τους έχουν επιλεγεί με τα πιο αυστηρά κριτήρια.


Σε αυτήν τη διαδικασία είναι σημαντικό να βρει κανείς ένα κατάστημα που όχι μόνο θα του προσφέρει επίλεκτες ύλες αλλά θα έχει στο ενεργητικό του ανθρώπους που θα σταθούν δίπλα στον επισκέπτη, θα του εξηγήσουν τη θρεπτική αξία, θα του δώσουν tips μαγειρέματος και θα μπορέσουν να τον εισαγάγουν στην κουλτούρα της υγιεινής διατροφής με ολοκληρωμένο τρόπο.

4 seasons: Ένα ενημερωμένο μανάβικο αφιερωμένο στα βιολογικά προϊόντα Facebook Twitter
Πίσω απ' αυτό το ενημερωμένο μαγαζί είναι ο Βασίλης και ο Γιώργος Σουβατζόγλου, δυο αδέρφια που ξεκίνησαν την επιχείρησή τους σε πολύ μικρή ηλικία. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
 


Το 4 Seasons Bio έχει καταγραφεί στη συνείδησή μου ως ένα από τα πρώτα παντοπωλεία που είχαν αφιερωθεί στα βιολογικά προϊόντα. Θυμάμαι πάντα να τριγυρίζω στους διαδρόμους του ανακαλύπτοντας νέα προϊόντα, όπως θυμάμαι να βρίσκω εκεί σπάνια μανιτάρια και εκλεκτά λαχανικά.

Τα χρόνια πέρασαν και πολλά μαγαζιά άρχισαν να έχουν ίδιο ή παρόμοιο αντικείμενο. Το 4 Seasons, όμως, εξακολουθεί να έχει σημαντικό προβάδισμα. Ψάχνοντας να βρω γιατί συμβαίνει αυτό, κατέληξα πως το μυστικό του βρίσκεται στους ανθρώπους του, τόσο σε αυτούς που το έχουν εμπνευστεί και το δουλεύουν, όσο και σε εκείνους που τα προϊόντα τους φιλοξενούνται στα ράφια και τα καλάθια του.


Πίσω απ' αυτό το ενημερωμένο μαγαζί είναι ο Βασίλης και ο Γιώργος Σουβατζόγλου, δυο αδέρφια που ξεκίνησαν την επιχείρησή τους σε πολύ μικρή ηλικία γιατί είχαν μεγαλώσει με ανάλογες διατροφικές αξίες προερχόμενοι από μια οικογένεια που αναζητούσε τα βιολογικά προϊόντα και τις αγνές πρώτες ύλες πολύ πριν γίνουν ευρέως γνωστά. Έτσι εξηγείται η μεγάλη τους αγάπη για το αντικείμενο αλλά και οι γνώσεις που έχουν για κάθε προϊόν που εμπορεύονται.

4 seasons: Ένα ενημερωμένο μανάβικο αφιερωμένο στα βιολογικά προϊόντα Facebook Twitter
Το πιο δυνατό χαρτί τους είναι η μαναβική τους. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Το πιο δυνατό χαρτί τους είναι η μαναβική τους. Αν ανήκεις σε εκείνους που συγκινούνται με τα φρούτα και τα λαχανικά που μυρίζουν όπως πρέπει να μυρίζουν και έχουν αληθινή γεύση, θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα τα καφάσια που βρίσκονται καλοστημένα στο πίσω μέρος του μαγαζιού. Ο Βασίλης έχει αναλάβει να ανακαλύπτει φάρμες και παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Συζητώ μαζί του αρκετή ώρα. Μου συστήνει τα λαχανικά και τα φρούτα του όπως θα μου σύστηνε αγαπημένους φίλους. Καταλαβαίνω πως δεν επισκέπτεται απλά τους παραγωγούς αλλά αναπτύσσει σχέση μαζί τους και τους προτείνει καλλιέργειες που θα ανοίξουν τους ορίζοντές τους και θα αυξήσουν το εισόδημα και την παραγωγικότητά τους.

Έτσι μαθαίνω για την φάρμα του Πέτρου Ζαργανή στην Εύβοια, που όταν τον επισκέφτηκε για πρώτη φορά καλλιεργούσε μαρούλια και κρεμμυδάκια φρέσκα και τώρα πια, μετά από προτροπή του, έχει φτάσει να καλλιεργεί εξαιρετικής ποιότητας lemongrass, σέλερι και topinambour, τον νόστιμο βολβό που αλλιώς αποκαλούμε αγκινάρα της Ιερουσαλήμ.

Επίσης, μου λέει για έναν τολμηρό δικηγόρο που εγκατέλειψε την πόλη, πήγε στην Αμοργό, ασχολήθηκε με τις καλλιέργειες και τώρα παράγει δύο διαφορετικά είδη γλυκοπατάτας αλλά και διάφορες ποικιλίες κολοκύθας όπως τη Spaghetti με την τόσο ιδιαίτερη γεύση της. Μιλάμε ακόμη για τα εξαιρετικά λεμόνια του Γιάννη Κουτρούλη από το Άργος, τις μπανάνες Namy, τα εδώδιμα λουλούδια της Olympus Fields, τα πράσα και τα λάχανα της οικογένειας Καραμάνου και τις πατάτες Νευροκοπίου από την Αειφόρο Γη που συντηρούνται με ειδικό τρόπο για να φτάνουν στον καταναλωτή όσο πιο φρέσκες γίνεται.

4 seasons: Ένα ενημερωμένο μανάβικο αφιερωμένο στα βιολογικά προϊόντα Facebook Twitter
Τα εδώδιμα λουλούδια της Olympus Fields. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ζητάω πληροφορίες για τα αβοκάντο τους, καθώς τους τρέφω ιδιαίτερη αγάπη και βλέπω τρεις διαφορετικές ποικιλίες που με ιντριγκάρουν. Ενημερώνομαι ότι πρόκειται για τις ποικιλίες fuerte, hass και bacon από τον παραγωγό Δασκαλάκη στην Κρήτη, ο οποίος έχει αφοσιωθεί στον καρπό και έχει εξαιρετικής νοστιμιάς αποτελέσματα. Από την Κρήτη και τον παραγωγό Γιανναδάκη προέρχεται η βιολογική παπάγια αλλά και άλλα εξωτικά φρούτα, τα οποία καλλιεργεί με ιδιαίτερη αγάπη.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για τη μαναβική και συμφωνούμε από κοινού ότι είναι μια κατηγορία προϊόντων που ενδιαφέρει τους περισσότερους, ασχέτως αν είναι vegan ή όχι. Δεν θα ήθελα, επίσης, να παραλείψω τις τιμές των προϊόντων που είναι εξαιρετικά καλές, σχεδόν οικονομικές και προσαρμοσμένες έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι.


Και όταν λέμε όλοι, το εννοούμε. Ο μικρότερος αδερφός που ασχολείται περισσότερο με το κομμάτι του marketing, μαζί με τους συνεργάτες του, με ενημερώνει πως όλο και περισσότεροι αναζητούν καλά, βιολογικά προϊόντα. Επίσης, μου τονίζει ότι στο 4 Seasons δεν πιστεύουν πως ό,τι είναι βιολογικό είναι και καλό και πως τα προϊόντα τους έχουν επιλεγεί με τα πιο αυστηρά κριτήρια. Υπάρχουν ακόμη προϊόντα που δεν είναι βιολογικά αλλά είναι εξαιρετικά και έχουν αδιαμφισβήτητη θρεπτική αξία.

Συνεχίζουμε την περιήγησή μου στο κατάστημα ανακαλύπτοντας μια τεράστια ποικιλία σε προϊόντα. Σταματάμε στο ψυγείο και βρίσκω το εκπληκτικό γερμανικό αγελαδινό βούτυρο Andechser, το κατσικίσιο κοφινάκι Αρκαδία με λάδι και ρίγανη, που όταν το δοκιμάσεις θα εθιστείς μαζί του, τις παλαιωμένες γραβιέρες με θρούμπι και πιπέρια Bliss Point, το οργανικό ανεβατό της Biopan και ένα σωρό άλλα προϊόντα που δεν είναι μόνο θρεπτικά αλλά και εξαιρετικά στη γεύση τους.

4 seasons: Ένα ενημερωμένο μανάβικο αφιερωμένο στα βιολογικά προϊόντα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ο Γιώργος μου δείχνει ακόμη τη μεγάλη ποικιλία στα βιολογικά κρέατα και ψάρια που αγαπούν ιδιαίτερα οι νέοι γονείς που θέλουν το καλύτερο για τη διατροφή των παιδιών τους καθώς και τα ζυμαρικά από διάφορα όσπρια για τα οποία χρειάζεται να εξασκηθείς στην ώρα του βρασμού για να πετύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις.


Το τελευταίο προϊόν που ρίχνω στο καλάθι μου είναι το κεφίρ «Το Χωριό της Κάρλας». Ένα εύγευστο προϊόν με μεγάλη θρεπτική αξία που δεν ενισχύει μόνο τον οργανισμό αλλά εξασφαλίζει ευεξία και ενέργεια.


Στο κατάστημα υπάρχουν ακόμη οργανικά καλλυντικά, απορρυπαντικά και μια μεγάλη γκάμα από συμπληρώματα διατροφής. Το καλύτερο είναι πως όλοι όσοι εργάζονται εδώ είναι ενημερωμένοι και ικανοί να σε καθοδηγήσουν στις επιλογές που θα κάνεις.


Αν μένεις κοντά αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη και μια μικρή κουβέντα με τα παιδιά. Διαφορετικά μπορείς να περιηγηθείς στο e-shop που δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα και εκτός από προϊόντα μπορείς να βρεις δοκιμασμένες συνταγές που ανανεώνονται συχνά και σε σώζουν από το αιώνιο ερώτημα «τι καλό να μαγειρέψω σήμερα».

4 seasons: Ένα ενημερωμένο μανάβικο αφιερωμένο στα βιολογικά προϊόντα Facebook Twitter
Το τελευταίο προϊόν που ρίχνω στο καλάθι μου είναι το κεφίρ «Το Χωριό της Κάρλας». Ένα εύγευστο προϊόν με μεγάλη θρεπτική αξία που δεν ενισχύει μόνο τον οργανισμό αλλά εξασφαλίζει ευεξία και ενέργεια. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Νίκης 30, Αθήνα, 21 0322 9078, www.4seasons.bio

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ