Κλωνοποιήθηκε το πρώτο απειλούμενο είδος ζώου στις ΗΠΑ- Το κουνάβι Ελίζαμπεθ Ανν [ΒΙΝΤΕΟ]

Κλωνοποιήθηκε το πρώτο απειλούμενο είδος ζώου στις ΗΠΑ- Το κουνάβι Ελίζαμπεθ Ανν [ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
ΗΠΑ: Κλωνοποιήθηκε το πρώτο απειλούμενο είδος ζώου- Το κουνάβι Ελίζαμπεθ Ανν (Twitter)
0

Η Ελίζαμπεθ Ανν είναι το πρώτο κλωνοποιημένο κουνάβι του είδους της στον κόσμο.

Αμερικανοί επιστήμονες κλωνοποίησαν το πρώτο απειλούμενο αμερικανικό είδος ζώου, ένα κουνάβι με μαύρα πόδια, που αναπαρήχθη από τα γονίδια ενός ζώου, που πέθανε πριν από 33 χρόνια.

Το μικρό αρπαχτικό γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου, ωστόσο η ύπαρξή του έγινε μόλις χθες γνωστή.

Η Ελίζαμπεθ Άνν γεννήθηκε και μεγαλώνει σε μια υπηρεσία αναπαραγωγής στο Fort Collins του Κολοράντο. Είναι ένα γενετικό αντίγραφο ενός κουναβιού, που ονομάζεται Γουίλα, και η οποία πέθανε το 1988. Τα λείψανά της καταψύχθηκαν ήδη από τις πρώτες μέρες, που άρχισε να αναπτύσσεται η τεχνολογίας του DNA.

Η κλωνοποίηση αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή εξαφανισμένων ειδών στη ζωή, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Προς το παρόν, η τεχνική υπόσχεται να βοηθήσει τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, συμπεριλαμβανομένου ενός άγριου αλόγου της Μογγολίας που κλωνοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε μια εγκατάσταση του Τέξας.

«Η βιοτεχνολογία και τα γονιδιωματικά δεδομένα μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά» δήλωσε ο Ben Novak, επικεφαλής επιστήμονας με την Revive & Restore, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στη βιοτεχνολογία και συντόνισε τις εργασίες κλωνοποίησης του κουναβιού και του αλόγου.

Τα συγκεκριμένα κουνάβια είναι ένας τύπος νυφίτσας που αναγνωρίζεται εύκολα από τα σημάδια που έχουν γύρω από τα μάτια, που τα κάνει να μοιάζουν σα να φορούν μάσκα ληστή.

Είναι χαρισματικά και νυχτόβια, τρέφονται αποκλειστικά με τρωκτικά ενώ ζουν συνήθως ανάμεσα στις τεράστιες αποικίες αυτών των τρωκτικών.

Κλωνοποιήθηκε το πρώτο απειλούμενο είδος ζώου στις ΗΠΑ- Το κουνάβι Ελίζαμπεθ Ανν [ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
H Ελίζαμπεθ Ανν (Twitter)

Το είδος αυτό των κουναβιών θεωρείτο εξαφανισμένο. Θύμα των κτηνοτρόφων οι οποίοι φέρονται να πυροβολούσαν τα κουνάβια αυτά επειδή απειλούσαν τα τρωκτικά, με τα οποία τρέφονταν.

Αυτά τα τρωκτικά με τη σειρά τους συνέβαλαν στην καλύτερη διατήρηση του εδάφους των λιβαδιών, που είναι κατάλληλα για την εκτροφή  βοοειδών.

Όλα αυτά συνέβαιναν μέχρι το 1981. Τότε ένας σκύλος, ο Shep έφερε πίσω σε ένα αγρόκτημα στο Ουαϊόμινγκ μία νεκρή νυφίτσα.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον υπόλοιπο πληθυσμό σε ένα πρόγραμμα ελεγχόμενης αναπαραγωγής, που στη συνέχεια αναπαρήγαγε χιλιάδες κουνάβια. Αυτά μεταφέρθηκαν σε δεκάδες τοποθεσίες στις δυτικές ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό τη δεκαετία του 1990.

Όλα τα κουνάβια που έχουν επανεισαχθεί μέχρι τώρα είναι απόγονοι επτά ζώων που σχετίζονται στενά και η γενετική ομοιότητά τους τα καθιστά σήμερα δυνητικά ευαίσθητα σε εντερικά παράσιτα και ασθένειες όπως η πανούκλα.

Όταν πέθανε η Γουίλα, το αρμόδιο τμήμα του Ουαϊόμινγκ έστειλε τους ιστούς της σε έναν «παγωμένο ζωολογικό κήπο» που διευθύνεται από τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, ο οποίος διατηρεί κύτταρα από περισσότερα από 1.100 είδη και υποείδη παγκοσμίως.

Τελικά οι επιστήμονες ενδέχεται να είναι σε θέση να τροποποιήσουν αυτά τα γονίδια για να βοηθήσουν τα κλωνοποιημένα ζώα να επιβιώσουν.

«Με αυτές τις τεχνικές κλωνοποίησης, μπορεί βασικά κάποιος να παγώσει το χρόνο και να αναδημιουργήσει αυτά τα κύτταρα», λένε οι επιστήμονες επισημαίνοντας ότι «έχουμε μέλλον ακόμα».

Η κλωνοποίηση δημιουργεί ένα νέο φυτό ή ζώο αντιγράφοντας τα γονίδια ενός υπάρχοντος ζώου. Η Viagen, μια εταιρεία που εδρεύει στο Τέξας, κλωνοποιεί κατοικίδιες γάτες έναντι 35.000 δολ και σκύλους για 50.000 δολ.

Αυτή κλωνοποίησε και το άλογο Przewalski, ένα είδος άγριου αλόγου από τη Μογγολία που γεννήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως και στην περίπτωση των κουναβιών, τα 2.000 περίπου άλογα Przewalski που σώζονται είναι απόγονοι μόλις δώδεκα ζώων.

Η Viagen κλωνοποίησε επίσης τη Γουίλα σε συνεργασία με την Revive & Restore, μια οργάνωση διατήρησης της άγριας ζωής που επικεντρώνεται στη βιοτεχνολογία. Εκτός από την κλωνοποίηση, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός στο Sausalito της Καλιφόρνια, προάγει τη γενετική έρευνα και για τις απειλούμενες μορφές ζωής.

Κλωνοποιήθηκε το πρώτο απειλούμενο είδος ζώου στις ΗΠΑ- Το κουνάβι Ελίζαμπεθ Ανν [ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
Η Ελίζαμπεθ Ανν «γεννήθηκε» από τα λείψανα της Γουίλα, που πέθανε πριν από 33 χρόνια (Twitter)

Η Ελίζαμπεθ Ανν και οι μελλοντικοί κλώνοι της Γουίλα θα δημιουργήσουν μια νέα γενιά μαύρων κουναβιών, που θα παραμείνουν στο Fort Collins για μελέτη. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για την απελευθέρωσή της στην άγρια φύση.

Η κλωνοποίηση των πτηνών θεωρείται πολύ πιο δύσκολη από τα θηλαστικά λόγω των αυγών τους, λένε οι ειδικοί  αλλά μέσα στα επόμενα έργα της ομάδας περιλαμβάνεται ακόμα και η προσπάθεια επαναφοράς στη ζωή ενός μαμούθ, ενός πλάσματος που εξαφανίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια.

Με πληροφορίες του Associated press/USNews

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM