ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ
Μέσα Μαΐου η χώρα επανέρχεται στην κανονικότητα, πλήρη ή μερική. Ωστόσο, ξενίζει αυτή η αισιοδοξία που ακούγεται από επίσημα χείλη, όταν με τους σημερινούς ρυθμούς θα θρηνούμε τη Μεγάλη Παρασκευή πάνω από 10.000 θανάτους.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο, διότι πατάει σε δύο βαρκούλες. Από τη μια, δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε τα υγειονομικά δεδομένα ούτε τις σοβαρές επιφυλάξεις των ειδικών για μη ελεγχόμενο άνοιγμα. Από την άλλη, δεν μπορεί να παραβλέψει ούτε την χαλαρή εφαρμογή των μέτρων ούτε την πίεση επαγγελματικών ομάδων και πολιτών για το άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες γι’ αυτό το αδιέξοδο; Προφανώς, υπάρχουν. Ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση; Προφανώς, όχι.
Ευθύνες μπορούν να αποδοθούν, ασφαλώς σε διαφορετικό βαθμό, στα πολιτικά κόμματα, στην Εκκλησία, τα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και στους λοιμωξιολόγους. Βάλτε όποιον συντελεστή βαρύτητας θέλετε σε αυτούς και άλλους παράγοντες. Ωστόσο, η λογική ότι οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά έναν μπορεί μεν να είναι χρήσιμη στις πολιτικές διαμάχες, αλλά δεν έχει πολλή σχέση με την πραγματικότητα.
Εδώ που φτάσαμε, το πιο κρίσιμο μέσο για τον έλεγχο της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός. Μολονότι η οργάνωσή του είναι άψογη, δυστυχώς τα ποσοστά 30 έως 50% των ανεμβολίαστων για τους άνω των 70 ετών είναι απογοητευτικά.
Θα ήταν εξαιρετικά υπεύθυνη στάση, αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούσαν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Κι αν το «υπεύθυνη» τούς ακούγεται πομπώδες ή λίγο πειστικό, μπορούν να το αντικαταστήσουν με το «έξυπνη».
• • •
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
Επικαλούμενη πληροφορίες από αξιωματούχους, η Wall Street Journal ανέφερε χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σκοπεύει να αναγνωρίσει τη σφαγή των Αρμενίων από τους Τούρκους στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως γενοκτονία.
Βουλευτές και Αμερικανο-αρμένιοι ακτιβιστές πιέζουν η αναγνώριση να γίνει πριν ή ανήμερα με την Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας το Σάββατο 24 Απριλίου.
Μια τυπική αναγνώριση θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη κακές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.
Πάντως, μια τέτοια απόφαση θα καταστήσει τον Μπάιντεν τον πρώτο Αμερικανό πρόεδρο που αναγνωρίζει τυπικά την αρμενική γενοκτονία και συγχρόνως θα στείλει σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ αποστασιοποιούνται από την πολιτική καλών σχέσεων του Ντ. Τραμπ με αυταρχικά καθεστώτα.
Βεβαίως, η σημασία της αναγνώρισης είναι ευρύτερη. Στην «Ομιλία του Obersalzberg», στις 22 Αυγούστου 1939, ο Χίτλερ είχε πει στους διοικητές της Βέρμαχτ: «Ποιος, εντέλει, μιλάει σήμερα για τον αφανισμό των Αρμενίων;». Η απάντηση «Μιλάμε εμείς» θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην επίπονη πορεία τού «Ποτέ ξανά άλλη γενοκτονία».
• • •
ΚΡΑΧ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Το ραδιόφωνο στη Γαλλία έχασε 300.000 ακροατές και ακροάτριες από τα τέλη του 2020, και περισσότερους από 2.000.000 την περσινή χρονιά, σύμφωνα με μετρήσεις της Médiamétrie.
Τα 2,14 εκατομμύρια είναι ιστορικό ρεκόρ μιας πτώσης που ξεκίνησε το 2012 και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Ωστόσο, παραμένει ακόμη ισχυρό μέσο με 40,1 εκατομμύρια ακροατές.
Η μεγάλη περσινή πτώση οφείλεται στην καραντίνα που προκάλεσε έκρηξη των ψηφιακών ακροάσεων, κυρίως των podcasts. Γενικότερα, η πτώση εξηγείται από τη δυνατότητα που έχει πλέον ο ακροατής να επιλέγει τι θέλει να ακούσει και πότε θέλει να το ακούσει.
Φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια του, και παράλληλα τα 40 χρόνια των FM. Κοινή διαπίστωση είναι ότι αν το ραδιόφωνο δεν θέλει να περιθωριοποιηθεί, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Στην ανανέωσή του, σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του La Lettre Pro de la Radio, καθοριστικής σημασίας θα είναι άντρες και γυναίκες με πραγματικές γνώσεις και τεχνογνωσία.
Πηγή: France Culture
• • •
ΠΕΡΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ
Ένα από τα σταθερά θέματα στις συζητήσεις για την 21η Απριλίου και το Πολυτεχνείο ήταν και παραμένει το ότι κάποιοι αγωνιστές κατά της δικτατορίας δεν «εξαργύρωσαν» τους αγώνες τους, ενώ κάποιοι άλλοι τους «εξαργύρωσαν». Το ακούσαμε και φέτος.
Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική κοινωνία τοποθετεί ακόμη πολύ ψηλά την ανιδιοτέλεια στην κλίμακα των αξιών της.
Τα κακά, ότι κατά κανόνα αφορά τους άλλους.
• • •
ΕΝΑΣ ΝΑΝΟΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΑΝ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Με διάμετρο στα 2370 χλμ, ο Πλούτωνας θεωρείται νανοπλανήτης από το 2006 που η Διεθνής Αστρονομική Ένωση τον υποβάθμισε από πλανήτη.
Όντως, νάνος: χωράει στη Βραζιλία.
Αλλά όχι ο μικρότερος. Ο νανοπλανήτης Δήμητρα με διάμετρο περί τα 950 χλμ σχεδόν χωράει στη μικρή Ελλάδα.