Η ΛΟΓΟΚΛΟΠΗ ΕΧΕΙ ΚΟΣΤΟΣ (;)
Το 2011 παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας, Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, και ύστερα από δύο χρόνια η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας Ανέτε Σαβάν, αμφότεροι συντηρητικοί πολιτικοί που κατηγορήθηκαν για λογοκλοπή στη διδακτορική τους διατριβή. Το κακό για τους Χριστιανοδημοκράτες λίγο έλειψε να τριτώσει το 2015 για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αλλά η νυν πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη γλύτωσε παρά τρίχα.
Χθες ήταν η σειρά να παραιτηθεί η 43χρονη δημοφιλής υπουργός Οικογένειας, Φραντσίσκα Γκίφεϊ, που θεωρείται ανερχόμενο αστέρι των σοσιαλδημοκρατών (SPD). Η Γκίφεϊ βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα το 2019, όταν η συνεργατική πλατφόρμα VroniPlag Wiki την κατηγόρησε ότι στη διδακτορική της διατριβή, που υποστήριξε το 2010 στις πολιτικές επιστήμες στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, είχε καταφύγει, σε τουλάχιστον 49 σελίδες από τις 265 του πονήματός της, στην παγκοίνως αγαπητή μέθοδο του copy-paste.
Συμπέρασμα: η λογοκλοπή είναι και υπερκομματικό και διεθνές φαινόμενο. Είναι, πάντως, παρήγορο ότι υπάρχουν σοβαρές χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, που προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν, δίχως να διστάζουν μπροστά σε τίτλους και εξουσία.
Η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτές. Είμαστε τόσο εθισμένοι στη λογοκλοπή, ώστε μας φαίνεται μηδαμινής σημασίας. Μπορείς να αντιγράψεις ολόκληρο ποίημα ή και μυθιστόρημα, σωρεία παραγράφων από μελέτη, και να θεωρείς ότι δεν τρέχει τίποτα. Και φυσικά μπορείς να κατακεραυνώνεις κάποιον που έκλεψε μια κονσέρβα. Αν, μάλιστα, ξεπατίκωσες μια-δυο σελίδες από άλλους, τόσο πιο βροντερή θα είναι η παρέμβασή σου προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η ηθική τάξη. Θα είσαι ήσυχος και με τη συνείδησή σου: για καλό σκοπό έκλεψες.
• • •
ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΧΙΛΗ
Είτε μετρήσουμε χώρες είτε ανθρώπους στους δρόμους, το 2019 υπήρξε η χρονιά των μεγάλων αναταραχών: Χονγκ Κονγκ, Αλγερία, Χιλή, Λίβανος, Γαλλία, Κολομβία, Καταλονία, Σουδάν, Ολλανδία, Ισημερινός, Ιράκ, Ιράν, Αϊτή, κ.ά.
Άλλες από αυτές τις μαζικές κινητοποιήσεις πέτυχαν τον σκοπό τους (Σουδάν) και άλλες απέτυχαν πλήρως (Λίβανος).
Στη Χιλή, επίσης, επήλθε σημαντική αλλαγή στις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου για τη Συντακτική Βουλή.
Η χιλιανή δεξιά, ενωμένη υπό τον Πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, υπέστη μεγάλη ήττα. Στόχος της ήταν να εκλέξει τουλάχιστον το 30% από τους 155 αντιπροσώπους στη Βουλή, ώστε να μπορεί να μπλοκάρει τις αλλαγές. Τελικά, συγκέντρωσε μικρότερο ποσοστό, και ο Πινιέρα αναγνώρισε την ήττα του.
Η μετριοπαθής και η ριζοσπαστική αριστερά εξέλεξαν πολλούς αντιπροσώπους, αλλά είναι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που εξελέγησαν μαζικά. Τούτων δοθέντων, οι εκτιμήσεις είναι ότι θα δοθούν μεγάλες μάχες στους επόμενους εννιά μήνες, διάστημα στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί η συντακτική διαδικασία.
Υπάρχει μια παγκόσμια πρώτη. Αυτή η Βουλή πρέπει να έχει αυστηρά τον ίδιο αριθμό αντρών και γυναικών, και αρκετές γυναίκες πρέπει να παραιτηθούν, διότι ο αριθμός τους υπερβαίνει αυτόν των αντρών.
Υπάρχει επίσης και ένα σύμβολο: Η 30χρονη μηχανικός, κομμουνίστρια και φεμινίστρια, Iraci Hassler, που εξελέγη το περασμένο Σαββατοκύριακο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγκο.
Οι εκλογές αυτές, που επιβεβαίωσαν τη δυναμική των κινητοποιήσεων του 2019, υπήρξαν επίσης ο οριστικός ενταφιασμός του καθεστώτος του Πινοσέτ και των συνεχιστών του. Μένει να δούμε τι θα φέρει η καινούρια μέρα.
Πηγή: France Inter, Telesurenglish.net
• • •
Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
Από τον Μάιο του 2020, όταν ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ χαρακτήρισε τα εμβόλια κατά της covid-19 «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», η Κίνα εμφανίστηκε διεθνώς ότι βοηθάει ανιδιοτελώς τον αναπτυσσόμενο κόσμο που υποφέρει από την πανδημία, εξάγοντας τόσα εμβόλια όσα χρησιμοποιεί εγχωρίως.
Μέχρι σήμερα η Κίνα έχει παράσχει 700 εκατομμύρια εμβόλια σε περισσότερες από 90 χώρες, οι περισσότερες των οποίων ούτε τη δυνατότητα παραγγελίας των δυτικών εμβολίων είχαν ούτε δέχθηκαν εμβόλια από τον μηχανισμό της COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το γεγονός αυτό βρίσκεται στον αντίποδα των δυτικών χωρών που κατηγορούνται ότι κρατούν τα εμβόλια για τον εαυτό τους.
Ωστόσο, η εξωραϊσμένη αυτή εικόνα αντιστοιχεί ελάχιστα στο τι πραγματικά συμβαίνει.
Τα περισσότερα κινεζικά εμβόλια στη Νοτιοανατολική Ασία δεν δωρίζονται αλλά πωλούνται, γεγονός που δεν είναι πάντα φανερό από τις τοπικές κυβερνήσεις και τον Τύπο. Η Καμπότζη, λόγου χάριν, δέχθηκε μια δωρεά 1,7 εκατομμυρίων εμβολίων από την Κίνα, αλλά αγόρασε 10 εκατομμύρια εμβόλια Sinovac προς 10 δολάρια το φιαλίδιο, σύμφωνα δε με το πανεπιστήμιο Duke, που παρακολουθεί τις προμήθειες εμβολίων, η Ινδονησία αγόρασε 125 εκατ. εμβόλια Sinovac.
Συνολικά μέχρι τις αρχές Μαΐου, η Κίνα δώρισε 16,5 εκατομμύρια εμβόλια και πούλησε 691 εκατομμύρια σε 84 χώρες, σύμφωνα με την Bridge Consulting. Σε πολλές περιπτώσεις, επρόκειτο για «δωρεάν δείγμα» λίγων εκατοντάδων χιλιάδων εμβολίων, προκειμένου να πειστεί μια χώρα να αγοράσει εκατομμύρια δόσεις.
Επιπλέον, οι δύο κύριοι υποστηρικτές της COVEX, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχονται με το σήμα του ΟΗΕ, παρά με τις σημαίες των δωρητών-κρατών. Από την άλλη, η Κίνα προτιμά να κάνει δωρεές μόνη προκειμένου να αυξήσει τη φήμη της — κυνική πολιτική που είναι καταδικαστέα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, αναφερόμενος κυρίως στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Πάντως, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής ότι η κινεζική διπλωματία των εμβολίων είχε σημαντικές γεωπολιτικές επιτυχίες, εξαιρώντας τη Βραζιλία που αποδέχτηκε τη βοήθεια της Huawei στην κατασκευή του δικτύου 5G, και την Ονδούρα, που έχει διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, συμφώνησε να ανοίξει ένα γραφείο στο Πεκίνο.
Επιδιώκοντας είτε την πώληση εκατομμυρίων εμβολίων ή τη συμμετοχή της σε κατασκευαστικά έργα είτε πολιτικά κέρδη, η κινεζική πολιτική είναι μακριά από ό,τι καταλαβαίνει κάποιος με τον όρο «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό». Τα εμβόλιά της είναι εργαλεία για την ενίσχυση υπαρχουσών σχέσεων και την κεφαλαιοποίηση νέων ευκαιριών.
Πηγή: Asian Times, The Diplomat
• • •
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ
Προφανώς, θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντί τους σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις. Πρώτον, όταν εκφράζουν απόψεις εκτός της ειδικότητάς τους, κορυφαίοι επιστήμονες δεν είναι αναγκαστικά καλύτεροι από τους υπόλοιπους. Δεύτερον, όταν διατυπώνουν σενάρια για το μέλλον, ουτοπικά ή δυστοπικά, τα οποία γρήγορα διατυπώνονται, και πιο γρήγορα διαψεύδονται.
Οι επόμενοι τρεις δηλώσεις ανήκουν στους κορυφαίους των κορυφαίων στο αντικείμενό τους.
«Σε λίγες δεκαετίες η πυρηνική ενέργεια θα είναι τόσο ελεύθερη όσο ο 'απροσμέτρητος αέρας'» (Τζων φον Νόιμαν, τη δεκαετία του 1950).
«Οι αφροαμερικανοί είναι γενετικά κατώτεροι από τους λευκούς και συνεπώς θα πρέπει να πληρώνονται για να υποβληθούν εθελοντικά σε στείρωση» (ο νομπελίστας φυσικός Γουίλιαμ Σόκλεϋ).
«Το 2000 θα γεννηθεί το πρώτο παιδί στη Σελήνη» (Βέρνερ φον Μπράουν).
Αν γκουγκλάρετε, θα βρείτε πληθώρα παρόμοιων δηλώσεων/προβλέψεων. Λίγη υπομονή μόνο χρειάζεται.
• • •
ΑΧΑΡΟ ΜΕΝ, ΤΖΙΝΙ ΔΕ
Εντυπωσιακό, ό,τι κι αν κρύβει το κόκκινο πανί.
#DrKashCaptionChallenge.... Caption this... pic.twitter.com/SOK65o3I30
— Dr. Kash Sirinanda (@kashthefuturist) May 18, 2021