ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Όπως έχει ήδη επισημανθεί για την Ελλάδα και τη Γερμανία, οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Ιταλία δυσκολότερα βρίσκουν προσωπικό παρά πελάτες.
Διάφορες αιτίες αναφέρονται για αυτή την έλλειψη ενδιαφέροντος. Ένας λόγος που εξηγεί εν μέρει το πρόβλημα βρίσκεται στα προνοιακά επιδόματα, που δόθηκαν πριν την πανδημία προκειμένου να αποτρέψουν οικογένειες να πέσουν κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, καθώς και τα επιδόματα που χορηγήθηκαν λόγω της πανδημίας.
Ωστόσο, πολλοί ισχυρίζονται ότι η βασική αιτία είναι η κακοπληρωμένη εργασία και κακές συνθήκες εργασίας στον κλάδο του τουρισμού, που δεν έχει την καλύτερη φήμη στην Ιταλία.
Μια άλλη, είναι η μετακίνηση (κάπου 42% στη Γερμανία) εργαζομένων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια σε άλλους τομείς.
Πάντως, όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, και το φετινό καλοκαίρι μάλλον θα κυλήσει δύσκολα για τον κλάδο, όχι τόσο λόγω έλλειψης προσωπικού, όσο της μετάλλαξης Δέλτα, που μέρα με τη μέρα δείχνει πιο απειλητική.
Πηγή: Reuters
• • •
ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ
Από τη νέα χρονιά, ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Editions de Minuit περνάει στον όμιλο Madrigall, μια από τις θυγατρικές του οποίου είναι και ο Gallimard που ανακοίνωσε την αγορά.
Η συγκίνηση για το αναπόφευκτο τέλος μιας ανεξάρτητης και επιτυχημένης εκδοτικής πορείας ήταν μεγάλη. Αναπόφευκτη, διότι η 72χρονη πρόεδρος και δίχως άμεσο κληρονόμο, Ιρέν Λιντόν, όπως δήλωσε, «έπρεπε να σκεφτώ το μέλλον του οίκου, των συνεργατών και των συγγραφέων του».
Οι Editions de Minuit ιδρύθηκαν παράνομα μέσα στη γερμανική Κατοχή και τη διεύθυνσή τους είχε ο Ζερόμ Λιντόν από το 1948 μέχρι τον θάνατό του το 2001, οπότε πέρασε στην κόρη του Ιρέν.
Από τις εκδόσεις πέρασαν μεγάλα ονόματα της γαλλικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας (Σάμιουελ Μπέκετ, Αλέν Ρομπ-Γκριγιέ, Ναταλί Σαρώτ, Μαργκερίτ Ντυράς, Κλωντ Σιμόν, κ.ά.), ο κοινωνιολόγος Πιέρ Μπουρντιέ, και πολλοί άλλοι.
Ο Ζερόμ Λιντόν, ασυμβίβαστος και μαχητικός, δημοσίευσε σειρά έργων που κατήγγειλαν τα βασανιστήρια στον πόλεμο της Αλγερίας, στάση που του κόστισε βομβιστικές επιθέσεις στην έδρα των εκδόσεων και στο σπίτι του.
• • •
ΞΑΠΛΑΡΩ
«Μένουμε ξαπλωμένοι», «ξαπλάρω», «μένε ξάπλα», όπως κι αν μεταφραστεί το Tang Ping σημαίνει ένα πράγμα: το δικαίωμα στην τεμπελιά, την απόρριψη της λατρείας της παραγωγικότητας. Είναι μια μορφή παθητικής αντίστασης των εξαντλημένων Κινέζων φοιτητών και στελεχών επιχειρήσεων, που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους εναντίον της αυξανόμενης πίεσης για σκληρή εργασία.
Στις αρχές Απριλίου ένας ανώνυμος πόσταρε στην κινεζική πλατφόρμα Baidu Tieba μια φωτογραφία του ξάπλα στο κρεβάτι, και ένα κείμενο στο οποίο περιέγραφε τον εαυτό του ως υποαπασχολούμενο, με ελαχιστοποιημένες δαπάνες κατανάλωσης. Ισχυριζόταν ότι αυτό το στυλ ζωής είναι απολύτως εφικτό, αν κάποιος οριοθετήσει τις επιθμίες του και ξεχάσει τις φιλοδοξίες του.
Η ανάρτησή του άγγιξε ένα πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι Κινέζοι, το οποίο συνήθως συνοψίζεται με δύο αριθμούς. Ο πρώτος, 996 εργασία, αναφέρεται στην πρακτική επιχειρήσεων κυρίως τεχνολογίας να απαιτούν εργασία από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, έξι μέρες τη βδομάδα, ήτοι 72 ώρες τη βδομάδα. Ο δεύτερος, 345, είναι η δημοφιλής στρατηγική που προσλαμβάνει 3 εργαζόμενους για να κάνουν τη δουλειά 5, και τους μοιράζει την αμοιβή 4: υπεραμείβονται σε σχέση με τον μέσο εργαζόμενο, αλλά υποαμείβονται σε σχέση με την εργασία που παρέχουν.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διευθυντής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, Ζιάνγκ Μπιάο, το «μένω ξάπλα» δεν έχει στην πραγματικότητα μεταφραστεί σε μεταβολή της συμπεριφοράς. Με άλλα λόγια, υπάρχουν μεν ατομικές περιπτώσεις, αλλά όχι μεγάλοι αριθμοί νέων που αλλάζουν τη συμπεριφορά τους όσον αφορά την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.
Εν πάση περιπτώσει, το «μένουμε ξάπλα» εκφράζει την αίσθηση της αλλοτρίωσης και του αδιεξόδου της κινεζικής νεολαίας, και είναι μια απάντηση στην αίσθηση της «involution» — ενώ κάποιος βάζει συνεχώς μεγαλύτερη ενέργεια στις δραστηριότητές του, έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται παγιδευμένος σε μια κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά.
Πηγή: China Labour Bulletin, Quartz, Jacobin
• • •
177.147 ΚΟΜΠΟΙ
Το 1999, δύο φυσικοί του Κέιμπριτζ, οι Μάο και Φινκ, έδειξαν ότι μπορούμε να δέσουμε τη γραβάτα με 85 διαφορετικούς τρόπους.
Το 2014, ο καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, Mikael Vejdemo-Johansson, επικεφαλής μιας μικρής ομάδας, έδειξε ότι μπορούμε να δέσουμε μια γραβάτα με 177.147 τρόπους.
Η μεγάλη διαφορά στους κόμπους οφείλεται στο ότι ο Vejdemo-Johansson μέτρησε κόμπους που δεν είχαν ληφθεί υπόψη σε παλαιότερες μετρήσεις. Ένα παράδειγμα είναι ο κόμπος Ediety, ευρύτερα γνωστός από την ταινία «The Matrix: Reloaded», που παραβιάζει την «αρχή» ότι το φαρδύ άκρο της γραβάτας βρίσκεται πάνω από το στενό.
Πάντως, για τους «κλασικιστές» υπάρχει ένας και μόνον ένας τρόπος να φοράς γραβάτα, κι αυτός είναι ο κόμπος Windsor.
• • •
ΚΑΥΣΤΙΚΗ ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ
Αναμφισβήτητα, η Άγκαθα Κρίστι ήταν ευφυέστατη, και το αποδείκνυε σε κάθε ευκαιρία, όπως στην άσχετη ερώτηση δημοσιογράφου σε συνέντευξή της.
Δημοσιογράφος: Γιατί παντρευτήκατε έναν αρχαιολόγο;
Άγκαθα Κρίστι: Επειδή θα με βλέπει με ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς θα περνούν τα χρόνια.
• • •
ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΜΗ ΑΔΕΙΟΥΧΟΥ
Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καύσωνας θα επικρατήσει σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα σήμερα, με τις θερμοκρασίες να φθάνουν κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
Φαντάζομαι πως κάπως έτσι θα βλέπουν τα ντοσιέ όσοι αναγκαστικά θα βρίσκονται στο γραφείο τους.