Οινοποιείο Ρούβαλη: Κρασιά που εμπεριέχουν την τόλμη και τον κόπο των δημιουργών τους

Οινοποιείο Ρούβαλη Facebook Twitter
0

ΠΙΣΩ ΣΤΑ 1990, ο Άγγελος Ρούβαλης, μια εμβληματική μορφή στον κόσμο της ελληνικής οινοποιίας, βρίσκει στην ορεινή Αιγιάλεια μια αμπελουργική «γη της επαγγελίας», τόπο ιδανικό για να φιλοξενήσει τα πρωτοποριακά κρασιά που οραματίζεται, τα οποία, με τη σειρά τους, θα «αποκάλυπταν» αυτό το χαρισματικό terroir ως μία από τις σπουδαιότερες αμπελουργικές ζώνες του κόσμου. 

Παράλληλα, ο Άγγελος διαμορφώνει στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης ένα πρότυπο βαρυτικό οινοποιείο, το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα παγκοσμίως. Ακολουθώντας την κλίση του εδάφους, η οινοποιητική διαδρομή κατακτά εδώ μια αβίαστη και ήρεμη ροή. Αυτή η «φυσική» οινοποιία, σε συνδυασμό με την ορεινή αμπελουργία, του δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ποιοτικά κρασιά με ιδιαίτερη ταυτότητα.

Το 1990 κυκλοφορεί για πρώτη φορά το «Ασπρολίθι» και πολύ γρήγορα κατακτά τη θέση του στην αγορά, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το ελληνικό κρασί ως η καλύτερη έκφραση του ορεινού Ροδίτη. Ακολούθησαν, αξιοποιώντας διεθνείς ποικιλίες, οι εξαιρετικά δημοφιλείς «Μικροί Βοριάδες» και οι 4 εκδοχές του σπουδαίου «Ιανού», ενός ευγενικού κρασιού μακρόχρονης παλαίωσης. 

Οινοποιείο Ρούβαλη Facebook Twitter

Σήμερα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Άγγελο Ρούβαλη, η Θεοδώρα Ρούβαλη και ο Antonio Ruiz Paego επενδύουν στην οινοποιητική πρωτοπορία. Με εμπειρία σε σπουδαία οινοποιεία του εξωτερικού, αφοσιωμένοι σε μια υψηλής ποιότητας βιολογική αμπελουργία και οινοποίηση ήπιων παρεμβάσεων, φέρνουν νέα πνοή στον ιδιόκτητο αμπελώνα και στο οικογενειακό οινοποιείο, δημιουργώντας νέα κρασιά με αφοσίωση και φροντίδα για το χαρισματικό terroir αυτής της ιδιαίτερης αμπελουργικής ζώνης. 

Η χαρισματική «Τσιγκέλω» ήταν ο πρώτος καρπός της νέας γενιάς. Ένα βραβευμένο και ντελικάτο κρασί, θαυμάσιο δείγμα της γενικότερης στροφής που παρατηρείται παγκοσμίως από το υπερώριμο, συμπυκνωμένο στυλ προς κρασιά πιο μεταξένια, με φρεσκάδα, φινέτσα και λεπτότητα. Παράλληλα, στο «σύρραχο» των Αγίων Θεοδώρων, εκεί όπου τέμνονται δύο ορεινές ράχες και η κλίση του εδάφους ξεπερνά σε κάποια σημεία το 50%, η Θεοδώρα και ο Antonio δημιουργούν έναν πρότυπο βιολογικό αμπελώνα, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές αμπελουργικές τεχνικές.

Αναγνωρίζοντας στον «δύσκολο» αμπελώνα της Αιγιάλειας έναν τόπο «ηρωικής αμπελουργίας», το CERVIM (διεθνές Κέντρο Έρευνας, Μελέτης και Ανάδειξης της Ορεινής Αμπελουργίας) έχρισε πρόσφατα το Οινοποιείο Ρούβαλη μέλος του, το πρώτο στην Ελλάδα που κατακτά αυτόν τον τίτλο. 

Τα extreme κρασιά της «ηρωικής αμπελουργίας», που παράγονται με τη φροντίδα της Θεοδώρας και του Antonio, αποτελούν ένα βαθιά αυθεντικό, ειλικρινές δημιούργημα. Πέντε λευκά κρασιά, δύο ροζέ και δύο ερυθρά, που αξιοποιούν σημαντικές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες: το «Ασπρολίθι», ο «Μικρός Βοριάς», η «Φραγκοσυκιά», το «Λευκό Λινό», το «Σύρραχο», το «Ασύρτικο» και η «Τσιγκέλω». Κρασιά που εμπεριέχουν την τόλμη, την αγωνία και τον κόπο των δημιουργών τους και υπόσχονται βαθιές συγκινήσεις σε κάθε φίλο του κρασιού. 

Οινοποιείο Ρούβαλη Facebook Twitter

www.rouvaliswinery.gr

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ