Μακαρονάδα αλά Νόρμα: Ιδανικό πάντρεμα ζυμαρικών και μελιτζάνας

μακαρονάδα αλα νόρμα Facebook Twitter
«Φέτος το καλοκαίρι θέλω να μάθω να φτιάχνω την τέλεια αλά Νόρμα», δεν τα λέτε και σεις κάτι τέτοια ή μόνο εγώ;
0

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ! Ας υποκλιθούμε στη μελιτζάνα. Ας της κάνουμε μάλιστα βαθιά την υπόκλιση, όχι μόνο γιατί μπαίνει στον μουσακά, βασίλισσα, εκτοπίζοντας πατάτες και τα συναφή με τις χοντρές, πικρούτσικες της φέτες, αλλά και γιατί ακόμα και τηγανητή (σκέτη, ολόσκετη), με πολύ θαλασσινό αλάτι στο σερβίρισμα, συγκινεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Βάλε και μια παγωμένη μπίρα δίπλα και απόλαυσε πικρίλα σε όλο της το μεγαλείο. Το πικρό στην μπίρα και τη μελιτζάνα, αλλά και γενικότερα  –το έχουμε ξαναπεί νομίζω;– είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα γεύση, μην την αποφεύγετε εκτός αν είστε κάτω των δώδεκα ετών.  

Μελιτζάνα, λοιπόν. Κάθε φαγητό με μελιτζάνα διατηρείται περίφημα στο ψυγείο χωρίς να χάνει σχήμα, γεύση και εμφάνιση. Το αντίθετο, θα έλεγα, νοστιμεύει περισσότερο. 

Αν, λοιπόν, μια μέρα αποφασίσεις να μαγειρέψεις ή να παραγγείλεις ένα καλό ιμάμ μπαϊλντί, «ξέχασε» όσο περίσσεψε λίγες μέρες στο ψυγείο και μια μέρα που θα πεινάς βράσε τα αγαπημένα σου ζυμαρικά (τα ριγκατόνι και οι πένες ταιριάζουν καλύτερα γιατί επιτρέπουν να εισχωρήσει εκεί μέσα ένα λιλιπούτειο κομμάτι σκόρδου με ελάχιστη σαλτσούλα κάνοντας την μπουκιά ακόμα πιο θεϊκή). 

Κάθε φαγητό με μελιτζάνα διατηρείται περίφημα στο ψυγείο χωρίς να χάνει σχήμα, γεύση και εμφάνιση. Το αντίθετο, θα έλεγα, νοστιμεύει περισσότερο. 

Το ιμάμ που περίσσεψε, ναι, μπαίνει στα μεθαυριανά μακαρόνια και μας θυμίζει την ιταλική μακαρονάδα αλά Νόρμα, ένα φαγητό που μαγείρευα και ξαναμαγείρευα (και δυστυχώς, έτρωγα!) πριν από κάποια καλοκαίρια. Ήταν γιατί ο οργανισμός μου ήθελε με τρέλα την ένταση της μελιτζάνας και του σκόρδου και την όμορφή της κόντρα με την ντομάτα; Η μήπως είχα επιτέλους μάθει να την κάνω καλά και την απολάμβανα; Ποιος ξέρει;

Κάτι εμμονές που μας πιάνουν κατά καιρούς όσους από εμάς μαγειρεύουμε, τώρα που το σκέφτομαι. Μπορεί να είναι λύσσα για να τελειοποιήσουμε μια κοτόσουπα αυγολέμονο ή ,εν προκειμένω, μια μακαρονάδα με μελιτζάνες. «Φέτος το καλοκαίρι θέλω να μάθω να φτιάχνω την τέλεια αλά Νόρμα», δεν τα λέτε και σεις κάτι τέτοια ή μόνο εγώ;

Τέλος πάντων, όποια μακαρονάδα με μελιτζάνες και αν αποφασίσετε να μαγειρέψετε πρώτη, θα κολλήσετε και θα κάνετε μάλλον και τις επόμενες. Η μελιτζάνα είναι εθιστική με την ντομάτα και την παρμεζάνα ή τη φέτα. Οι απίθανοι γείτονές μας, οι Ιταλοί, γιορτάζουν σε πολλά εστιατόρια ανά τον κόσμο την Ημέρα της Μακαρονάδας αλά Νόρμα, που φυσικά συμπίπτει με την ημέρα θανάτου του Βιτσέντζο Μπελίνι (23 Σεπτεμβρίου), του απίθανου μουσικού που συνέθεσε την όπερα «Νόρμα», αποδίδοντας μία ακόμα υπόκλιση στο θεσπέσιο αυτό καλοκαιρινό λαχανικό, τη μελιτζάνα, κυρίες και κύριοι. 

Η κλασική μακαρονάδα αλά Νόρμα

(για 4 άτομα)

Yλικά
350 γραμμάρια ριγκατόνι
Μισό κιλό μελιτζάνες
Μισό κιλό ντομάτες ώριμες, πλυμένες και τεμαχισμένες στα 4
200 γραμμάρια τυρί ρικότα (αλατισμένη, αλλιώς θα προσθέσουμε εμείς αλάτι)
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
8 φυλλαράκια πλατύφυλλου βασιλικού (και λίγα ακόμα για τη διακόσμηση του πιάτου)
Αλάτι και πιπέρι
½ λίτρο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές στρογγυλές φέτες, όσο λεπτότερες τόσο πιο τραγανές θα γίνουν. Τις αλατίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε να «ιδρώσουν» σε ένα σουρωτήρι. Τις ξεβγάζουμε από το αλάτι και τα σκούρα ζουμάκια τους και τις στύβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας. 

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τις σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, ώστε να μπορούμε να τις αφαιρέσουμε μετά. 

Προσθέτουμε τις ντομάτες, σκεπάζουμε με το καπάκι και τις μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν σάλτσα. 

Βάζουμε τις ντομάτες στο μούλτι, τις αλέθουμε για λίγα δευτερόλεπτα και τις επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Αλατίζουμε και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν (πολτός πλέον) για 15 λεπτά. 

Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό για τα μακαρόνια. Τα βράζουμε με αρκετό αλάτι και προς το τέλος κρατάμε ένα φλιτζάνι από το νερό της βράσης.

Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε φριτέζα ή σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι μέχρι να ξανθύνουν. Τις σουρώνουμε και τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας. Τις αλατίζουμε καλά.

Προσθέτουμε τον βασιλικό στη σάλτσα και μισό φλυτζάνι νερό από τη βράση των μακαρονιών και ανακατεύουμε καλά. 

Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα προσθέτουμε στη σάλτσα ντομάτας. 

Τρίβουμε τη ρικότα. 

Συνθέτουμε το πιάτο: Βάζουμε τα μακαρόνια, τις μελιτζάνες και τελευταίο το τριμμένο τυρί. 

Σερβίρουμε αμέσως.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

carbonara

Γεύση / Όταν μια καρμπονάρα κόντεψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο

Η πιο πολύπαθη ιταλική μακαρονάδα είναι και η πιο αγαπητή. Αν έχετε φίλους Ιταλούς, προσέξτε μην την ανεβάσετε με κρέμα γάλακτος και μπέικον στα social media, θα τους εξοργίσετε – και θα έχουν δίκιο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ