ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Ελλάδα να δημιουργήσει, και μάλιστα γρήγορα, έναν «ανεξάρτητο» μηχανισμό που θα παρακολουθεί και θα αποφεύγει τις επαναπροωθήσεις των προσφύγων στα σύνορά της, ως προϋπόθεση για να αποδεσμεύσει το πρόσθετο ποσό 15,83 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδότησης της μετανάστευσης που ζήτησε η Αθήνα.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, πρόσφατα απέρριψε τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανώς δεν τις θεώρησε επαρκείς, εξ ου και η απαίτησή της για «ανεξάρτητο» μηχανισμό.
Αν προστεθούν και οι αμφισβητήσεις για το τι σημαίνει πρακτικά ο ισχυρισμός της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής χώρα», ο κ. Μηταράκης θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις στην Επιτροπή (και σε όλους εμάς).
Πηγή: Euractiv
• • •
Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Από τη μια, η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν είναι επείγουσα. Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «ο λαός του Αφγανιστάν βρίσκεται μπροστά σε ξαφνική κατάρρευση της χώρας» και ότι 14 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται στο χείλος του λιμού. Η σύνοδος της Γενεύης τη Δευτέρα εξασφάλισε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα μέρος των οποίων προορίζεται για τις γειτονικές χώρες.
Από την άλλη, κρίσιμης σημασίας είναι η διαχείριση της βοήθειας ― πώς θα φτάσει σε όσους τη χρειάζονται δίχως διακρίσεις. Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν διαβεβαίωσε ότι όλες οι οργανώσεις βοήθειας θα μπορούν να ενεργούν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, η ασφάλειά τους θα διασφαλιστεί, και θα μπορούν να χρησιμοποιούν γυναίκες.
Ορισμένοι έθεσαν επίσης τα ευρύτερα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τη μικρή εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν. Ωστόσο, η κοινή λογική και ο ανθρωπισμός επιβάλλει να δοθεί προτεραιότητα στη βοήθεια, έχοντας ανοικτό έναν δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, προκειμένου να προωθηθεί η ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Αν καταρρεύσει η οικονομία της χώρας και οξυνθεί η ανθρωπιστική κρίση, τα αιτήματα για ανθρώπινα δικαιώματα θα ακούγονται εντελώς παράταιρα.
Πηγή: 24 Digital, The Guardian
• • •
ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Αυτές ήταν οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα Φιλολογίας στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις:
Αθήνας ― 12.847 μονάδες
ΑΠΘ ― 12.495 μονάδες
Πατρών ― 10.552 μονάδες
Ιωαννίνων ― 9.582 μονάδες
Καλαμάτας ― 9.526 μονάδες
Ρεθύμνου ― 8.696 μονάδες
Κομοτηνής ― 8.484 μονάδες
Πριν κάνουμε κριτική στους ξένους που υποβαθμίζουν τις ανθρωπιστικές σπουδές, πρέπει μάλλον πρώτα να δούμε τα του οίκου μας. Αν τα επόμενα χρόνια δεν αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο κακών διδασκόντων που θα «μορφώνουν» τις νέες γενιές κακών μαθητών.
• • •
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ
Η νορβηγική εταιρεία Wind Catching Systems αναπτύσσει μια τεχνολογία για θαλάσσια αιολικά πάρκα που θα μπορεί να παράγει 5πλασια ετήσια ενέργεια από τη μεγαλύτερη σε λειτουργία ανεμογεννήτρια.
Οι περισσότερες θαλάσσιες ανεμογεννήτριες εδράζονται στον βυθό, οπότε δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε βάθος μεγαλύτερο από τα 60 μέτρα, και άρα να εκμεταλλευτούν τους ισχυρότερους ανέμους που φυσούν μακριά από την ακτή.
Ένα σημαντικό τεχνολογικό βήμα υπήρξαν οι ανεμογεννήτριες του πάρκου Hywind στη Σκωτία, που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι ανεμογεννήτριες του πάρκου αγκυρώθηκαν σε βάσεις από μπετόν, που συγκρατούνται στην επιφάνεια με τρεις άγκυρες, επιτρέποντας να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες σε βάθος περίπου 1.000 μέτρων. Οι έξι τουρμπίνες του πάρκου ικανοποιούν τη ζήτηση 36.000 νοικοκυριών.
Όπως οι ανεμογεννήτριες του πάρκου Hywind, το λεγόμενο Wind Catcher εδράζεται σε επιπλέουσα πλατφόρμα που αγκυρώνεται στον βυθό, αλλά αντίθετα προς αυτό αποτελείται από ένα πλέγμα 117 μικρών ανεμογεννητριών. Το ύψος του είναι περί τα 300 μέτρα, ίσο με τον Πύργο του Άιφελ. Σύμφωνα με την εταιρεία, όταν ο άνεμος είναι στο ισχυρότερο επίπεδό του, θα παράγει 400 gigawatt-hours ενέργεια, ικανό να τροφοδοτήσει τις ανάγκες 80.000 με 100.000 νοικοκυριών. Η ισχυρότερη ανεμογεννήτρια σήμερα παράγει το πολύ 80 gigawatt-hours.
Η εταιρεία Wind Catching Systems κατασκευάζει ήδη ένα πρωτότυπο, το οποίο, αν μετά τις δοκιμές αποδειχτεί λειτουργικό, θα φέρει επανάσταση στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες.
Πηγή: Wind Catching Systems, Fast Company
• • •
ΕΚΘΕΣΗ ΒΟΛΙΝΣΚΙ
Όποιος βρεθεί στο Παρίσι μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, μπορεί να επισκεφθεί μια έκθεση 41 σκίτσων του Ζωρζ Βολίνσκι στην École des Beaux-Arts.
Δημοσιευμένα στο περιοδικό Hara-Kiri, τα σκίτσα δώρισε η σύζυγός του στην École, στην οποία ο Βολίνσκι παρακολούθησε ένα διάστημα μαθήματα.
Γεννημένος το 1935, ο Βολίνσκι δολοφονήθηκε το 2015 στην τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo.
Ανάμεσα στα σκίτσα, βλέπει κανείς το εκπληκτικό σκίτσο τού 1965, που θα έλεγε κανείς ότι προαναγγέλλει τον Μάη του ΄68. Βασισμένο στην «Αναχώρηση των εθελοντών του 1792» του Φρανσουά Ρυντ (1784-1855), που βρίσκεται σε έναν από τους πυλώνες της Αψίδας του Θριάμβου, το σκίτσο απεικονίζει μια ομάδα φοιτητών να επιτίθεται σε ένα ένα ζευγάρι αστών, ενώ πίσω βλέπουμε ένα αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο και τζάμια σπασμένα. Το σκίτσο φέρει την υπογραφή «Wolinrudeski».
Πηγή: Le Point
• • •
«ΝΤΥΘΗΚΕ» Η ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ
Ολοκληρώθηκε η τυλιγμένη Αψίδα του Θριάμβου, πραγματοποιώντας το όνειρο του Νίκο και της συζύγου του, Ζαν-Κλοντ.
Σε μερικούς αρέσει και σε άλλους δεν αρέσει. Από μια βιαστική ματιά μου σε σχόλια στα κοινωνικά μέσα, συμπέρανα ότι οι δεύτεροι είναι μάλλον περισσότεροι.
Εν πάση περιπτώσει, εφήμερο είναι το «ντύσιμό» της.