Η ΣΚΛΗΡΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄40
Η δεκαετία του ΄40 συμπυκνωμένη σε τέσσερις περιπτώσεις.
Γεώργιος Τσολάκογλου, διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, δοξάστηκε στη Δυτική Μακεδονία, καταδικάστηκε ως δωσίλογος.
Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, διοικητής της VIII Μεραρχίας Πεζικού, δοξάστηκε στο Καλπάκι, καταδικάστηκε ως δωσίλογος.
Δημήτριος Κασλάς, διοικητής στο ΙΙ/5 τάγμα πεζικού, δοξάστηκε στο 731 ύψωμα, αποστρατεύθηκε και εξορίστηκε λόγω της συμμετοχής του στον ΕΛΑΣ.
Δημήτριος Σπυρόπουλος, μόνιμος ανθυπολοχαγός, δοξάστηκε στην Πίνδο, αποτάχθηκε και φυλακίστηκε λόγω της συμμετοχής του στο ΕΑΜ.
Μέρες λαμπρές, μέρες ζοφερές. Μέρες που μας έδειξαν ότι ο άνθρωπος είναι ιδιαζόντως πολύπλοκο ον.
• • •
ΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΟΓΟΚΛΟΠΟΣ
Φαίνεται πως οι πολιτικοί έχουν ροπή προς τη λογοκλοπή. Μετά τα σκάνδαλα Γερμανών υπουργών, τώρα κατηγορείται για λογοκλοπή ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ.
Το περιοδικό Reporter του Λουξεμβούργου αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι μόνον δύο σελίδες από τις 56 της μεταπτυχιακής του διατριβής δεν περιέχουν αντιγραφή κειμένων.
Δίχως αναφορά στις πηγές, 20 σελίδες είναι στυγνή αντιγραφή από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 9 από έκθεση του τότε ευρωβουλευτή Γεώργιου Αναστασόπουλου, και άλλες σελίδες από εγχειρίδο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο Μπέτελ έγραψε τη μεταπτυχιακή διατριβή το 1999, υπό τον τίτλο «Προς μία πιθανή μεταρρύθμιση των εκλογικών συστημάτων στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», στο πλαίσιο της απόκτησης του μεταπτυχιακού τίτλου DEA (Diplôme d’études approfondies, Δίπλωμα Προκεχωρημένων Σπουδών) από το Πανεπιστήμιο του Νανσί (νυν Πανεπιστήμιο της Λορέν).
Στην απάντησή του, ο Μπέτελ δηλώνει ότι συνέγραψε τη διατριβή «ειλικρινώς και ενσυνειδήτως», αλλά παραδέχεται ότι «θα μπορούσα — ναι, ίσως θα έπρεπε — να ενεργήσω διαφορετικά».
Πηγή: Politico, The Guardian
Xavier Bettel's master thesis from 1999 is probably one of the clearest cases of plagiarism. However the prime minister still insists that he wrote the thesis "to the best of my knowledge and belief at the time". pic.twitter.com/zHy4yOEL6W
— Pol Reuter (@PolReuter) October 27, 2021
• • •
ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Οι τιμές των λαχανικών αυξάνονται ταχέως στην Κίνα, μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι ασυνήθεις βροχοπτώσεις στη μεγαλύτερη επαρχία παραγωγής λαχανικών, Σαντόγκ.
Ένα κιλό σπανάκι κοστίζει σήμερα 16,67 γουάν (2,61 δολάρια) από 6,67 (1,04 δολάρια) στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι δε τιμές του μπρόκολου, των αγγουριών και του λάχανου υπερδιπλασιάστηκαν. Η μέση τιμή των λαχανικών στο Πεκίνο αυξήθηκε κατά 39,8%, ενώ σε ορισμένα είδη πάνω από 50%.
Οι τιμές του φυσικού αερίου τουλάχιστον υπερδιπλασιάστηκαν και ενδεχομένως θα τριπλασιαστούν, ενώ η τιμή του άνθρακα αυξήθηκε σχεδόν κατά 190%, με αποτέλεσμα να αυξάνει το λειτουργικό κόστος των θερμοκηπίων και το κόστος μεταφοράς. Φόβοι περαιτέρω επιδείνωσης εκφράζονται λόγω του αναμενόμενων χαμηλών θερμοκρασιών.
Η συμμετοχή των λαχανικών στον δείκτη τιμών καταναλωτή είναι χαμηλή, αλλά οι τιμές των λαχανικών μπορεί προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις, αν οι καταναλωτές στραφούν στην κατανάλωση αυγών και χοιρινού κρέατος. Όπως είπε ένας καταναλωτής, το χοιρινό είναι φθηνότερο από τα λαχανικά.
Πηγή: Reuters, yahoo!finance, Renmin Ribao
• • •
ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΦΕ
Το ξέρουμε. Τα στερεότυπα είναι ενίοτε χρήσιμα, ενίοτε ουδέτερα, αλλά συνήθως παραπλανητικά και γεννήτριες προκαταλήψεων.
Η εικόνα που έχουμε είναι ότι οι Έλληνες πίνουν τσίπουρο (ή μήπως φραπέ;), οι Γάλλοι κρασί, οι Γερμανοί μπύρα, και οι Βρετανοί τσάι.
Μόνο που τώρα πρέπει να αλλάξουμε την εικόνα του Βρετανού που πίνει απαρέγκλιτα και τελετουργικά το τσάι του.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε καθαρή ισοπαλία ανάμεσα στο τσάι και τον καφέ 63% – 63% στις προτιμήσεις των Βρετανών. Φαίνεται πως σιγά-σιγά, και παρά το Brexit, γίνονται κανονικοί Ευρωπαίοι...
• • •
ΤΟΥΦΕΚΙΑ ΡΟΜΠΟΤ
Προχωρημένης ή μη τεχνολογίας, πανάκριβοι ή πάμφθηνοι, οι δρόνοι (drones) είναι πλέον παρόντες σε όλα τα πεδία των μαχών, και εξελίσσονται συνεχώς.
Η αντιμετώπισή τους δεν είναι εύκολη, εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητάς τους. Συνεπώς, η πιθανότητα στρατιώτες να πετύχουν έναν δρόνο με συμβατικά όπλα είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Μια λύση παρέχει η ισραηλινή εταιρεία Smart Shooter με τη συσκευή SMASH 2000. Η συσκευή προσαρμόζεται στο επάνω μέρος του τουφεκιού (AK-47 και AK 203), και παρέχει τη δυνατότητα ο στρατιώτης να κλειδώσει τον στόχο πατώντας τη σκανδάλη. Άπαξ και ο στόχος καταγραφεί στη μνήμη, τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η συσκευή, χάρη σε αλγορίθμους που προβλέπουν τις κινήσεις του δρόνου, και είναι αυτή που αποφασίζει πότε θα εκτοξευτεί το βλήμα από το όπλο.
Η τεχνολογία κάνει θαύματα, και ένα από αυτά είναι η δημιουργία έξυπνων επιθετικών όπλων που σύντομα θα αντιμετωπίζονται από εξίσου έξυπνα αμυντικά όπλα. Αυτό τελειωμό μεν δεν έχει, αλλά έχει πολλά λεφτά.
Πηγή: Slate, The Jesouralem Post
• • •
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
Χθες έγραψα για την Ελληνοαμερικανίδα Μαίρη Τσίγκου, τη μία από τις δύο προγραμματίστριες του υπολογιστή MANIAC στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος, η οποία δυστυχώς έχει ξεχαστεί, αν εξαιρέσουμε κάποιους πολύ στενούς επιστημονικούς κύκλους.
Απεναντίας, ο Ελληνοαμερικανός κατασκευαστής του MANIAC, Νικόλαος Μητρόπουλος (Nicholas Metropolis, 1915 – 1999), κατέχει εξέχουσα θέση στην ιστορία των υπολογιστών.
O Μητρόπουλος σπούδασε πειραματική Φυσική στο πανεπιστήμιο του Σικάγου από όπου πήρε το PhD το 1941. Το 1943 τον προσέλαβε ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, και συμμετείχε στην πρώτη πενηντάδα του προσωπικού που εργάστηκε στο Σχέδιο Μανχάταν για την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Αν εξαιρεθούν δύο σχετικά μικρά διαστήματα που δούλεψε ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, πέρασε τα περισσότερα χρόνια του επαγγελματικού του βίου στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος.
Το 1945-1946, υπήρξε ο πρώτος (μαζί με τον S. Frankel) που έγραψε τον κώδικα για ένα πρόβλημα για τον ENIAC, που χρειάστηκε σχεδόν 1.000.000 διάτρητες κάρτες ΙΒΜ.
Μεταξύ άλλων, ο Μητρόπουλος πιστώνεται ως συν-συγγραφέας με την επινόηση της μεθόδου Μόντε-Κάρλο και του αλγορίθμου της προσομοιωμένης ανόπτησης (simulated annealing), που διδάσκονται σήμερα και σε προπτυχιακά μαθήματα. Σύμφωνα με το Computing in Science and Engineering, ο αλγόριθμος Μόντε-Κάρλο του Μετρόπολις είναι ένας από τους 10 κορυφαίους αλγορίθμους που άσκησαν «τη μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη και την πρακτική της επιστήμης και της μηχανοτεχνίας (engineering) στον 20ο αιώνα».
Στο Εργαστήριο συγκρότησε και διεύθυνε μια ομάδα που κατασκεύασε τον υπολογιστή MANIAC το 1952, και τον MANIAC ΙΙ το 1957.
Στον Μητρόπουλο άρεσε να δημιουργεί ονόματα για νέες ανακαλύψεις. Όταν, λόγου χάριν, ο Emilio Segré του ζήτησε ονόματα για δύο νέα στοιχεία, του πρότεινε το τεχνήτιο (technetium από το τεχνητός, με ατομικό αριθμό 43) και το αστάτιο (astatine από το άστατος, με ατομικό αριθμό 85). Δικοί του, επίσης, είναι και οι όροι Μόντε-Κάρλο και MANIAC. Λέγεται πως διάλεξε τον δεύτερο για να τεθεί τέλος στη μόδα των ακρωνύμιων για τους υπολογιστές, αλλά αργότερα συχνά δήλωνε μετανιωμένος διότι έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα.
Πηγή: Hellenica World, Wolfram Research, Daedalus