Μνήσθητί μου, Γιάννη, όταν έλθεις εν τη βασιλεία σου

antetokounmpo white house Facebook Twitter
Oι ιστορικοί της εποχής θα λένε για την Ελλάδα ότι το έτος 2021 αποτέλεσε μια κρίσιμη καμπή στην εξέλιξη της χώρας ως η χρονιά που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε και επίσημα ο πιο διάσημος, ο πιο επιτυχημένος αλλά και ένας από τους πιο πλούσιους Έλληνες στον κόσμο. Φωτ.: Win McNamee/Getty Images/Ideal Image
0

ΣTO MAKΡΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ –αν αποδειχτεί κάπως υπερβολική η Γκρέτα και τελικά υπάρξει τέτοιο για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη– οι ιστορικοί της εποχής θα λένε για την Ελλάδα ότι το έτος 2021 αποτέλεσε μια κρίσιμη καμπή στην εξέλιξη της χώρας ως η χρονιά που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ένα παιδί μεταναστών από τη «μαύρη ήπειρο», όπως κάποιοι συμπατριώτες μας ακόμα τότε αποκαλούσαν την Αφρική, έγινε και επίσημα ο πιο διάσημος, ο πιο επιτυχημένος αλλά και ένας από τους πιο πλούσιους Έλληνες στον κόσμο.

Έκτοτε η χώρα άφησε πίσω της το παλαιό καθεστώς της εθνικής εσωστρέφειας, της γραφικής εντοπιότητας και της γηγενούς μιζέριας. Τίτλος του σχετικού λήμματος, ποιος άλλο; «Από τα Σεπόλια στον Λευκό Οίκο».

Μπορεί και να ισχύει με κάποιον τρόπο αυτό που του είπε χαριτολογώντας ο Πρόεδρος Μπάιντεν, εξαίροντας τα επιτεύγματά του αλλά και το εξέχον DNA μιας οικογένειας μεταναστών: «Ξέρω πως η μητέρα σου είναι πολύ περήφανη, όπως και ο πατέρας σου από εκεί ψηλά. Είστε μια τρομερή οικογένεια. Είναι σαν να έχετε κερδίσει σε διαγωνισμό γονιδίων».

Αυτό τουλάχιστον είναι το καλό σενάριο (τζάμπα είναι η ελπίδα, εξάλλου). Στο ίδιο μεγάλο λήμμα ενδέχεται να περιλαμβάνεται ως μικρή υποσημείωση, δίκην εύθυμου αντιπερισπασμού, και ως δείγμα προϊστορικών αντιλήψεων μιας ευρύτατης βλοσυρής και μουλωχτής μειοψηφίας(;) που τότε ακόμα διεγειρόταν από τη ρητορική του μίσους, και η μνημειώδης ατάκα που είχε εκστομίσει από την τηλεόραση τρία χρόνια πριν ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος περί κάποιου «Ακενοτούμπο» που «παίζει ως Έλληνας στο NBA», παρότι «κάπου στην Αφρική γεννήθηκε ο άνθρωπος».

Αν είναι και αρχαιολόγος της μαζικής κουλτούρας ο συγγραφέας του λήμματος, μπορεί να βάλει και τίτλο στην υποσημείωση αυτή κάτι παλιό και νόστιμο, τύπου «Ο παράς κι ο φουκαράς» ή «Ο εμίρης κι ο κακομοίρης».

Ο κ. Γεωργιάδης είχε θεαθεί κατά καιρούς σε διαδηλώσεις όπου κυριαρχούσαν συνθήματα της συνομοταξίας «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι», events όπου σύχναζε και ο επίσης υπουργός κ. Πλεύρης, ο οποίος είδε το περασμένο καλοκαίρι, ανήμερα μάλιστα της κατάκτησης του πρωταθλήματος από τους Μπακς, το προφίλ του πάνω από μια ανάρτηση η οποία είχε αλιευτεί υποτίθεται από το 2015 και το Ευρωμπάσκετ εκείνης της χρονιάς και έλεγε ότι «τρεις μόνο πόντους έβαλε ο νέγρος Γιάννης της εθνικής... μηδαμινό, αν όχι ανύπαρκτο το κέρδος για την πατρίδα από την ιθαγένεια σε λάθρο».

Επρόκειτο για τρολιά την οποία πολλοί «έφαγαν» ακριβώς επειδή ήταν κάτι που θα μπορούσε να έχει σκεφτεί, σύμφωνα με το βιογραφικό του, δεν επιτρέπεται όμως να δικάζουμε το ασυνείδητο του καθενός, παρά μόνο τα λόγια και τις πράξεις του, συνεπώς δεν μπορούμε να του τη χρεώσουμε.

Όλοι κάνουμε δημόσιες σχέσεις στον Γιάννη λες και τις έχει ανάγκη (ποτέ δεν τις είχε άλλωστε, με τη δική του δουλειά, με τη δική του στοχοπροσήλωση, με τη δική του αυτοπεποίθηση πορεύτηκε).

Ακόμα όμως δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον θαυμασμό και το δέος που μας διακατέχει για το γεγονός ότι κάποιος από «δω» –από την Ελλάδα, την Αθήνα, τα Σεπόλια, ό,τι νομίζει κανείς ότι μοιάζει πιο ακριβές– διήνυσε με τόσο μυθιστορηματικό τρόπο τέτοια ιλιγγιώδη απόσταση μέχρι να κατακτήσει την κορυφή του κόσμου. Σα να το είχε πάντα. Σαν να διαθέτει υπερφυσικές ιδιότητες. Σαν να μπορεί να ελέγχει με κάποιο τρόπο ακόμα και το timing των περιστάσεων.

Ακόμα κι αυτή η εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο ήταν η πρώτη που έγινε από παίκτες ομάδας του NBA στον Λευκό Οίκο μετά από μια πενταετία, καθώς οι προηγούμενοι πρωταθλητές είχαν αρνηθεί να συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ποιος ξέρει, μπορεί και να ισχύει με κάποιον τρόπο αυτό που του είπε χαριτολογώντας ο Πρόεδρος Μπάιντεν, εξαίροντας τα επιτεύγματά του αλλά και το εξέχον DNA μιας οικογένειας μεταναστών: «Ξέρω πως η μητέρα σου είναι πολύ περήφανη, όπως και ο πατέρας σου από εκεί ψηλά. Είστε μια τρομερή οικογένεια. Είναι σαν να έχετε κερδίσει σε διαγωνισμό γονιδίων».

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ