ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Μνήσθητί μου, Γιάννη, όταν έλθεις εν τη βασιλεία σου

antetokounmpo white house Facebook Twitter
Oι ιστορικοί της εποχής θα λένε για την Ελλάδα ότι το έτος 2021 αποτέλεσε μια κρίσιμη καμπή στην εξέλιξη της χώρας ως η χρονιά που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε και επίσημα ο πιο διάσημος, ο πιο επιτυχημένος αλλά και ένας από τους πιο πλούσιους Έλληνες στον κόσμο. Φωτ.: Win McNamee/Getty Images/Ideal Image
0

ΣTO MAKΡΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ –αν αποδειχτεί κάπως υπερβολική η Γκρέτα και τελικά υπάρξει τέτοιο για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη– οι ιστορικοί της εποχής θα λένε για την Ελλάδα ότι το έτος 2021 αποτέλεσε μια κρίσιμη καμπή στην εξέλιξη της χώρας ως η χρονιά που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ένα παιδί μεταναστών από τη «μαύρη ήπειρο», όπως κάποιοι συμπατριώτες μας ακόμα τότε αποκαλούσαν την Αφρική, έγινε και επίσημα ο πιο διάσημος, ο πιο επιτυχημένος αλλά και ένας από τους πιο πλούσιους Έλληνες στον κόσμο.

Έκτοτε η χώρα άφησε πίσω της το παλαιό καθεστώς της εθνικής εσωστρέφειας, της γραφικής εντοπιότητας και της γηγενούς μιζέριας. Τίτλος του σχετικού λήμματος, ποιος άλλο; «Από τα Σεπόλια στον Λευκό Οίκο».

Μπορεί και να ισχύει με κάποιον τρόπο αυτό που του είπε χαριτολογώντας ο Πρόεδρος Μπάιντεν, εξαίροντας τα επιτεύγματά του αλλά και το εξέχον DNA μιας οικογένειας μεταναστών: «Ξέρω πως η μητέρα σου είναι πολύ περήφανη, όπως και ο πατέρας σου από εκεί ψηλά. Είστε μια τρομερή οικογένεια. Είναι σαν να έχετε κερδίσει σε διαγωνισμό γονιδίων».

Αυτό τουλάχιστον είναι το καλό σενάριο (τζάμπα είναι η ελπίδα, εξάλλου). Στο ίδιο μεγάλο λήμμα ενδέχεται να περιλαμβάνεται ως μικρή υποσημείωση, δίκην εύθυμου αντιπερισπασμού, και ως δείγμα προϊστορικών αντιλήψεων μιας ευρύτατης βλοσυρής και μουλωχτής μειοψηφίας(;) που τότε ακόμα διεγειρόταν από τη ρητορική του μίσους, και η μνημειώδης ατάκα που είχε εκστομίσει από την τηλεόραση τρία χρόνια πριν ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος περί κάποιου «Ακενοτούμπο» που «παίζει ως Έλληνας στο NBA», παρότι «κάπου στην Αφρική γεννήθηκε ο άνθρωπος».

Αν είναι και αρχαιολόγος της μαζικής κουλτούρας ο συγγραφέας του λήμματος, μπορεί να βάλει και τίτλο στην υποσημείωση αυτή κάτι παλιό και νόστιμο, τύπου «Ο παράς κι ο φουκαράς» ή «Ο εμίρης κι ο κακομοίρης».

Ο κ. Γεωργιάδης είχε θεαθεί κατά καιρούς σε διαδηλώσεις όπου κυριαρχούσαν συνθήματα της συνομοταξίας «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι», events όπου σύχναζε και ο επίσης υπουργός κ. Πλεύρης, ο οποίος είδε το περασμένο καλοκαίρι, ανήμερα μάλιστα της κατάκτησης του πρωταθλήματος από τους Μπακς, το προφίλ του πάνω από μια ανάρτηση η οποία είχε αλιευτεί υποτίθεται από το 2015 και το Ευρωμπάσκετ εκείνης της χρονιάς και έλεγε ότι «τρεις μόνο πόντους έβαλε ο νέγρος Γιάννης της εθνικής... μηδαμινό, αν όχι ανύπαρκτο το κέρδος για την πατρίδα από την ιθαγένεια σε λάθρο».

Επρόκειτο για τρολιά την οποία πολλοί «έφαγαν» ακριβώς επειδή ήταν κάτι που θα μπορούσε να έχει σκεφτεί, σύμφωνα με το βιογραφικό του, δεν επιτρέπεται όμως να δικάζουμε το ασυνείδητο του καθενός, παρά μόνο τα λόγια και τις πράξεις του, συνεπώς δεν μπορούμε να του τη χρεώσουμε.

Όλοι κάνουμε δημόσιες σχέσεις στον Γιάννη λες και τις έχει ανάγκη (ποτέ δεν τις είχε άλλωστε, με τη δική του δουλειά, με τη δική του στοχοπροσήλωση, με τη δική του αυτοπεποίθηση πορεύτηκε).

Ακόμα όμως δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον θαυμασμό και το δέος που μας διακατέχει για το γεγονός ότι κάποιος από «δω» –από την Ελλάδα, την Αθήνα, τα Σεπόλια, ό,τι νομίζει κανείς ότι μοιάζει πιο ακριβές– διήνυσε με τόσο μυθιστορηματικό τρόπο τέτοια ιλιγγιώδη απόσταση μέχρι να κατακτήσει την κορυφή του κόσμου. Σα να το είχε πάντα. Σαν να διαθέτει υπερφυσικές ιδιότητες. Σαν να μπορεί να ελέγχει με κάποιο τρόπο ακόμα και το timing των περιστάσεων.

Ακόμα κι αυτή η εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο ήταν η πρώτη που έγινε από παίκτες ομάδας του NBA στον Λευκό Οίκο μετά από μια πενταετία, καθώς οι προηγούμενοι πρωταθλητές είχαν αρνηθεί να συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ποιος ξέρει, μπορεί και να ισχύει με κάποιον τρόπο αυτό που του είπε χαριτολογώντας ο Πρόεδρος Μπάιντεν, εξαίροντας τα επιτεύγματά του αλλά και το εξέχον DNA μιας οικογένειας μεταναστών: «Ξέρω πως η μητέρα σου είναι πολύ περήφανη, όπως και ο πατέρας σου από εκεί ψηλά. Είστε μια τρομερή οικογένεια. Είναι σαν να έχετε κερδίσει σε διαγωνισμό γονιδίων».

Daily
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Daily / Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο μεγάλο συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη ως και το Σάββατο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Daily / Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Η επανεκλογή του Τραμπ έχει αλλάξει ξαφνικά τον τόνο της δημόσιας συζήτησης, κάνοντάς την πολύ πιο φιλική ως προς τις θέσεις της «λαϊκίστικης δεξιάς».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που την στήριξαν;

Daily / Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που τη στήριξαν;

Στην Ελλάδα, πάντως, οι διασημότητες συχνά δεν κάνουν τον κόπο καν να δηλώσουν επίσημα την εκλογική στήριξή τους. Απλά, βάζουν υποψηφιότητα οι ίδιοι και οι ίδιες και εκλέγουν απευθείας τους εαυτούς τους σε θέσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το «πογκρόμ» στο Άμστερνταμ και οι λέξεις που χάνουν το νόημά τους

Daily / Το «πογκρόμ» στο Άμστερνταμ και οι λέξεις που χάνουν το νόημά τους

Μια συντονισμένη απόπειρα να παρουσιαστούν οι φανατικοί οπαδοί της Μακάμπι ως αθώα θύματα ή και ήρωες ακόμα, παρά τις επιθέσεις και τις προκλήσεις στις οποίες προέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας τους εναντίον του Άγιαξ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντος μας

Daily / Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντός μας

«Μετά από 50 χρόνια στον δρόμο, είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε τώρα», δηλώνει μ’ ένα διακριτικό μειδίαμα ο 75χρονος ροκ σταρ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής την πρόσφατη περιοδεία του Μπρους Σπρίνγκστιν και της θρυλικής μπάντας του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ελληνικές σειρές των 90s: comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος;

Daily / Ελληνικές σειρές των '90s: Comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος;

Οι τηλεοπτικές σειρές της πρώτης δεκαετίας των ιδιωτικών καναλιών φαίνονται να έχουν υποκαταστήσει σ’ ένα μεγάλο κοινό τον ρόλο που έπαιζαν για μισό αιώνα σχεδόν οι ελληνικές ταινίες της ακμής του βιομηχανικού σινεμά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

Daily / Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

«Το Ισραήλ πάνω απ' όλα», έγραψε με εθνικοσοσιαλιστικό ρίγος, αν και ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Αριέλ Λεκαδίτης αμέσως μετά (και παρά) την ανακοίνωση του εκδοτικού του οίκου ότι διακόπτει τη συνεργασία τους εξαιτίας «των χυδαίων αναρτήσεών του».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ