Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος Facebook Twitter
O επίσημος λογαριασμός του Λευκού Οίκου στο X ανέβασε μια «Ghibli» εκδοχή της φωτογραφίας μιας γυναίκας από την Δομινικανή Δημοκρατία η οποία κλαίει με λυγμούς την ώρα που συλλαμβάνεται  με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ από υπηρεσιακό όργανο. Φωτ.: X
0


ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ήδη ξεθυμάνει ως μανία, αν όχι ως τάση ακόμα, αλλά πριν καμιά εβδομάδα όταν επέστρεψα μετά από ένα υποχρεωτικό διάστημα αποχής, στο θαυμαστό και ψυχαναγκαστικό σύμπαν των social media, όλος ο κόσμος έμοιαζε να έχει μεταμορφωθεί σε γιαπωνέζικο καρτούν. Να έχει Ghibli-οποιηθεί, για την ακρίβεια, μέσω του Chat GTP 4.0 και της επιλογής που εμφανίστηκε μια μέρα ως διά μαγείας (είναι ένα είδος μαγείας άλλωστε, έστω και ευτελούς μορφής συχνά, η Τεχνητή Νοημοσύνη) επιτρέποντας στον απλό χρηστή να μεταμορφώσει τον εαυτό του, τον περίγυρό του ή όποια άλλη εικόνα επιθυμούσε σε κάτι που έμοιαζε να προέρχεται από ταινία του Μιγιαζάκι.

Ευτυχώς, όσο κι αν με συγκινεί αυτό το μαγεμένο σύμπαν το οποίο ανακάλυψα μάλλον μεγάλος, δεν έχω μαζί του αυτή τη σύνδεση που έχουν άλλοι και άλλες που δάγκωσαν τη λαμαρίνα με την αισθητική και τις ιστορίες του Studio Ghibli. Φαντάσου να έχει μεγαλώσει κανείς μ’ αυτές τις ιστορίες, τα παστέλ χρώματα, τις λεπτές γραμμές και τις χαρακτηριστικές φιγούρες και να βλέπει ξαφνικά τα χειροτεχνικά κομψοτεχνήματα που αγάπησε να γίνονται καύσιμο στη μηχανή ευτελισμού και κατάχρησης που καταλήγει να είναι σχεδόν πάντα το ίντερνετ, όσο περισσότερο θάρρος του δίνει κανείς.

Φαντάσου να έχει μεγαλώσει κανείς μ’ αυτές τις ιστορίες, τα παστέλ χρώματα, τις λεπτές γραμμές και τις χαρακτηριστικές φιγούρες και να βλέπει ξαφνικά τα χειροτεχνικά κομψοτεχνήματα που αγάπησε να γίνονται καύσιμο στη μηχανή ευτελισμού και κατάχρησης που καταλήγει να είναι σχεδόν πάντα το ίντερνετ.

Δεν ήθελε και πολύ για να φτάσει η τάση στο ναδίρ της, που φυσικά δεν είναι τα πορτρέτα των χρηστών που βρήκαν την ευκαιρία να φανταστούν τον εαυτό τους ως μέλος ενός πιο αθώου, πιο απρόσωπου (δηλαδή, λιγότερο ενοχοποιητικά «προσωπικού») και σίγουρα πιο παραμυθένιου κόσμου από τον δικό μας. Το ντροπιαστικό ναδίρ μπορεί να εντοπιστεί στην «αθώα» και «παιγνιώδη» χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου από επίσημους και πανίσχυρους οργανισμούς και φορείς.

Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος Facebook Twitter
Η υπηρεσία Ενόπλων Δυνάμεων (ή Δυνάμεων «Άμυνας») του Ισραήλ, πιο γνωστή ως IDF, κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από τη γενοκτονία στη Γάζα, αποφάσισε να χαλαρώσει και να μπει κι αυτή στο «Ghilbi trend». Φωτ.: X

Όπως ο Λευκός Οίκος, ο επίσημος λογαριασμός του οποίου στο X ανέβασε μια «Ghibli» εκδοχή της φωτογραφίας μιας γυναίκας από την Δομινικανή Δημοκρατία η οποία κλαίει με λυγμούς την ώρα που συλλαμβάνεται  με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ από υπηρεσιακό όργανο. Ή, ακόμα χειρότερα, όπως η υπηρεσία Ενόπλων Δυνάμεων (ή Δυνάμεων «Άμυνας») του Ισραήλ, πιο γνωστή ως IDF, η οποία κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από τη γενοκτονία στη Γάζα, αποφάσισε να χαλαρώσει και να μπει κι αυτή στο «Ghilbi trend», όπως δήλωνε η ίδια, δημοσιεύοντας τέσσερεις εικόνες που δείχνουν δυνάμεις του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού της χώρας να έχουν μεταμορφωθεί σε αγγελικά καρτούν.    

Όπως όμως έγραφε πριν από μερικές μέρες σ’ ένα κείμενό του για τις διαστάσεις του φαινομένου, ο αρθρογράφος του New Yorker, Kyle Chyka, «το μαζικό κοπιάρισμα του ύφους του Studio Ghibli δεν έχει νόημα χωρίς το συλλογικό μας αίσθημα για την αισθητική του Μιγιαζάκι, ένα αίσθημα εμπνευσμένο από τις ταινίες του. Στην τωρινή μας στιγμή, ανησυχώ πολύ λιγότερο για τους καλλιτέχνες, παρά για το κοινό, που φαίνεται να αρκείται σε τόσες πολλές χλωμές απομιμήσεις. Η πιο πρόσφατη ταινία του Μιγιαζάκι με το Studio Ghibli, Το αγόρι και ο ερωδιός, είναι ένα sui-generis αμάλγαμα αυτοβιογραφίας, ιαπωνικής ιστορίας, ανιμισμού και σουρεαλισμού που διερευνά την ίδια την παρόρμηση του καλλιτέχνη να δημιουργήσει κάτι που θα τον ξεπεράσει. Η ενεργητική αφαίρεση της ταινίας –που επιταχύνει μέχρι να φτάσει στα βαθύτερα, ανείπωτα μέρη της ψυχής μας–  είναι ένας τρόπος με τον οποίο η τέχνη μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση της τεχνολογίας».

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ