Μηδένα προ του τέλους μακάριζε: Το χανγκόβερ του White Lotus

Μηδένα προ του τέλους μακάριζε: Το χανγκόβερ του White Lotus Facebook Twitter
Δεν έχει και πολύ νόημα να απογοητεύεται κανείς από τηλεοπτικές σειρές οι οποίες συχνά ξεκινάνε ωραία και τελειώνουν με πόνο.
0


ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ νόημα να απογοητεύεται κανείς από τηλεοπτικές σειρές οι οποίες συχνά ξεκινάνε ωραία και τελειώνουν με πόνο. Από τη φύση του το μέσο, ειδικά στην εποχή μας, τραβάει όσο τραβάει και όσο είναι κερδοφόρο. Η φόρμουλα, η μανιέρα, η επανάληψη, η οικειότητα που γεννά την περιφρόνηση, παραμονεύουν διαρκώς στη γωνία, ειδικά για τις πιο δημοφιλείς σειρές.

Κούφια συνεπώς ακούγονται –ειδικά στα αυτιά του ΗΒΟ που βρήκε άλλη μια «ναυαρχίδα»– τα πολλά και πικρά παράπονα, τόσο από τους κριτικούς όσο και από το κοινό, που καταγράφονται παντού στα μέσα, αμέσως μετά το τέλος του τρίτου κύκλου της πιο προβεβλημένης σειράς των τελευταίων χρόνων, και έχουν να κάνουν κυρίως με τις μαύρες τρύπες του σεναρίου και το κρέμασμα διάφορων χαρακτήρων στα μανταλάκια.

Ο δημιουργός της σειράς (και σεναριογράφος και σκηνοθέτης) Μάικ Γουάιτ είπε ότι οραματίστηκε λεπτομερώς ολόκληρο τον τρίτο κύκλο σ’ ένα και μόνο πυρετώδες όνειρο που είχε στην Ταϊλάνδη, μήνες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Τα δείγματα άλλωστε ότι η έμφαση είναι στην ατμόσφαιρα –αυτή τη διαρκή απειλητική σαγήνη που χαρακτηρίζει τη σειρά, μαζί με την ιδέα της εθιστικής σαπουνόπερας σε πολυτελές περιτύλιγμα μαγικού ρεαλισμού– και λιγότερο στους ανθρώπινους χαρακτήρες, τα κίνητρα, τα πάθη, τις ενοχές, τις ματαιοδοξίες και τα βίτσια τους, υπήρχαν από τον δεύτερο κύκλο, στο σικελικό «παράρτημα» του Λευκού Λωτού.

Η φόρμουλα είχε κατοχυρωθεί απολύτως και μπορώ να φανταστώ πόσο απογοητευμένοι μπορεί να νιώθουν ειδικά όσοι είχαν επενδύσει «ιδεολογικά» στη σειρά –ως μια κατάμαυρη σάτιρα των ηθών της πιο πληκτικής και προβλέψιμης πλουτοκρατίας που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα– μετά τον εξαιρετικό πρώτο κύκλο της στη Χαβάη, προτού ακόμα εξελιχθεί σε μηχανή εκατοντάδων εμπορικών συνεργασιών με ένα ευρύτατο φάσμα επώνυμων brands.

Τουλάχιστον μαθαίνουμε ότι κάθε ηθοποιός στον τρίτο κύκλο της σειράς πληρώθηκε ακριβώς το ίδιο, μη διαπραγματεύσιμο, ποσό ($40,000 ανά επεισόδιο) – ακόμη και οι δευτερότριτοι του καστ, ακόμα κι ο Γερμανός ηθοποιός Κρίστιαν Φρίντελ, ο οποίος βρέθηκε μετά από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Ζώνη Ενδιαφέροντος» να υποδύεται τον άχαρο γκαφατζή μάνατζερ του ξενοδοχείου στο White Lotus. Πήγε να πει κι ένα τραγούδι κάποια στιγμή, αλλά η κάμερα στράφηκε γρήγορα αλλού.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η σειρά εκτροχιάστηκε –ή «την άκουσε»–  από την ίδια της την επιτυχία, αλλά και πάλι δεν δικαιολογείται τόση χαλαρότητα στο σενάριο και στη δραματουργία. Ο δημιουργός της σειράς (και σεναριογράφος και σκηνοθέτης) Μάικ Γουάιτ είπε ότι οραματίστηκε λεπτομερώς ολόκληρο τον τρίτο κύκλο σ’ ένα και μόνο πυρετώδες όνειρο που είχε στην Ταϊλάνδη, μήνες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Αυτό δυστυχώς είναι φανερό στο σενάριο, το οποίο παρότι διαθέτει σημεία και τέρατα (μυστικισμό, αιμομιξία, αυτοκτονικό ιδεασμό, ξεκαθάρισμα αρχαίων λογαριασμών, μέχρι και οικογενειο-κτονία), τα μεταχειρίστηκε ως πυροτεχνήματα και ως αντιπερισπασμούς μέχρι να φτάσει η ώρα για το γκραν φινάλε, το οποίο διήρκεσε μιάμιση ώρα, αφήνοντας πίσω του συντρίμμια. Η ελπίδα όμως είχε χαθεί πολύ νωρίτερα.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ