Τι σκέφτονται οι σκύλοι όταν γέρνουν το κεφάλι; Επιστήμονες έχουν απάντηση

Τι σκέφτονται οι σκύλοι όταν γέρνουν το κεφάλι; Επιστήμονες έχουν απάντηση Facebook Twitter
0

Είναι σίγουρα μια από τις αξιολάτρευτες κινήσεις τους, γιατί όμως οι σκύλοι γέρνουν το κεφάλι τους στην πραγματικότητα;

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Animal Cognition, ερευνητές του Eotvos Lorand University σημείωσαν ότι η συγκεκριμένη κίνηση του κεφαλιού τους μπορεί να σχετίζεται με την «επεξεργασία σημαντικών ερεθισμάτων».

Με άλλα λόγια, ο σκύλος μπορεί να γέρνει το κεφάλι του ως αντίδραση σε λέξεις ή αντικείμενα που ενεργοποιούν αναμνήσεις στον εγκέφαλο- όπως το όνομα ενός αγαπημένου παιχνιδιού.

Οι ερευνητές παρατήρησαν τις αντιδράσεις 40 σκύλων, στους οποίους οι ιδιοκτήτες έμαθαν τα ονόματα νέων παιχνιδιών. Στη συνέχεια ανέλυσαν την αντίδραση όταν τους ζητήθηκε προφορικά να φέρουν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι.

«Λίγοι μόνο σκύλοι μπορούν να μάθουν το όνομα αντικειμένων (παιχνιδιών), οι περισσότεροι δεν το κάνουν», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι σκύλοι που μαθαίνουν γρήγορα «ταμπέλες» θεωρούνται πιο «χαρισματικοί».

Πρακτικά διαπιστώθηκε πως ράτσες σκύλων καλύτερες στο να μαθαίνουν ονόματα αντικειμένων, έγερναν περισσότερο το κεφάλι τους.

Οι λεγόμενοι «χαρισματικοί μαθητές», όπως τους χαρακτήρισαν, έγερναν το κεφάλι στο 43% του χρόνου κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, ενώ άλλα σκυλιά έκαναν την κίνηση στο 2% του χρόνου.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύει ότι η κλίση του κεφαλιού βοηθά τους σκύλους να ανακαλούν και να κατανοούν πληροφορίες- το πιθανότερο είναι η κίνηση να υποδεικνύει ότι το κατοικίδιό μας συνδυάζει ένα όνομα με μια οπτική εικόνα στο κεφάλι του.

Με πληροφορίες από USA Today

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Τech & Science / Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Νέα έρευνα δείχνει ότι η χαμηλών θερμίδων Μεσογειακή δίαιτα, σε συνδυασμό με τακτική φυσική δραστηριότητα, μπορεί να προστατεύσει την οστική υγεία των ηλικιωμένων γυναικών
LIFO NEWSROOM
Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Τech & Science / Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Οι ειδικοί έφεραν τους Ανταρόλυκους στη ζωή χρησιμοποιώντας ανάλογη μέθοδο με εκείνη βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο Dolly
LIFO NEWSROOM