Νορβηγία: Εξετάζεται αίτημα αποφυλάκισης του Άντερς Μπρέιβικ

Νορβηγία: Εξετάζεται αίτημα αποφυλάκισης του Άντερς Μπρέιβικ- 10 χρόνια μετά τη δολοφονία 77 ανθρώπων Facebook Twitter
EPA
0

Νορβηγικό δικαστήριο θα ακούσει σήμερα τον Άντερς Μπρέιβικ να εξηγεί γιατί πιστεύει ότι πρέπει να αποφυλακιστεί, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία στη φυλακή για τις 77 δολοφονίες που διέπραξε.

Ο Μπρέιβικ, ακροδεξιός εξτρεμιστής, σκότωσε 77 ανθρώπους στη χειρότερη θηριωδία εν καιρώ ειρήνης στη Νορβηγία τον Ιούλιο του 2011.

Σκότωσε οκτώ άτομα με εκρηκτικά σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Όσλο και στη συνέχεια 69 ακόμα άτομα, στην πλειονότητά τους έφηβους, σε camp νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Ο 42χρονος σήμερα Μπρέιβικ, εκτίει τη μέγιστη ποινή κάθειρξης 21 ετών στη Νορβηγία, η οποία μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον εάν κριθεί συνεχής απειλή για την κοινωνία.

Το δικαστήριο της Telemark στο Skien, όπου ο Μπρέιβικ εκτίει την ποινή του, ξεκινά σήμερα την ακροαματική διαδικασία, αφού η εισαγγελία του Όσλο πέρυσι απέρριψε την αίτησή του για πρόωρη αποφυλάκιση. 

Οι διαδικασίες θα διεξαχθούν το πολύ σε τέσσερις ημέρες σε μια αυτοσχέδια δικαστική αίθουσα μέσα στη φυλακή του Skien, με την απόφαση να αναμένεται περίπου μια εβδομάδα αργότερα.

Εάν το αίτημά του για αποφυλάκιση απορριφθεί, ο Μπρέιβικ, ο οποίος άλλαξε το όνομά του σε Φιότολφ Χάνσεν, μπορεί να υποβάλει αίτηση για νέα ακρόαση υπό αναστολή σε ένα χρόνο.

Ο Μπρέιβικ το 2017 είχε προσφύγει στα δικαστήρια αλλά ένα εφετείο ανέτρεψε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου ότι η σχεδόν απομόνωσή του σε ένα κελί τριών δωματίων ήταν απάνθρωπη.

Στη συνέχεια και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε μια μεταγενέστερη προσφυγή.

Ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι θα χρησιμοποιήσει την εμφάνιση στο δικαστήριο αυτής της εβδομάδας για να εκφράσει αντι-μουσουλμανικά αισθήματα.

«Αυτό θα φανεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τι θέλει πραγματικά να επιτύχει», δήλωσε στο Reuters ο δικηγόρος του Μπρέιβικ, Όισταϊν Στόρβικ.

«Ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος και αυτό είναι δικαίωμά του να το αιτηθεί» συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM