ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ
Ο αγιασμός των Rafale, αναντίρρητα, όχι μόνον δεν ενόχλησε κανέναν πιστό, αλλά τον ικανοποίησε ειλικρινά.
Απεναντίας, άθεοι και αγνωστικιστές τον θεώρησαν υπόλειμμα πρωτόγονων/ειδωλολατρικών πρακτικών από τις οποίες και η πολιτεία και η Εκκλησία πρέπει να απομακρυνθούν.
Υπάρχει και μια ενδιάμεση ενδιαφέρουσα κατηγορία. Πρόκειται για κατά δήλωσή τους άθεους/αγνωστικιστές μεν, οι οποίοι όμως υποστηρίζουν ότι πρέπει να δείξουμε κατανόηση, διότι ο αγιασμός έχει σημασία για τους αεροπόρους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους ή/και για την πλειονότητα των πολιτών.
Το αναπάντητο ερώτημα είναι: θα πούνε τη δική τους άποψη σε τούτη τη ζωή, αν πρέπει ή δεν πρέπει να αγιάζονται τα αεροπλάνα (και άλλα άψυχα αντικείμενα); Ή μέχρι να αποχωρήσουν από τον μάταιο τούτο κόσμο θα λενε «ας τον κάνουν, εμένα δεν με πειράζει»; Προφανώς, ουδείς ζητάει να βγούνε μαχαίρια, ούτε πρόκειται για κάλεσμα σε εμφύλιο. Μια απλή άποψη πρέπει να πούνε. Τη δική τους.
Και για να το ελαφρύνουμε κάπως. Υπάρχει καμιά επιστημονική μελέτη — σύμφωνα με τη στερεότυπη ερώτηση των ημερών μας — που να δείχνει πόσοι από τους εκατοντάδες ετησίως αγιασμούς πιάνουν και πόσοι όχι;
• • •
ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ
Οι εγγενείς δυσκολίες να κατανοηθεί και να αντιμετωπιστεί μια νέα πανδημία, προσωπικές στρατηγικές των εμπειρογνωμόνων και άλλων, και εύλογες αδυναμίες των κυβερνώντων να αντιμετωπίσουν ένα πολύπλοκο, πολυπαραγοντικό φαινόμενο, προκάλεσαν μια κακοφωνία που τροφοδότησε αμφιβολίες γύρω από την επιστήμη.
Αυτή η ενίοτε χαοτική κατάσταση βρήκε πρόσφορο έδαφος σε μια διαδεδομένη αντιεμβολιστική άποψη πριν από την πανδημία, εξαιτίας μιας δημοσίευσης που συνέδεε τον αυτισμό με τα εμβόλια. Το αίσθημα αυτό παρέμεινε ισχυρό, παρά τις πολλές μελέτες ότι τα εμβόλια δεν ευθύνονται για τον αυτισμό.
Το παράδειγμα του φαρμάκου Aduhelm για το Αλτσχάιμερ είναι αποκαλυπτικό. Μήνες πριν την έγκριση του φαρμάκου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), αξιωματούχοι του είχαν συμφωνήσει ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις για την έγκριση του φαρμάκου, και ότι θα έπρεπε να συλλεγούν πρόσθετες αποδείξεις πριν δοθεί η έγκριση.
Η απόφαση προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση τόσο σε ασθενείς και τους οικείους τους, όσο και σε γιατρούς που ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να καταπολεμηθεί η ασθένεια.
Ενώ η επιστημονική κοινότητα είχε συμφωνήσει ότι απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές, αίφνης η FDA ενέκρινε το φάρμακο δίχως πρόσθετες κλινικές μελέτες και δεδομένα. Μετά από βδομάδες έντονων αντεγκλήσεων και πολλές παραιτήσεις, η τότε εν ενεργεία επίτροπος του FDA, Janet Woodcock, έκανε στροφή 180 μοιρών και, ενώ υπερασπιζόταν σθεναρά την έγκριση, δέχθηκε να υποστηρίξει ανεξάρτητη έρευνα που θα οδηγούσε στην έγκριση του φαρμάκου.
Εξηγήσεις για την αρχική έγκριση του φαρμάκου από τον FDA δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα. Το κενό συμπληρώνεται πανεύκολα από όσους αγωνιούν για αγαπημένα τους πρόσωπα, από όσους μισούν τις «ελίτ», από όσους βλέπουν συνεχώς να παίζονται εις βάρος τους παιχνίδια πίσω από την πλάτη τους. Ποικίλες θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να στηθούν γρήγορα, που όσο εύκολα στήνονται, άλλο τόσο δύσκολα ξεριζώνονται.
Το ταμείο Medicare στις ΗΠΑ αποφάσισε, πριν από λίγες μέρες, να μην αποζημιώνει το Αduhelm, παρά την έγκρισή του από τον FDA, ο δε Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων απέρριψε τον Δεκέμβριο το αίτημα για εμπορική διάθεση του φαρμάκου Aduhelm. Χρειάστηκαν δεκαετίες για να οικοδομηθεί η αδιαμφισβήτη εμπιστοσύνη των πολιτών στον FDA, εντός και εκτός των ΗΠΑ, και λίγους μήνες για να καταρρακωθεί. Και γι΄αυτό δεν φταίνε μόνον οι αντιεμβολιαστές και οι λεγόμενοι «ψεκασμένοι».
Πηγή: Scientific American, The New York Times
• • •
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ
Το Χονγκ Κονγκ εφαρμόζει σκληρά μέτρα για να ελέγξει την έξαρση της πανδημίας. Η πολιτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα δύο γεγονότα που αφορούν τα κατοικίδια.
Δεδομένων των απαγορεύσεων, πολλοί κάτοικοι μισθώνουν τσάρτερ και ιδιωτικά τζετ προκειμένου να μεταφέρουν μαζί τους τα αγαπημένα τους ζώα σε άλλες χώρες. Το κόστος της πτήσης για ένα άτομο με το κατοικίδιό του φθάνει μέχρι τα 25.000 δολάρια.
Το δεύτερο γεγονός είναι η αντίσταση των κατοίκων απέναντι στο μακελειό 2.000 χάμστερ και άλλων μικρών ζώων, που διέταξε η κυβέρνηση, κινούμενη στη λογική του «μηδέν covid χάμστερ». Η απόφαση ελήφθη, επειδή εντοπίστηκε κρούσμα σε άτομο που είχε επισκεφθεί κατάστημα κατοικίδιων. Κάπου 150 άτομα, που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα κατάστημα κατοικίδιων, μπήκαν σε καραντίνα.
Υπήρξε μεγάλη αντίδραση σε αυτό το ακατανόητο μακελειό, αφού δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα κατοικίδια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο. Παρά την απαγόρευση, πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να υιοθετήσουν ένα χάμστερ και να το μεταφέρουν στο σπίτι τους για να το προφυλάξουν. Πέραν από το καθαυτό ενδιαφέρον τους να σώσουν τα ζώα, φαίνεται ότι πρόκειται και για έμπρακτη αμφισβήτηση του καθεστώτος που έχει επιβληθεί.
Πηγή: The Times, CNN Asia Pacific
• • •
ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΣΗΚΟΥΑΝΑΣ
Επειδή μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχω δει ούτε μια νιφάδα χιονιού, έψαξα παλιές φωτογραφίες και κείμενα από διάφορες χώρες.
Στις 10 Δεκεμβρίου 1879, το Παρίσι γνώρισε τη χαμηλότερη θερμοκρασία μέχρι σήμερα: -23,9 βαθμοί Κελσίου. Είναι η μοναδική φορά από την έναρξη των μετρήσεων το 1872, που έχει καταγραφεί θερμοκρασία μικρότερη από -20°C. Σε ένα σημείο της πόλης, μάλιστα, τα θερμόμετρα έδειξαν τη νύχτα -25,6°C.
Πηγή: Meteo France
• • •
Η ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΛΕΙΨΗ
Ο Βάσκος Κρίστομπαλ Μπαλενσιάγα (21 Ιανουαρίου 1895 - 23 Μαρτίου 1972) δέσποσε τις δεκαετίες ΄50 και ΄60 στην υψηλή ραπτική.
Η αναγνώριση του έργου του υπήρξε καθολική από τον Κριστιάν Ντιόρ («Ο δάσκαλος όλων μας») μέχρι την Κοκό Σανέλ («Ο μόνος μόδιστρος με την αληθινή έννοια της λέξης. Οι άλλοι είναι απλώς σχεδιαστές μόδας»).
Ο ιδιοφυής και εσωστρεφής σχεδιαστής προσδιόρισε το ιδεώδες του με τέσσερις λέξεις: «Η κομψότητα είναι εξάλειψη».
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο φωτογράφος Αλεξέι Βασίλιεφ γεννήθηκε το 1985 στη Γιακουτία, την πιο ψυχρή περιοχή της Ρωσίας, όπου η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει στους –60 βαθμούς Κελσίου.