Η Ουκρανία ζήτησε έκτακτη εντολή από το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών σήμερα για διακοπή των εχθροπραξιών, με το επιχείρημα ότι η Ρωσία -η οποία μποϊκόταρε την ακρόαση- είχε εφαρμόσει ψευδώς τη νομοθεσία περί γενοκτονίας για να δικαιολογήσει την εισβολή της.
Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο χωρίς νομική εκπροσώπηση της Ρωσίας.
«Το γεγονός ότι οι έδρες της Ρωσίας είναι κενές φωνάζει από μόνο του. Δεν είναι εδώ σε αυτό το δικαστήριο: βρίσκονται στο πεδίο της μάχης και διεξάγουν επιθετικό πόλεμο εναντίον της χώρας μου», δήλωσε ο Ουκρανός απεσταλμένος Anton Korynevych.
Το δικαστήριο απάντησε ότι λυπάται για τη μη συμμετοχή της Ρωσίας. Αφού η Ουκρανία παρουσίασε τα επιχειρήματά της, το δικαστήριο είπε ότι θα ξεκινήσει τις συζητήσεις και θα αποφανθεί «το συντομότερο δυνατό».
Οι χώρες συνήθως, όχι όμως πάντα, ακολουθούν τις εντολές του δικαστηρίου, οι οποίες είναι νομικά δεσμευτικές. Εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ολλανδία δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα για σχολιασμό.
Μετά την ακρόαση, ο Korynevych τόνισε ότι η απουσία της Ρωσίας δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία και ότι η Μόσχα θα πρέπει να λάβει υπόψη τις οποιεσδήποτε δικαστικές εντολές.
«Πρέπει να ακούσουν και πρέπει να ακούσουν το δικαστήριο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε στους δημοσιογράφους.
Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υποστηρίξει ότι η «ειδική στρατιωτική δράση» της Ρωσίας είναι απαραίτητη «για την προστασία των ανθρώπων που έχουν υποστεί εκφοβισμό και γενοκτονία» εννοώντας εκείνους των οποίων η πρώτη ή μοναδική γλώσσα είναι τα ρωσικά στην ανατολική Ουκρανία.
Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία έχουν πολεμήσει με τις ουκρανικές δυνάμεις στις δύο ανατολικές αποσχισθείσες περιοχές της χώρας από το 2014, με περίπου 15.000 νεκρούς, σύμφωνα με το Κίεβο.
Κορυφαία ένωση μελετητών της γενοκτονίας υποστήριξε την άποψη της Ουκρανίας και των δυτικών δυνάμεων, ότι δηλαδή η Ρωσία έκανε κατάχρηση του όρου γενοκτονία προκειμένου να περιγράψει τη μεταχείριση των Ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι υπάρχει γενοκτονία στην Ουκρανία», δήλωσε στο Reuters, η Melanie O'Brien, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονίας.
Η νέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στόχευε αμάχους στην επίθεση. Ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη στον επίσημο απολογισμό τους κάνουν λόγο για 406 νεκρούς αμάχους, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών, αν και οι αξιωματούχοι λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς μεγαλύτερος.
Η υπόθεση του δικαστηρίου επικεντρώνεται στην ερμηνεία μιας συνθήκης του 1948 για την πρόληψη της γενοκτονίας, που υπογράφηκε και από τις δύο χώρες.
Η νομική ομάδα του Κιέβου τόνισε σήμερα ότι η Μόσχα παραβιάζει και καταχράται τη συνθήκη χρησιμοποιώντας τη ως δικαιολογία για πόλεμο.
Ο κόσμος ήταν μάρτυρας και είδε τη Ρωσία να σκοτώνει αμάχους με αδιάκριτες επιθέσεις, είπε στο δικαστήριο η Oksana Zolotaryova του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον πραγματικό αριθμό των Ουκρανών που έχει δολοφονήσει η Ρωσία τις τελευταίες 11 ημέρες. Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε πόσοι άλλοι θα δολοφονηθούν τις επόμενες 11 ημέρες εάν αυτή η παράλογη επιθετικότητα δεν σταματήσει», είπε, καθώς ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει προσωρινά μέτρα.
Με πληροφορίες του Reuters