Η έκθεση σε ακόμη και μέτριο φωτισμό κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, σε σύγκριση με τον ύπνο σε δωμάτιο με πολύ αμυδρό φωτισμό, βλάπτει την καρδιαγγειακή λειτουργία κατά τον ύπνο και αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη το επόμενο πρωί, όπως αναφέρει μια νέα μελέτη του Northwestern Medicine.
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αποδεικνύουν ότι μόνο μια νύχτα έκθεσης σε μέτριο φωτισμό δωματίου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη γλυκόζη και την καρδιαγγειακή ρύθμιση, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Φίλις Ζι. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε, «είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να αποφεύγουν ή να ελαχιστοποιούν την ποσότητα της έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου».
Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό μέσω της ενεργοποίησης του νευρικού συστήματος, το οποίο ενεργοποιεί την καρδιά και αυξάνει την εγρήγορση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ημέρας.
«Δείξαμε ότι ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται όταν κοιμόμαστε σε ένα δωμάτιο με μέτριο φωτισμό», είπε η συμμετέχουσα στην έρευνα καθηγήτρια, Ντανιέλα Γκριμάλντι. «Αν και κοιμόμαστε, το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα ενεργοποιείται. Αυτό είναι κακό. Συνήθως, ο καρδιακός μας ρυθμός μαζί με άλλες καρδιαγγειακές παραμέτρους είναι χαμηλότερος τη νύχτα και υψηλότερος την ημέρα».
Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανιζόταν το πρωί αφότου οι άνθρωποι είχαν κοιμηθεί σε ένα φωτεινό δωμάτιο. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι όταν τα κύτταρα στους μύες, το λίπος και το συκώτι δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη από το αίμα για ενέργεια. Για να το αντισταθμιστεί το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Με την πάροδο του χρόνου, το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει.
Μια παλαιότερη μελέτη εξέτασε έναν μεγάλο πληθυσμό υγιών ανθρώπων που είχαν εκτεθεί στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι περισσότεροι ήταν υπέρβαροι και παχύσαρκοι, δήλωσε η Ζι.
«Τώρα δείχνουμε έναν μηχανισμό για να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό», δήλωσε η Ζι. «Δείχνουμε ότι επηρεάζει την ικανότητα ρύθμισης της γλυκόζης».
Στο πλαίσιο αυτό, η επιστήμονας συμβουλεύει:
- Μην αφήνετε τα φώτα αναμμένα. Αν πρέπει να έχετε αναμμένο ένα φως (κάτι που οι ηλικιωμένοι μπορεί να θέλουν για λόγους ασφαλείας), επιλέξτε ένα αμυδρό και τοποθετήστε το κοντά στο πάτωμα.
- Το χρώμα είναι σημαντικό. Το πορτοκαλί ή το κόκκινο/πορτοκαλί φως είναι λιγότερο διεγερτικό για τον εγκέφαλο. Μη χρησιμοποιείτε λευκό ή μπλε φως και κρατήστε το μακριά από το άτομο που κοιμάται.
- Τα σκίαστρα συσκότισης ή οι μάσκες ματιών είναι καλές αν δεν μπορείτε να ελέγξετε το εξωτερικό φως. Μετακινήστε το κρεβάτι σας έτσι ώστε το εξωτερικό φως να μην πέφτει πάνω στο πρόσωπό σας.
Με πληροφορίες από Science Daily