ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι «η Ρενώ, η Auchan, η Leroy-Merlin και άλλες εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να είναι χορηγοί της πολεμικής μηχανής». Μια τόσο βαριά κατηγορία προκαλεί μαζικές συναισθηματικές αντιδράσεις και άρα θέτει τις επιχειρήσεις ενώπιον της «κοινωνικής ευθύνης» τους.
Η Ρενώ και η TotalEnergies (πρώην Total) με ήξεις-αφίξεις ανακοινώσεις ξεπέρασαν τον σκόπελο των άμεσων αντιδράσεων, λέγοντας ότι θα αποσυρθούν από τη Ρωσία. Απεναντίας, οι κολοσσοί των λιανικού εμπορίου, Auchan και Leroy-Merlin, απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, έδωσε το πράσινο φως για τις αποφάσεις τους: «Η θέση μου είναι να αφήσω ελεύθερες τις επιχειρήσεις να αποφασίσουν τι θα κάνουν». Και ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ, διευκρίνησε ότι «η απόσυρση από τη Ρωσία πρέπει να είναι απόφαση κάθε επιχείρησης... αυτό που ζητήσαμε είναι να μην προβούν σε νέες επενδύσεις».
Δεν υπάρχουν απλές λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα. Η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρωσία. Οι επενδύσεις των γαλλικών εταιρειών αποριμώνται σε δισεκατομμύρια ευρώ, και δεν εγκαταλείπεται σε μια μέρα τράπεζα (Société Générale) με δύο εκατομμύρια πελάτες. Άλλωστε, το επιχείρημα που επικαλούνται δεν είναι αβάσιμο. Η απόσυρση θα ήταν ό,τι πρέπει για τους ολιγάρχες που θα μπορούσαν να αποκτήσουν για «πενταροδεκάρες» τα περιουσιακά στοιχεία, και να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα τις επιχειρήσεις.
Υπάρχει και μια δεύτερη ερμηνεία της κυβερνητικής θέσης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα κρατήσει πολύ, ή ακριβέστερα δεν πρέπει να κρατήσει επί μακρόν. Οι κυρώσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις πρωτίστως στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Εκτός από την ενεργειακή κρίση και τον στασιμοπληθωρισμό, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και μεγάλο προσφυγικό κύμα που θα προκαλέσει η σχεδόν βέβαιη επισιτιστική κρίση σε φτωχές χώρες. Αρχίζει πλέον να διαφαίνεται ότι το αρραγές μέτωπο της Δύσης δεν είναι πλέον τόσο αρραγές.
Πηγή: Le Monde
• • •
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στις 27 Μαρτίου 2022, ο Όλαφ Σολτς είπε, αντιδρώντας στην ιδέα της πλήρους αποκοπής από τη ρωσική ενέργεια: «Αν οι εισαγωγές [φυσικού αερίου] δεν υλοποιούνταν από τη μια μέρα στην άλλη, την επόμενη ολόκληροι κλάδοι της βιομηχανίας θα έπρεπε να κλείσουν».
Η δημοσιογράφος αντέτεινε ότι αρκετοί οικονομολόγοι δεν συμφωνούν, και ο Σολτς απάντησε: «Αλλά κάνουν λάθος! Και είναι ειλικρινά ανεύθυνο να υπολογίζουμε με κάποια μαθηματικά μοντέλα που στη συνέχεια δεν λειτουργούν πραγματικά. Δεν ξέρω κανέναν απολύτως επιχειρηματία που να μην γνωρίζει με βεβαιότητα ότι αυτές θα είναι οι συνέπειες».
Ένα εύλογο ερώτημα τίθεται: Αφού είναι τόσο προφανές στις βιομηχανίες ότι το κόστος της αποκοπής από τη ρωσική ενέργεια είναι τεράστιο, γιατί ουδείς επιχειρηματίας δεν συμβούλεψε το Βερολίνο να αλλάξει την ενεργειακή πολιτική πριν συμβούν όλα αυτά;
Η πολιτική της Μέρκελ αποσκοπούσε να βοηθήσει τον επιχειρηματικό κόσμο που επωφελούνταν από το εμπόριο με τη Ρωσία. Επιπλέον, δεν ήθελε να επιβάλει υψηλότερες τιμές στους Γερμανούς. Με τα λόγια της: «Το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο για μερικές ακόμη δεκαετίες. Η διαμάχη για το από πού προέρχεται το φυσικό μας αέριο είναι επομένως λίγο υπερβολική. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε στους ανθρώπους ότι θα χρειαστούμε περισσότερο φυσικό αέριο. Επιπλέον, η ενέργεια πρέπει να είναι οικονομικά προσιτή» (Άνγκελα Μέρκελ, 23.01.19).
Η πολιτική αυτή, με την οποία συνέπλεαν οι σοσιαλδημοκράτες, καθόριζε και αντανακλούσε το zeitgeist, το πνεύμα των καιρών. Άπαντες βολεύονταν με την κατάσταση, και ουδείς ήθελε να ταράξει την ησυχία του. Κάποιες ελάχιστες μεμονωμένες φωνές που ζητούσαν να υπάρξει διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας παρέμειναν περιθωριακές.
Η κατάσταση μοιάζει κάπως με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-8. Ουδείς την έβλεπε να έρχεται, αλλά όταν ξέσπασε τη θεώρησαν, μέσα στις επόμενες δύο με τρεις βδομάδες, αυτονόητη κατάληξη της αφροσύνης των προηγούμενων ετών.
Πηγή: Spiegel International
• • •
ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΙΟ ΙΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
Έρευνα που συντονίστηκε από τη ΜΚΟ Lighthouse Reports, σε συνεργασία με διάφορα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Médiapart και Radio France, αποκάλυψε την Τετάρτη 23 Μαρτίου ότι ξένοι φοιτητές που είχαν διαφύγει από την Ουκρανία κρατούνται στην Πολωνία σε κλειστά κέντρα υποδοχής με την αιτιολογία ότι δεν έχουν τα διαβατήριά τους.
Η Πολωνία δήλωσε κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ότι όσοι διαφεύγουν από τον πόλεμο θα γίνουν δεκτοί, ακόμη και χωρίς διαβατήριο.
Πολυάριθμες περιπτώσεις ρατσισμού έχουν καταγραφεί στα ουκρανοπολωνικά σύνορα από την αρχή του πολέμου και έχουν προκαλέσει κύμα αγανάκτησης. Συγκεκριμένα, ξένοι φοιτητές ανέφεραν ότι εμποδίζονται να επιβιβαστούν σε τρένα από ουκρανικούς σταθμούς, ενώ άλλοι ισχυρίστηκαν ότι υπέστησαν αστυνομική βία από Πολωνούς συνοριοφύλακες.
Για να θυμηθούμε τον Όργουελ, όλοι οι πρόσφυγες είναι ίσοι, αλλά μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους.
Πηγή: Info Migrants, Médiapart
• • •
ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΠΛΑΝΑΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη, αλλά δεν είναι ο κομμουνισμός που λέει το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής της Ενέργειας (CRE), Ζαν-Φρανσουά Καρενκό, κάλεσε όλους τους Γάλλους να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας από τώρα. Οι δυσκολίες εφοδιασμού με φυσικό αέριο, δήλωσε, που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πρωτοφανή μείωση της παραγωγής πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας της EDF (της γαλλικής ΔΕΗ), θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε δυσκολίες τον χειμώνα του 2022, αν δεν γίνει κάτι.
Ο Καρενκό κάλεσε όλους να καταβάλουν προσπάθειες: «Τους βιομηχάνους, τον τομέα των υπηρεσιών, τα δημόσια κτίρια, αλλά και τον καθένα από εμάς, μειώνοντας τη θέρμανση, τον κλιματισμό ή τα φώτα. Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όλοι πρέπει να κάνουν το καθήκον τους».
Πηγή: Les Echos
• • •
ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΦΡΟΝΕΣ
Με βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες το 2018 για το «Ντονμπάς», έξι φορές νικητής στα Βραβεία Ουκρανικής Ακαδημίας, ο 57χρονος Σεργκέι Λοζνίτσα, είναι ο πιο διάσημος διεθνώς Ουκρανός σκηνοθέτης.
Στις 27 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες αφότου τα ρωσικά τανκς εισέβαλαν στην πατρίδα του, ο Λοζνίτσα παραιτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Είχε εξοργιστεί από την ανακοίνωσή της κατά της εισβολής, την οποία θεώρησε υπερβολικά «ουδέτερη, ξεδοντιασμένη και κομφορμιστική σε σχέση με τη ρωσική επιθετικότητα. Δεν θεώρησαν καν δυνατό να ονομάσουν πόλεμο τον πόλεμο».
Με ανοιχτή επιστολή του στις 19 Μαρτίου, ο Λοζνίτσα ανακοίνωσε ότι αποβλήθηκε από την Ουκρανική Ακαδημία Κινηματογράφου (UFA) ως «κοσμοπολίτης». Αντιγράφω από την επιστολή του:
«Στην εποχή του ύστερου σταλινισμού, η λέξη αυτή απέκτησε αρνητική χροιά στη σοβιετική προπαγάνδα...
‘Τώρα, που η Ουκρανία αγωνίζεται να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της, η έννοια-κλειδί στη ρητορική κάθε Ουκρανού θα πρέπει να είναι η εθνική του ταυτότητα’, γράφουν Ουκρανοί ‘ακαδημαϊκοί’. Όχι μια θέση του πολίτη, όχι η επιθυμία να ενωθούν όλοι οι λογικοί και ελευθερόφρονες άνθρωποι στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας, όχι μια διεθνής προσπάθεια όλων των δημοκρατικών χωρών να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο, αλλά η ‘εθνική ταυτότητα’. Δυστυχώς, αυτό είναι ναζισμός. Ένα δώρο στην προπαγάνδα του Κρεμλίνου από την Ουκρανική Ακαδημία Κινηματογράφου...
Πάντα ήμουν και θα παραμείνω Ουκρανός κινηματογραφιστής.
Ελπίζω ότι όλοι μας θα διατηρήσουμε την κοινή λογική μας σε αυτή την τραγική στιγμή».
Πηγή: e-flux