Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας

Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας Facebook Twitter
0

Το συναρπαστικό με το κρασί είναι ότι κάθε ποικιλία ξετυλίγει μπροστά σου μια ολόκληρη ιστορία. Μια ιστορία γεμάτη από εικόνες και γευστικά χαρακτηριστικά που σε μεταφέρουν στον τόπο καταγωγή της. Τα Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου, επαναφέρουν την ποικιλία Μοσχοφίλερο μέσα από μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι.

Ένα κρασί με απαλό τριανταφυλλί χρώμα, πολύ καλή ισορροπία με δροσερή οξύτητα και διακριτική μεταλλικότητα. Η αρωματική ένταση που αναδύεται σε κάθε ποτήρι  αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ποικιλίας, όπως τριαντάφυλλο, άνθη και φλούδες εσπεριδοειδών. Η μακρά του επίγευση σε συνοδεύει για ώρα καθώς συνδυάζεται ιδανικά με πιάτα της ελληνικής κουζίνας, όπως γαρίδες, καλαμαράκια, χταπόδι, αλλά και με πιο παραδοσιακά φαγητά όπως γεμιστά ή διαφορετικά είδη ζυμαρικών. Ένας οίνος που αποκτά μια διαφορετική αξία μέσα στον χρόνο, καθώς η παλαίωσή του προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη της ποικιλίας.

Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας Facebook Twitter

Αυτή είναι η ποικιλία του Μοσχοφίλερου και για την οινοποίησή του ο οινοποιός πρέπει να περιμένει υπομονετικά την κατάλληλη αρωματική και φαινολική ωριμότητα. Αυτό σημαίνει πως ο τρύγος αυτής της ερυθρωπής ποικιλίας πραγματοποιείται το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλη την προηγούμενη χρονιά.

Ακολουθεί η κρύα εκχύλιση του σταφυλοπολτού στους 10ºC για αρκετές ώρες, ώστε να απελευθερωθούν τα ιδιαίτερα αρώματα και τα φαινολικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας από τις φλούδες στον μούστο και στη συνέχεια αρχίζει η αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή σε χαμηλές θερμοκρασίες, η απολάσπωση και η εμφιάλωση.

Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας Facebook Twitter

Το ταξίδι αυτό, μέχρι να φτάσει μια φιάλη Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου στα χέρια μας, είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας του. Τα υπόλοιπα κεφάλαια γράφονται εδώ και χρόνια, αφού το όνομα Ορεινά Κτήματα είναι από τις πρώτες ετικέτες του οινοποιείου και χρονολογείται από το τέλος της δεκαετίας ‘80. Δεν πρόκειται για μια ακόμα ποικιλία. Τα Ορεινά Κτήματα ήταν αυτά που ανέδειξαν το Μοσχοφίλερο και η ετικέτα συνέδεσε το όνομά της με την ποικιλία που τα επόμενα χρόνια έγινε διεθνώς γνωστή. Η εμφιάλωση αυτού του κρασιού έδειξε τον δρόμο στους Έλληνες οινοποιούς ώστε να στραφούν στην οινοποίηση του Μοσχοφίλερου, να ανακαλύψουν μια σειρά από γηγενείς ποικιλίες και ακόμα περισσότερο να βρουν τον δρόμο προς την ποιοτική οινοποίηση που τότε δεν ήταν και τόσο διαδεδομένη. Τα Ορεινά Κτήματα συνδέουν το όνομά τους με ένα κομμάτι της οινικής ιστορίας όπως την ξέρουμε σήμερα. Το 1996 η παραγωγή της ετικέτας διακόπηκε και αντικαταστάθηκε από την Μαντινεία Αντωνόπουλος.

Έπρεπε να περάσουν 22 χρόνια ώστε αυτή η σημαντική ονομασία να ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει στην οινική παραγωγή. Το νέο κεφάλαιο των Ορεινών Κτημάτων άρχισε να γράφεται το 2008 όπου πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις Μοσχοφίλερο στους ιδιόκτητους ορεινούς αμπελώνες στα Δεμέστιχα Αχαΐας. Οι αμπελώνες με το αμμοαργιλώδες έδαφος βρίσκονται στα 850  μέτρα υψόμετρο, δηλαδή πιο ψηλά από το οροπέδιο της Μαντινείας. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία είναι ήπια κατά τη διάρκεια της ημέρας και πέφτει σε χαμηλές θερμοκρασίας τη νύχτα δίνοντας ιδανικές συνθήκες για τη σωστή ωρίμανση της ποικιλίας έτσι ώστε να εκφράζει στο έπακρο τα αρωματικά χαρακτηριστικά της.

Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας Facebook Twitter

Από το 2018 η ετικέτα Ορεινά Κτήματα παράγεται και πάλι αποκλειστικά από τους ορεινούς αμπελώνες Αντωνόπουλου, δίνοντας ξανά ζωή σε μια ιστορική ποικιλία,  αλλά υλοποιώντας ταυτόχρονα το όραμα του ίδιου του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, που δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει. Αυτό το κρασί που συνδέεται με την ίδια την έννοια της ποιοτικής οινοποίησης στην Ελλάδα, συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος τη δεκαετία του ’80 προσφέροντας στιγμές απόλαυσης μέσα από τα γευστικά και αρωματικά του χαρακτηριστικά αλλά κυρίως χαράσσοντας πάντα τη δική του ιστορική διαδρομή στον δρόμο του κρασιού.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT