Με μια οδοντόβουρτσα και καφέ

Με μια οδοντόβουρτσα και καφέ Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απένειμε μετάλλιο στο διάσημο Τζακ Ράσελ τεριέ, Patron, που έχει εντοπίσει περισσότερες από 200 βόμβες και νάρκες από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.
0

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Η αβεβαιότητα που περιβάλλει τους στόχους της Δύσης, και εντάθηκε από δύο γεγονότα, φαίνεται πως ξεκαθάρισε αρκετά τις τελευταίες μέρες. 

Το πρώτο γεγονός ήταν η μαξιμαλιστική δήλωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ότι στόχος πρέπει να είναι μια «Ρωσία αποδυναμωμένη». Το δεύτερο, οι διαρροές στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έδωσαν συγκεκριμένες πληροφορίες βάσει των οποίων οι Ουκρανοί εξόντωσαν τους Ρώσους στρατηγούς και βύθισαν το καταδρομικό Moskva.

Σε δύο ενδιαφέροντα άρθρα του στους New York Times, στις 4 και 6 Μαίου, ο γνωστός αρθρογράφος Τόμας Φρίντμαν αποτύπωσε τη μάλλον δεσπόζουσα άποψη στον Λευκό Οίκο.

Ο Φρίντμαν αναφέρει, επικαλούμενος ανώτερους αξιωματούχους, ότι ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ήταν «έξω φρενών» με αυτές τις απερίσκεπτες διαρροές και κάλεσε τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, τον διευθυντή της C.I.A. και τον υπουργό Άμυνας να σταματήσουν αμέσως «πριν καταλήξουμε σε έναν ακούσιο πόλεμο με τη Ρωσία».

Ακόμη, όμως, πιο ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματά του στο δεύτερο άρθρο, με τον λίαν εύγλωττο τίτλο «The War Is Getting More Dangerous for America, and Biden Knows It»:

«Πρέπει να επιμείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στον αρχικό περιορισμένο και σαφώς καθορισμένο στόχο μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις όσο το δυνατόν περισσότερο ή να διαπραγματευτεί την αποχώρησή τους, όποτε οι ηγέτες της Ουκρανίας αισθανθούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

Αλλά έχουμε να κάνουμε με μερικά απίστευτα ασταθή στοιχεία, ιδιαίτερα με έναν πολιτικά πληγωμένο Πούτιν. Το να καυχιόμαστε για τη δολοφονία των στρατηγών του και τη βύθιση των πλοίων του, ή να ερωτευόμαστε την Ουκρανία με τρόπους που θα μας μπλέξουν εκεί για πάντα, είναι το αποκορύφωμα της ανοησίας».

Εύλογη είναι η υπόθεση ότι ο δημοσιογράφος των ΝΥΤ δεν εκφράζει απλώς την προσωπική του άποψη. Είναι επίσης και ορθή άποψη: Η κλιμάκωση της σύγκρουσης οδηγεί μαθηματικά στον αφανισμό όλων.

Πηγή: New York Times

• • •

ΛΕΠΕΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΛΑΝΣΟΝ
Μετά τη συμμαχία της Αριστεράς, «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση» (Nupes), και τη συμμαχία των κομμάτων που στηρίζουν τον Εμ. Μακρόν, «Μαζί» (Ensemble), η Μαρίν Λεπέν εγκαινίασε την προεκλογική της εκστρατεία, χθες Κυριακή 8 Μαΐου, μετά από ολιγοήμερες διακοπές κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξε πλήρης αφωνία του κόμματός της.

Η Λεπέν στοχοποίησε τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ως έναν από τους υπεύθυνους για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν. Διεκδικώντας τον εαυτό της να είναι ο αντίπαλος του Μακρόν, είπε: «Ο μύθος του Ζαν-Λυκ Μελανσόν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν ... Κράτησε δεκαπέντε ημέρες, έκανε τους πάντες να γελάσουν... υπερβάλλει στην αυθάδεια απέναντι στον πρόεδρο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν έκανε τον Εμανουέλ Μακρόν να εκλεγεί».

Φαίνεται, επίσης, ότι θα επανέλθει στα προσφιλή της θέματα της ασφάλειας και της ταυτότητας, που είχε σχετικά υποβιβάσει στη μάχη των προεδρικών εκλογών: «Θα αγωνιστούμε επίσης κατά της χαλαρότητας, αυτής που βλέπουμε να λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια όσον αφορά την ανασφάλεια, τη μετανάστευση, που είναι ένα από τα σημεία στα οποία η συμμαχία μεταξύ Μελανσόν και Μακρόν είναι ίσως η πιο επικίνδυνη». 

Πηγή: Le Monde

• • •

ΜΕ ΜΙΑ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕ
O ταλαντούχος Κούρδος πρόσφυγας, Μοστάφα Αζιμιταμπάρ, βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη στους φιναλίστ για το πιο σημαντικό βραβείο τέχνης της Αυστραλίας, Archibald Portrait Prize.

Μετά τον εγκλεισμό του, το 2014, σε ένα από τα υπεράκτια στρατόπεδα κράτησης παράνομων μεταναστών που διαχειρίζεται η Αυστραλία, ο Αζιμιταμπάρ ξεκίνησε να ζωγραφίζει με μια οδοντόβουρτσα που τη βουτούσε στον καφέ, όταν οι φρουροί αρνήθηκαν να του δώσουν μπογιά, φοβούμενοι ότι θα την καταπιεί για να αυτοτραυματιστεί. «Δεν ξέρω τι συνέβη... Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή. Πήρα την οδοντόβουρτσα, τη βούτηξα στον καφέ και την πέρασα πάνω από το χαρτί», είπε, περιγράφοντας τη στιγμή ως «νίκη».

Ο ίδιος ονόμασε την αυτοπροσωπογραφία του «KNS088», τον αριθμό μητρώου του κατά τη διάρκεια της πολύχρονης κράτησής του. Ο Αζιμιταμπάρ αφέθηκε τελικά ελεύθερος τον Ιανουάριο του 2021, χωρίς προειδοποίηση ή εξήγηση.

Ο νικητής τού 100.000 δολαρίων βραβείου Archibald θα ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου.

Πηγή: MSN, The South African

Μοστάφα Αζιμιταμπάρ Facebook Twitter
O ταλαντούχος Κούρδος πρόσφυγας, Μοστάφα Αζιμιταμπάρ, δίπλα στην αυτοπροσωπογραφία του.

• • •

«ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΝΕΓΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ»
Ο δισέγγονος της Άγκαθα Κρίστι και επικεφαλής του ομώνυμου ιδρύματος, James Prichard, είχε δηλώσει το 2020 πως δεν είχε αντίρρηση να κυκλοφορήσει το «Δέκα μικροί νέγροι» με τίτλο «Ήταν δέκα».

Ο νέγρος του ‘Νάρκισσου’
Τζόζεφ Κόνραντ, «Ο νέγρος του ‘Νάρκισσου’», πρώτη έκδοση, 1897.

Τώρα, ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Autrement αποφάσισε να κυκλοφορήσει σε βιβλίο τσέπης το μυθιστόρημα του Τζόζεφ Κόνραντ «Ο νέγρος του ‘Νάρκισσου’», αλλά με τίτλο «Τα παιδιά της θάλασσας» (αυτός είναι ο τίτλος στην αμερικανική έκδοση).

Δεν άλλαξε μόνον ο τίτλος, αλλά η λέξη «νέγρος» ξαναβαπτίστηκε σε «μαύρος» μέσα στο κείμενο, εκτός από τους διαλόγους. Όπως άλλωστε έγινε και στην τελευταία έκδοση του «Οι περιπέτειες του Χακ Φιν» στις ΗΠΑ, στην οποία εξαφανίστηκε το «νέγρος» από το βαθιά αντιρατσιστικό βιβλίο του Μαρκ Τουέιν. 

Είναι τουλάχιστον ενοχλητικό κάποιος να αποφασίσει να αλλάξει λέξεις, που ο συγγραφέας επέλεξε ενσυνείδητα να χρησιμοποιήσει, σε μη ρατσιστικό έργο για να εκτονωθεί η αντιρατσιστική πίεση συγκεκριμένων ομάδων.

Έτσι όπως πάμε, όταν κυκλοφορήσει νέα έκδοση του «Αγαθούλη», θα πρέπει να θυμόμαστε ότι «Ο μαύρος του Σουρινάμ» είναι «Ο νέγρος του Σουρινάμ». Ο Βολταίρος μπορεί να το έγραψε έτσι, αλλά δεν του πέφτει λόγος...

• • •

ΒΙΑΣΜΟΙ ΙΤΑΛΙΔΩΝ
Δεκάδες περιπτώσεις βιασμών, μεταξύ αυτών ανδρών και αγοριών, από Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση, δήλωσαν την Τρίτη 3 Μαΐου αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Ουκρανίας.

Γεγονός απεχθές, αλλά καθόλου σπάνιο σε πολεμικές συγκρούσεις· και παμπάλαιο, ώστε το Δευτερονόμιο (21: 10-14) επιχειρεί ήδη να καθορίσει κανόνες συμπεριφοράς απέναντι στις αιχμάλωτες γυναίκες.

Ένα συγκλονιστικό γεγονός βιασμού γυναικών στην Ευρώπη συνέβη στην Ιταλία. Μετά την πολύνεκρη μάχη του Μόντε Κασίνο και τη διάσπαση της γραμμής Γκούσταβ στην Ιταλία, αποικιακοί στρατιώτες του Γαλλικού Εκστρατευτικού Σώματος, κυρίως οι Μαροκινοί Γκουρμιέ, βίασαν αναρίθμητες γυναίκες.

Ο αριθμός των γυναικών που βιάστηκαν παραμένει άγνωστος. Ο ελάχιστος αριθμός που αναφέρεται είναι 1.500, ο μέγιστος 30.000, και ο πιθανότερος γύρω στις 12.000 (μεταξύ αυτών λίγων ανδρών και αγοριών) που προσδιόρισε η γυναικεία κομμουνιστική οργάνωση, Unione Donne Italiane, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τα θύματα.

Ένας αξιωματικός του ιταλικού στρατού περιέγραψε τη συμπεριφορά αυτών των στρατιωτών:

«Όποιος βρίσκεται στο δρόμο τους δέχεται επίθεση με όπλο [...]. Παίρνουν τα πάντα [...], και αν υπάρχουν γυναίκες στην ομάδα, τις γδύνουν βίαια αν αντισταθούν. Αν, για παράδειγμα, εισβάλουν σε αγροκτήματα που κατοικούνται ακόμη, ξεσπούν σε ξέφρενο κυνηγητό, και στη συνέχεια, με τα όπλα στα χέρια, διώχνουν τους άνδρες από τα σπίτια και βιάζουν τις γυναίκες, χωρίς κανένα σεβασμό ούτε για τους νέους ούτε για τους ηλικιωμένους. [...] Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι θλιβερό το γεγονός ότι οι πράξεις σαρκικής βίας συνοδεύονται από πολύ βίαιους ξυλοδαρμούς. Οι ιατρικές εκθέσεις αναφέρουν στις διαγνώσεις τους την αποπλάνηση που συνδέεται με πολλαπλούς τραυματισμούς, μώλωπες και άλλα τραύματα [...]. Συνολικά, μπορεί να ειπωθεί, χωρίς κίνδυνο να διαψευσθεί, ότι το 90% των ανθρώπων, που διέσχισαν τη ζώνη επιχειρήσεων των μαροκινών στρατευμάτων ληστεύτηκαν από όλα τα υπάρχοντά τους, ότι μεγάλος αριθμός γυναικών βιάστηκε και ότι υπήρξε σημαντικός αριθμός ανδρών που υπέστησαν πράξεις βίας στους οποίους διαπράχθηκαν αφύσικες πράξεις».

Είναι άγνωστη η στάση των Γάλλων αξιωματικών. Σύμφωνα με μια εκδοχή οι βιασμοί και το πλιάτσικο έγιναν με την ανοχή τους, σύμφωνα με άλλη ήταν η προσυμφωνημένη ανταμοιβή των ημιάτακτων μισθοφόρων Γκουμιέ για να πολεμήσουν θαρραλέα. Επιπλέον: «Ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ιταλούς, και ιδιαίτερα προς το ανδρικό τμήμα του πληθυσμού. Ο εξευτελισμός και η σεξουαλική προσβολή των γυναικών τους επιβεβαίωσαν ότι ήταν οι ηττημένοι σε αυτή τη σύγκρουση», αναφέρει ο ιστορικός Tommaso Baris.

Οι μαζικοί αυτοί βιασμοί συγκλόνισαν τους Ιταλούς. Το 1957, ο Αλμπέρτο Μοράβια δημοσίευσε το μυθιστόρημα «Δύο γυναίκες» (πρωτότυπος τίτλος «La Ciociara»), το οποίο μετέφερε στον κινηματογράφο ο Βιτόριο ντε Σίκα, με πρωταγωνίστρια την 25χρονη Σοφία Λόρεν, η οποία σάρωσε τα βραβεία ηθοποιίας στα φεστιβάλ χάρη στην εκπληκτική της ερμηνεία.

Πηγή: Vingtième Siècle. Revue d’Histoire

LA CIOCIARA Facebook Twitter
Η Σοφία Λόρεν (μητέρα) με την Ελεονόρα Μπράουν (κόρη) στην ταινία «Δύο γυναίκες».

• • •

ΔΙΠΛΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Στις 8 ή στις 9 Μαΐου γιορτάζεται η νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας;

Η πρώτη άνευ όρων παράδοση έγινε στη γαλλική πόλη Ρεμς στις 7 Μαΐου 1945, και θα ετίθετο σε ισχύ στις 8 Μαΐου, 23.01 ώρα κεντρικής Ευρώπης.

Οι σύμμαχοι ταυτόχρονα συμφώνησαν στη Ρεμς ότι το έγγραφο έπρεπε να επικυρωθεί παρουσία της σοβιετικής ανώτατης διοίκησης από τον αρχιστράτηγο του γερμανικού στρατού. Έτσι, πραγματοποιήθηκε νέα παράδοση στο Βερολίνο στις 9 Μαΐου, 00:16 τοπική ώρα, με ισχύ από τις 8 Μαΐου, 23:01, που αντιστοιχεί στις 9 Μαΐου, ώρα Μόσχας. 

Στη Ρεμς, επίσης, συμφωνήθηκε κανένας ανταποκριτής να μη στείλει την είδηση, ώστε άπαντες να γιορτάζουν την παράδοση στις 9 Μαΐου. Τη συμφωνία, όμως, έσπασε ο Έντουαρντ Κένεντι του Associated Press, με αποτέλεσμα τα δυτικά ΜΜΕ να ανακοινώσουν τη λήξη του πολέμου στις 8 Μαΐου.

Με τούτα και με τα άλλα, οι μεν γιορτάζουν τη VE Day στις 8, οι δε τη Victory Day στις 9 Μαΐου.

Ο Έντουαρντ Κένεντι απολύθηκε από το Associated Press, και κατηγορήθηκε από πολλούς για αντιδεολογική συμπεριφορά. Στον τάφο του ζήτησε να χαραχτεί η φράση: «Έδωσε στον κόσμο μία επιπλέον μέρα ευτυχίας».

PARIS 1945 Facebook Twitter
Ένα τεράστιο πλήθος συγκεντρώθηκε στη Λεωφόρο Σανζ Ελιζέ στο Παρίσι, στις 8 Μαΐου 1945, για να γιορτάσει το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Η έννοια του εθνικού συμφέροντος είναι η επιβίωση — η προστασία της φυσικής, πολιτικής και πολιτιστικής ταυτότητας από καταπατήσεις από άλλα έθνη-κράτη.

Ο πολιτικός οφείλει να σκέφτεται με όρους εθνικού συμφέροντος, νοούμενο ως δύναμη μεταξύ άλλων δυνάμεων. Ο λαϊκός νους, αγνοώντας τις λεπτές διακρίσεις της σκέψης του πολιτικού, επιχειρηματολογεί τις περισσότερες φορές με τους απλούς ηθικολογικούς και νομικίστικους όρους του απόλυτου καλού και του απόλυτου κακού.

— Hans Morgenthau

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ