Η θριαμβευτική αναγέννηση των Florence and the Machine

Η θριαμβευτική αναγέννηση των Florence and the Machine Facebook Twitter
Από τη χορεομάνια εμπνεύστηκε η Florence Welch το πέμπτο άλμπουμ του ροκ συγκροτήματος που έχει τον τίτλο «Dance Fever». Φωτογραφία: Autumn De Wilde
0

Υπήρχε κάποτε ένα φαινόμενο στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη μεταξύ του δέκατου τέταρτου και του δέκατου έβδομου αιώνα, στο πλαίσιο του οποίου μια ομάδα ανθρώπων χόρευε –μερικές φορές κατά χιλιάδες– σε κατάσταση υστερίας μέχρι εξαντλήσεως, τραυματισμού ή θανάτου. Από τη «χορεομάνια», όπως ονομάστηκε η συγκεκριμένη κατάσταση, εμπνεύστηκε η Florence Welch το πέμπτο άλμπουμ του ροκ συγκροτήματός της που έχει τίτλο «Dance Fever», δηλαδή χορευτικό ντελίριο ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. «Choreomania» τιτλοφορείται και το τρίτο κομμάτι του δίσκου, που ξεκινάει με τους στίχους:

«Και φρικάρω στη μέση του δρόμου / με την απόλυτη πεποίθηση κάποιου που δεν έχει ποτέ στ’ αλήθεια πάθει κάτι κακό στη ζωή του» («With the complete conviction of someone who's never had anything actually really bad happen to them»).

H Florence έτυχε να διαβάσει γι' αυτήν τη χορευτική πανούκλα –μια άλλη, όχι και τόσο ευχάριστη ονομασία του συγκεκριμένου φαινομένου– μία εβδομάδα πριν χτυπήσει ο Covid-19 για πρώτη φορά και μπει όλος ο πλανήτης σε καθεστώς lockdown. Οι παραλληλισμοί που πέρασαν από το μυαλό της τότε ήταν αυτονόητοι.

Η καραντίνα την πέτυχε σε ένα μεταβατικό στάδιο σε προσωπικό επίπεδο. Μία από τις σπουδαίες περφόρμερ της γενιάς της, που αισθανόταν κουρασμένη από αυτήν τη μυθολογία που είχε δημιουργήσει τόσα χρόνια γύρω από τον εαυτό της και την εικόνα της ως καλλιτέχνιδας.

Η καραντίνα την πέτυχε σε ένα μεταβατικό στάδιο σε προσωπικό επίπεδο. Μία από τις σπουδαίες περφόρμερ της γενιάς της που αισθανόταν κουρασμένη από αυτήν τη μυθολογία που είχε δημιουργήσει τόσα χρόνια γύρω από τον εαυτό της και την εικόνα της ως καλλιτέχνιδας.

Ήταν λες και το σύμπαν της έδινε την ευκαιρία για το διάλειμμα που χρειαζόταν για να ισορροπήσει την προσωπική της ζωή. Στο «King», το εναρκτήριο κομμάτι του άλμπουμ  π.χ., προβληματίζεται σχετικά με τη μητρότητα.

Το μόνο θέμα σε όλα αυτά ήταν ότι η καραντίνα κράτησε λίγο παραπάνω απ' όσο υπολόγιζε, όπως εκμυστηρεύθηκε στους «New York Times». «Όλος ο δίσκος είναι σαν ένα παραμύθι του στυλ "πρόσεχε τι εύχεσαι"», ανέφερε. Τουλάχιστον η Florence φαίνεται ότι δεν βαρέθηκε και πολύ στην κλεισούρα ή, τουλάχιστον, κατάφερε να έρθει σε επαφή με όσα την ευχαριστούσαν, μικρά ή μεγάλα. Ίσως είναι η μόνη μουσικός που δεν βαριέσαι να την ακούς να μιλάει για το τι έκανε εκείνο το διάστημα.

Εκείνο το διάστημα το πέρασε βλέποντας όσο περισσότερες ταινίες τρόμου μπορούσε. Ήταν το μόνο πράγμα που μπορούσε να κάνει όταν ο κόσμος γύρω της φαινόταν να καταρρέει. Δεν ήθελε να το ρίξει στις ρομαντικές κομεντί. Έτσι πάμε στην αμέσως επόμενη προφανή αναφορά που κάνει στον «Δράκουλα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, περισσότερο σε αισθητικό επίπεδο, αν και διάφορες βιβλικές εικόνες που περιγράφει σε διάφορα σημεία των τραγουδιών μοιάζουν να εμπνέονται από τη γνωστή ταινία π.χ. στο «Cassandra».

Η θρησκευτική εικονογραφία στα τραγούδια της ήταν, βέβαια, πάντοτε το φόρτε της. Εδώ η ευφορία εναλλάσσεται με τον πόνο, οι άγγελοι με τους δαίμονες, και τα κορίτσια τα βάζουν με τον Θεό, συνδυάζοντας κάτι από «Midsommar», «The Witch» και όποιο άλλο folk horror φιλμ έρχεται στον νου, πρόσφατο ή παλιότερο. Της ταιριάζει αυτό το γοτθικό στοιχείο και το χειρίζεται αριστοτεχνικά.

Florence + The Machine - «Free»

Αυτό οφείλεται λίγο και στο γενεαλογικό της δέντρο. Απόγονος μιας γνωστής βρετανικής ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής οικογένειας, η μητέρα της είναι καθηγήτρια Αναγεννησιακών Σπουδών  στο King's College του Λονδίνου και αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και δεν ήταν πολύ σύμφωνη με την απόφαση της κόρη της να ασχοληθεί με τη μουσική. Αντίθετα, βρήκε σύμμαχο στη Σκωτσέζα γιαγιά της, από την πλευρά του πατέρα της, που την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με το τραγούδι και τις παραστατικές τέχνες. Οι δύο συγχωρεμένες πλέον γιαγιάδες της τής έδωσαν έμπνευση για τα τραγούδια του πρώτου της άλμπουμ «Lungs» το 2009.  

To 2018, με το κομμάτι της «Hunger», αποκάλυψε ότι έπασχε από διατροφική διαταραχή όταν ήταν έφηβη. Οι Florence + The Machine αρχικά αποτέλεσαν ένα προσωπικό αστείο με την κολλητή της Isabella Summers. Πήραν σάρκα και οστά κάπου στο 2007-2008. Τότε μεσουρανούσαν σταρ όπως η Amy Winehouse και αργότερα η Adele – πιο σόουλ ερμηνεύτριες. Η Florence ήταν σαν τη φολκ εκδοχή αυτών των δύο. Με μια καθαρόαιμη ροκ φωνή που μπορεί να τραντάξει στάδια, ήταν κάπως εκτός μόδας. Κατάφερε όμως να εντυπωσιάσει τον τωρινό της μάνατζερ, τραγουδώντας του σε ένα μπάνιο.

Για να ξαναγυρίσουμε, όμως, στο Dance Fever Florence and the Machineάλμπουμ, έρχεται σαν μια πιο εξελιγμένη εκδοχή της προηγούμενης δισκογραφίας του γκρουπ. Στην παραγωγή συνεργάζονται με τον Jack Antonoff (που είναι γνωστός για τις συνεργασίες του με Taylor Swift και Lorde).

Το αποτέλεσμα είναι ένα δυνατό άλμπουμ με δεκατέσσερις πομπώδεις –με την καλή έννοια– συνθέσεις στην πλειονότητά τους με στόχο τον χορό. Και μπορεί η Welch να λέει ότι επηρεάστηκε μουσικά από τον Iggy Pop, ακούγεται, όμως, άλλοτε σαν τη Grace Silk και άλλοτε σαν την Kate Bush. Επιπλέον, είναι το δεύτερο άλμπουμ στο οποίο είναι εντελώς νηφάλια και βρίσκεται στην πιο δημιουργική στιγμή της καριέρα της. Στα τριάντα πέντε της είναι καθαρή από τις καταχρήσεις και το αλκοόλ εδώ και οκτώ χρόνια.

«Every song I wrote became an escape rope tied around my neck to pull me up to Ηeaven» («Όλα τα τραγούδια που έχω γράψει είναι ένα σκοινί δεμένο στον λαιμό μου που θα με βοηθήσει να αποδράσω στον Παράδεισο»), απαγγέλλει ψιθυριστά στο «Heaven is here» σχετικά με την πάλη που έδωσε και κέρδισε με τον εαυτό της. Το μόνο κρίμα είναι ότι το άλμπουμ κυκλοφόρησε υπό τη σκιά του «Mr. Morale» του Kendrick Lamar, αλλά αυτό δεν έχει και πολλή σημασία.

Florence + The Machine - «My Love»

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

WERA: Η τσελίστρια που αλλάζει το πρόσωπο της νυχτερινής διασκέδασης στην Αθήνα

Μουσική / Η τσελίστρια που κάνει το αθηναϊκό κοινό να σωπαίνει για να την παρακολουθήσει

Η Wera φτιάχνει κομμάτια βγαλμένα από σκανδιναβικό παραμύθι με νεράιδες, ξέρει τι θα πει «μουσικός στον δρόμο» αλλά και το πόσο δύσκολο είναι να είσαι μουσικός στην Ελλάδα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
elton john

Μουσική / Το ντοκιμαντέρ που αποκάλυπτε τον πραγματικό Έλτον Τζον

Ένα νέο ντοκιμαντέρ στο Disney+ ακολουθεί τον διάσημο μουσικό στην πρόσφατη περιοδεία του και κάνει μια αναδρομή στην 55χρονη καριέρα του. Πριν από τρεις δεκαετίες όμως, μια άλλη ταινία τον έδειχνε σε όλο το αφιλτράριστο μεγαλείο του.
THE LIFO TEAM
Κοντσέρτο του Αρανχουέθ: Ποιος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από αυτό το κοντσέρτο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ποιος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από το Κοντσέρτο του Αρανχουέθ;

Σχεδόν έναν αιώνα μετά τη δημιουργία του το «Κοντσέρτο του Αρανχουέθ» του Χοακίν Ροντρίγκο παραμένει η μουσική στην οποία όλοι με κάποιο τρόπο παραδινόμαστε. Η Ματούλα Κουστένη αποκρυπτογραφεί τη μελαγχολία, τη σπαρακτική μελωδία, τη δύναμη της κιθάρας και τη μοναδική του ενέργεια.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μας αφορά σήμερα η Lady Gaga;

The Review / Μας αφορά σήμερα η Lady Gaga;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος Γιάννης Τσιούλης aka Cartoon Dandy συζητούν για την πορεία και τα τελευταία βήματα στη μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία μιας από τις μεγαλύτερες ποπ σταρ της τελευταίας 15ετίας και για το πόσο relevant είναι σήμερα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
10 χρόνια μετά, ακόμη μας στοιχειώνει το «Ταπεινοί Και Πεινασμένοι»

Μουσική / Το «Ταπεινοί Και Πεινασμένοι» του ΛΕΞ ακόμη μας στοιχειώνει

Πέρασαν 10 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού δίσκου του «Τ.Κ.Π.», που δεν ήταν απλώς ένα σημείο τομής για την εγχώρια ραπ σκηνή. Ήταν κάτι που σε άρπαζε και σε προσγείωνε με το ζόρι στην καθημερινότητα.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
Η Bipolia δεν φοβάται να παίζει μουσική στον δρόμο

Μουσική / Η Bipolia δεν φοβάται να παίζει μουσική στον δρόμο

«Είναι σίγουρα πιο χαλαρά στην Κυψέλη, πιο γειτονιά σε σχέση με την Ερμού»: Η νεαρή μουσικός φέρνει αναζωογονητική αύρα στα ελληνικά ροκ και ποπ δεδομένα με το ντεμπούτο άλμπουμ της και τις εμφανίσεις της στους δρόμους της Αθήνας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Βλάσφημο, σατανιστικό, πορνογραφικό»: Η ιστορία του θρυλικού ‘666’, του άλμπουμ που σήμανε το τέλος των Aphrodite’s Child

Μουσική / «Βλάσφημο, σατανιστικό, πορνογραφικό»: Η ιστορία του θρυλικού «666», του άλμπουμ που σήμανε το τέλος των Aphrodite’s Child

Οι εξωφρενικές ιδέες του Νταλί, τα λάγνα φωνητικά της Ειρήνης Παπά και οι διαμάχες του Βαγγέλη Παπαθανασίου με τη δισκογραφική εταιρεία ήταν μόνο μερικά από τα επεισόδια της δημιουργίας ενός μνημειώδους άλμπουμ που επανακυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε deluxe έκδοση.
THE LIFO TEAM
«Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Μουσική / «Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Aφήνοντας πίσω της την προηγούμενη ζωή της ως νοσοκόμα, μετά από παρότρυνση των ασθενών της να κυνηγήσει τα όνειρά της, η παραγωγός και καλλιτέχνιδα Kelly Lee Owens μιλά για την τελευταία της δουλειά, τις σημαντικές συνεργασίες της και τη μουσική που διαμορφώνει συνειδήσεις και επηρεάζει συναισθήματα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Μουσική / Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Η υποψηφιότητα ενός ξεχασμένου και μάλλον αδιάφορου κομματιού του Τζον Λένον για το βραβείο του δίσκου της χρονιάς φαίνεται να συμπυκνώνει όλη την σύγχυση και την έλλειψη σοβαρότητας που διακρίνει τον κουρασμένο μηχανισμό κύρους των Grammy.
THE LIFO TEAM