Βιολογικά προϊόντα και βιώσιμη μόδα

Βιολογικά προϊόντα και βιώσιμη μόδα Facebook Twitter
Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

Πού στήνονται οι βιολογικές αγορές της Αθήνας;

Πρώτες ύλες υψηλής διατροφικής αξίας, ασφαλείς για τον καταναλωτή, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και χημικών λιπασμάτων: αυτά είναι τα προϊόντα της βιολογικής καλλιέργειας που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και της πανίδας, του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, αναδεικνύει την αειφορική διαχείριση φυσικών πόρων και εξασφαλίζει τη βιοποικιλότητα. 

Αυτή την περίοδο κάθε Δευτέρα λειτουργούν τέσσερις αγορές βιοκαλλιεργητών στην Αττική: στο Χαϊδάρι (οδός Φιλοπάππου, όπισθεν του νέου δημαρχείου Χαϊδαρίου), στο Περιστέρι (στη συμβολή των οδών Πάρου και Δημοσθένους), στη Νέα Σμύρνη (στον παράδρομο της λεωφόρου Συγγρού 221, έξω από το Ιωσηφόγλειο Ίδρυμα), στην Κηφισιά, όπου στήνεται και η μεγαλύτερη αγορά, φιλοξενώντας περίπου εκατό βιοκαλλιεργητές από την οδό Κ. Καραμανλή έως το τέλος της Κοκκιναρά, στη συμβολή της με την οδό Παναγιάς Ελευθερώτριας, στην Πολιτεία.

Κάθε Τρίτη θα βρείτε τρεις βιολογικές αγορές: στο Νέο Ηράκλειο (στην κάθοδο της Κουντουριώτου από την οδό Γαλήνης έως την οδό Αρκαδίου), στο Παλαιό Ψυχικό (στη συμβολή των οδών Πριγκιπίσσης Ελένης του Νικολάου & Στρατηγού Καλλάρη) και στη Νίκαια (Θηβών 243, στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Μάνος Λοΐζος»).

Tην Τετάρτη οι βιοκαλλιεργητές μεταφέρονται στην Ηλιούπολη (πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού), στον Πειραιά (Κλεισόβης & Χατζηκυριακού, δίπλα στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα), στη Φιλοθέη (Στρατηγού Βεντήρη & Αγίας Φιλοθέης) και στο Χαλάνδρι (Τυμφρηστού & Ιωαννίνων, πάνω στην πλατεία).

Την Πέμπτη θα συναντήσετε πάγκους με βιολογικά φρούτα και λαχανικά σε Γέρακα (Εθνικής Αντιστάσεως & Μαυροβουνιώτου), Θρακομακεδόνες (Ζαφειράκη & Μακεδονομάχων πάνω στην πλατεία Αλμπανέλλα), Παλαιό Φάληρο (ξεκινάει έξω από το Ρέστειο Κολυμβητήριο και φτάνει έως το ελεύθερο πάρκινγκ του Τάε Κβο Ντο), Πετρούπολη (Κρήτης & Δωδεκανήσου, στην είσοδο του Βοτανικού Κήπου). 

Η Αγία Βαρβάρα ((Ηρακλείου & Θησέως, πλατεία Ελένη Φωκά), η Αργυρούπολη (λεωφόρος Κύπρου & Λασκάρεως), η Καισαριανή (Σολομωνίδου & Φιλαδελφείας), η Νέα Ιωνία (οδός Πατριάρχου Ιωακείμ 4) και ο Χολαργός (Ηρακλείου & Θησέως, πλατεία Ελένη Φωκά) φιλοξενούν τη δουλειά βιοπαραγωγών τις Παρασκευές. 

Τα Σάββατα θα τους βρείτε στη Βούλα (στην οδό Νηρέως, στο ύψος μεταξύ των οδών Ήρας και Διός), στην Ελευσίνα (Ιωάννου Αγαθού & Δήμητρος, όπισθεν του δημαρχείου Ελευσίνας) και στο Ίλιον (στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στην είσοδο του Escape Center στο Πάρκο «Α. Τρίτση»). 

Οι περισσότερες βιολογικές αγορές λειτουργούν από τις δύο το μεσημέρι μέχρι νωρίς το απόγευμα. Το ωράριο, χάρτες και περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στη σελίδα του Συλλόγου Βιοκαλλιεργήτων www.bioagores.org.

Τι βρίσκουμε στα βιολογικά μπακάλικα;

Από όσπρια και ζυμαρικά μέχρι φυσικά καλλυντικά και οικολογικά απορρυπαντικά, στα βιολογικά μπακάλικα της Αθήνας (και όχι μόνο) θα βρείτε τα πάντα για το μαγείρεμα, πολλά προϊόντα για να κάνετε τον καθαρισμό του σπιτιού σας πιο πράσινο, άλλα τόσα για να μειώσετε τα χημικά συστατικά στην προσωπική σας φροντίδα, vegan τρόφιμα και προϊόντα ομορφιάς. Επειδή τα βιολογικά μπακάλικα είναι πολλά στην πόλη, ο πιο εύκολος τρόπος για να τα βρείτε είναι να αναζητήσετε μέσω Google τα πιο κοντινά στην περιοχή όπου ζείτε ή εργάζεστε. Ή να κάνετε μια βόλτα στη γειτονιά σας. 

Όσο για τα ηλεκτρονικά καταστήματα, ένα από τα πρώτα βιο-παντοπωλεία είναι το Green House, το οποίο εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχοντας στόχο να προσφέρει προϊόντα για όλη την οικογένεια που παράγονται με τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας. Πλέον διαθέτει βιολογικά προϊόντα από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερους από εξίμισι χιλιάδες κωδικούς. Θα βρείτε όσα ψάχνετε στη διεύθυνση www.greenhousebio.gr.

Βιολογικά προϊόντα και βιώσιμη μόδα Facebook Twitter
Εικονογράφηση: bianka/LIFO

Πού μπορούμε να ανακυκλώσουμε τα παλιά μας ρούχα; 

Η παραγωγή υφασμάτων δημιουργεί 1,2 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, ποσότητα μεγαλύτερη από αυτήν που παράγουν οι διεθνείς πτήσεις και μεταφορές μαζί. Μόνο στην Ευρώπη, σε ετήσια βάση, τα ρούχα είναι υπεύθυνα για πάνω από δύο εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων. 

Περισσότεροι από εξήντα δήμοι σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με την εταιρεία Recycom, έχουν εξοπλιστεί με ψηλούς κόκκινους και μοβ κάδους, κατάλληλους για την ανακύκλωση των ρούχων που απλώς πιάνουν χώρο στην ντουλάπα σας. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να πλύνετε τα ρούχα, τα παπούτσια και τα υφασμάτινα προϊόντα που δεν χρειάζεστε πλέον και να τα βάλετε σε μια καθαρή τσάντα την οποία θα τοποθετήσετε στον κάδο, αφού βεβαιωθείτε ότι η χειρολαβή του είναι τραβηγμένη μέχρι κάτω. Θα βρείτε όλα τα σημεία στα οποία μπορείτε να ανακυκλώσετε τα ρούχα σας στη διεύθυνση www.recycom.gr.

Πού πάνε τα ρούχα; Τα καλοδιατηρημένα προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες μέσω των κοινοτικών αρχών, των κοινωνικών παντοπωλείων ή άλλων οργανισμών και διατίθενται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι φυσικές καταστροφές. Τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα ανακυκλώνονται για τη δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού. 

Υπάρχουν brands που μας επιβραβεύουν κάθε φορά που ανακυκλώνουμε;

Στο McArthurGlen Designer Outlet, μέσω της πρωτοβουλίας Recycle Your Fashion, όσα ρούχα συγκεντρώνονται και βρίσκονται σε καλή κατάσταση δωρίζονται σε ιδρύματα με στόχο να επαναχρησιμοποιηθούν από όσους τα έχουν ανάγκη. Μπορείτε να ανακυκλώσετε τον παλιό σας αθλητικό εξοπλισμό σε καταστήματα της Nike, ρούχα απ’ όλες τις μάρκες και σε οποιαδήποτε κατάσταση σε όλα τα καταστήματά της H&M, άδειες συσκευασίες καλλυντικών στα φαρμακεία που συνεργάζονται και συμμετέχουν στην προσπάθεια KORRES - Recycle Lab, ενώ σε κάθε Nespresso Boutique μπορείτε να δώσετε χρησιμοποιημένες αλουμινένιες κάψουλες. Στις σελίδες όλων των παραπάνω εταιρειών θα μάθετε περισσότερα για όσα προϊόντα δέχονται στους κάδους τους, για το πώς αξιοποιούν όσα τους επιστρέφετε, για τον τρόπο που κάποιες από αυτές σας επιβραβεύουν κάθε φορά που ανακυκλώνετε. 

Βιολογικά προϊόντα και βιώσιμη μόδα Facebook Twitter
Εικονογράφηση: bianka/LIFO

Πώς η διατροφή μας έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον;

Έχετε σκεφτεί ότι αυτήν τη στιγμή σε ένα τμήμα μαναβικής σε παντοπωλείο της Αθήνας και στα ράφια ενός αντίστοιχου καταστήματος στο Περού θα βρούμε τα ίδια εξωτικά φρούτα, που έχουν ταξιδέψει από την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες;  

Καθώς οι μεταφορές είναι το μικρότερο εμπόδιο στην αγορά τροφίμων, η αυξανόμενη ζήτηση για ορισμένα είδη στις ανεπτυγμένες χώρες εντείνει την παραγωγή τους και αυξάνει την πίεση που ασκούν οι άνθρωποι στο περιβάλλον. Πολλά από τα αγαπημένα μας τρόφιμα είναι επιβλαβή για το περιβάλλον όταν δεν παράγονται με βιώσιμο τρόπο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 25% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τα τρόφιμα και τη γεωργία. 

Αν, λοιπόν, θέλετε η διατροφή σας να μην επιβαρύνει το περιβάλλον, φροντίστε να καταναλώνετε όσο τον δυνατόν περισσότερα τοπικά και εποχικά προϊόντα, είτε φρούτα είτε ψάρια. Περιορίστε την κατανάλωση κρέατος, ιδίως του μοσχαρίσιου. Επίσης, είναι σίγουρα καλύτερο να αγοράζετε όσα φρέσκα προϊόντα θέλετε να καταναλώσετε αυθημερόν ή μια-δυο μέρες πριν παρά να κάνετε μαζεμένα τα ψώνια του μήνα και τελικά να πετάτε το φαγητό που χάλασε. Βάλτε στις υφασμάτινες τσάντες σας όσα πραγματικά χρειάζεστε.  

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή (IPCC) προειδοποιούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου θα έχει σοβαρές, ακόμα και μη αναστρέψιμες συνέπειες για το περιβάλλον και τις κοινωνίες μας. Για να αποτρέψουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη πρέπει να έχουμε μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030. Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις της διατροφής μας στο περιβάλλον, ώστε να μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση και την εξάρτησή μας από αυτά τα τρόφιμα ή να αναζητήσουμε πιο φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις. To αγελαδινό γάλα και τα τυριά που παράγονται από αυτό, τα προϊόντα με κακάο και ο καφές που παράγεται σε περιοχές όπου αποψιλώνονται δέντρα για να δημιουργηθούν φάρμες, οι εκτρεφόμενες γαρίδες είναι προϊόντα με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

Καλό είναι να αποφεύγονται τα προϊόντα που περιέχουν φοινικέλαιο, η ζήτηση του οποίου έχει εκτοξευθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια, με αποτέλεσμα πολλά ποικιλόμορφα δάση κατά μήκος του Ισημερινού να κοπούν για να δημιουργηθούν μονοκαλλιέργειες φοινικέλαιου. Το ρύζι εντείνει την κλιματική αλλαγή εξαιτίας της διαδικασίας καλλιέργειάς του: σε συνθήκες μαζικής παραγωγής, τα χωράφια πλημμυρίζουν με νερό, το οποίο εμποδίζει το οξυγόνο να διεισδύσει στο έδαφος, επιτρέποντας στα βακτήρια του υπεδάφους να παράγουν μεθάνιο, το οποίο εκπέμπεται σε μεγάλες ποσότητες στην ατμόσφαιρα.

Ενέργεια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο από την «ρίζα», αλλάζοντας την διατροφή μας

Well Being / Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο από την «ρίζα», αλλάζοντας τη διατροφή μας

Το μήνυμα της νέα καμπάνιας του Βιολογικού Χωριού «Αλλάζουμε τον κόσμο από τη ρίζα!» μας εμπνέει να κάνουμε το βήμα και να ανακαλύψουμε μια διαφορετική, ολιστική φιλοσοφία που έχει την βιωσιμότητα και την βιολογική διατροφή στον πυρήνα της.
THE LIFO TEAM
ΣΑΒΒΑΤΟ Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν όσοι αποφασίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους βασισμένοι σε μια φιλοσοφία που ξεπερνά τα όρια της διατροφής και αποτελεί τρόπο ζωής; Υπάρχει κάτι εύκολο γι’ αυτές τις οικογένειες στην Ελλάδα; Μήπως θα δούμε σύντομα τη γενιά εφήβων που θα δίνει ραντεβού για χορτοφαγικά μπέργκερ και θα επιλέγει ρούχα από δεύτερο χέρι;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όμιλος ΔΕΗ: Ηγέτης στην Πράσινη Ενέργεια και την Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα

Ενέργεια / Όμιλος ΔΕΗ: Ηγέτης στην Πράσινη Ενέργεια και την Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα

Η ΔΕΗ κατακτά ηγετική θέση στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στρατηγικές επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, αναδεικνύοντας τη σημασία της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Τσάφος: «Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα»

Good Business Directory Vol.4 / Νίκος Τσάφος: «Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα»

Ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας μιλά για τη φιλόδοξη στροφή της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ΑΠΕ, περιγραφει τον νέο ενεργειακό χάρτη που διαφαίνεται στον ορίζοντα και εξηγεί γιατί τα μέτρα ενεργειακής μετάβασης είναι ταυτόχρονα και μέτρα κοινωνικής πολιτικής.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Μπορούν τα φωτοβολταϊκά στην ταράτσα να παράγουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να έχουμε αυτονομία;

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος / Μπορούν τα φωτοβολταϊκά στην ταράτσα να παράγουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να έχουμε αυτονομία;

Τα φωτοβολταϊκά είναι συστήματα που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια εκμεταλλευόμενα την ηλιακή ενέργεια με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.
M. HULOT
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/03 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ - Μπορούμε να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο;

LiFO politics / Μπορούμε να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο;

H Βασιλική Σιούτη συζητά με τον καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Σταύρο Παπαθανασίου σχετικά με τους κινδύνους που ανέδειξε η πρόσφατη κρίση, οι οποίοι συνοδεύουν τη μονοδιάστατη εξάρτησή μας από ένα συμβατικό καύσιμο, το φυσικό αέριο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Στη στρατηγική βιωσιμότητας του ενεργειακού τομέα η πράσινη μετάβαση

Επιχειρείν / Στη στρατηγική βιωσιμότητας του ενεργειακού τομέα η πράσινη μετάβαση

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα δίνουν σήμερα ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής και προσαρμόζουν τις πρακτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ).
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ