Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και στοχεύει στην ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις πρωτοβουλίες που παίρνουν, είναι πρωτοπόροι στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ένας χάρτης που δείχνει την πορεία προς μια Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα. Περιλαμβάνει στόχους όπως η προστασία της βιοποικιλότητας, η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος τροφίμων, η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, η προώθηση των πράσινων επενδύσεων και η ενδυνάμωση των βιομηχανιών για μια πράσινη μετάβαση, αμβλύνοντας ταυτόχρονα τον κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο της μετάβασης στους εργαζομένους. Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ρωτήσαμε τον επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αλλά και επτά ευρωβουλευτές να μας πουν τους λόγους που η Ευρώπη σημαίνει, μεταξύ άλλων, και περιβάλλον.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτει την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως ύψιστη πολιτική προτεραιότητα και εργάζεται άοκνα για το καλό του πλανήτη και των Ευρωπαίων πολιτών.
Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης
Επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Η Ευρώπη σημαίνει περιβάλλον γιατί παρόλο που τα περιβαλλοντικά πρότυπα βάσει των οποίων ζουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, οι σχετικοί στόχοι συνεχώς επαναπροσδιορίζονται και γίνονται αντικείμενο εμβάθυνσης μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και μια ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός νέου υποδείγματος, κλιματικά και κοινωνικά αειφόρου, και την προώθηση μιας οικονομίας της ευημερίας που θα επιστρέφει στον πλανήτη περισσότερα απ’ όσα παίρνει. Μετά την πανδημία και τις εμφανείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση που αυτός πυροδότησε προστέθηκαν στις προκλήσεις που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και που, εκτός των άλλων συνεπειών, επιβαρύνουν περαιτέρω το περιβάλλον, εντός και εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτει την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως ύψιστη πολιτική προτεραιότητα και εργάζεται άοκνα για το καλό του πλανήτη και των Ευρωπαίων πολιτών.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρ. πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να αναλογιστούμε τις προκλήσεις αλλά και τις δυνατότητες που έχουμε μπροστά μας για την προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των φιλόδοξων πολιτικών που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια αειφόρο και βιώσιμη Ευρώπη. Το Green Deal αναδεικνύεται σε εμβληματική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαπνέει όλες τις πολιτικές της, ώστε να τις καταστήσει φιλικές προς το περιβάλλον. Στόχος είναι επιτύχουμε προοδευτικά την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και να εκμηδενίσουμε τη ρύπανση. Η προστασία του περιβάλλοντος γίνεται έτσι αυτοσκοπός και εργαλείο στην υπηρεσία όλων των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των εθνικών πολιτικών. Από φτωχός συγγενής στο παρελθόν, το περιβάλλον έχει σήμερα την πρωτοκαθεδρία λόγω και της κλιματικής αλλαγής αλλά και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στο ευρωβαρόμετρο εκδηλώνεται με ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 90% υπέρ της προστασίας του. Η αρχή της αειφορίας παίρνει έτσι σάρκα και οστά προς όφελος των επόμενων γενεών.
Δημήτρης Παπαδημούλης
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται άμεσα από το μέλλον του πλανήτη και την προστασία του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοστατεί με βιώσιμες λύσεις και φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα ούτως ώστε να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος του κόσμου έως το 2050 το αργότερο. Για να προστατέψουμε αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής όλων των Ευρωπαίων πολιτών και να αποκτήσουμε ως Ευρώπη μια εκσυγχρονισμένη βιομηχανική παραγωγή και ένα νέο μοντέλο παραγωγικής βάσης που δεν θα αφήνει κανέναν πολίτη και καμία περιοχή πίσω.
Παρά τις όποιες καθυστερήσεις λόγω πανδημίας και τις φωνές οπισθοδρόμησης συντηρητικών δυνάμεων που παραμένουν, ευτυχώς, μειοψηφία, το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε παραμένει το ίδιο επίκαιρο και κυρίαρχο. Για τις τωρινές αλλά και για τις επόμενες γενιές των Ευρωπαίων οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η κλιματική μετάβαση θα γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και δεν θα αποτελέσει πηγή νέων ανισοτήτων, κοινωνικών, οικονομικών και περιφερειακών.
Στέλιος Κυμπουρόπουλος
Ευρωβουλευτής ΝΔ
Μιλώντας για την Ευρώπη, και μάλιστα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιούμε τις λέξεις ενότητα, ευρωπαϊκή οικογένεια, ενιαία αγορά, ασφάλεια και εξωτερική πολιτική. Αυτό που δεν αναφέρουμε συχνά είναι ότι η Ευρώπη σημαίνει περιβάλλον. Ένα περιβάλλον πράσινο και βιώσιμο.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, ψηφίζουμε και διαμορφώνουμε το τελικό κείμενο που θα φέρουμε στην Ολομέλεια του Στρασβούργου την ερχόμενη εβδομάδα σε σχέση με την Πράσινη Συμφωνία και το πακέτο «Fit for 55». Πρόκειται για ένα νομοθετικό πακέτο που θα ρυθμίζει το σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα, τις εκπομπές και τη διαχείριση αποβλήτων στην αεροπορία και στη ναυτιλία, καθώς και την ταξινόμηση των πηγών ενέργειας και τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι η Ευρώπη μας πρώτη θα χαράξει τον δρόμο προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δημιουργώντας ένα ασφαλέστερο περιβάλλον με σεβασμό προς τις μελλοντικές γενεές. Γι’ αυτό για μένα η Ευρώπη σημαίνει ένα βιώσιμο περιβάλλον.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία απαντά σε ένα σύνολο πολιτικών θεμάτων εν μέσω κλιματικής καταστροφής μέσα από τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με τη φύση και την αγορά, σεβόμενη τα όρια του πλανήτη, ενισχύοντας τελικά τη δημοκρατία.
Μαρία Σπυράκη
Ευρωβουλευτής ΝΔ, συμπρόεδρος του Intergroup για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κλιματική Αλλαγή
Αν υπάρχει ένας τομέας όπου η Ευρώπη δικαιούται χωρίς ανταγωνισμό τον τίτλο της ηγέτιδας δύναμης, αυτός είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει την πιο αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία στον πλανήτη. Επιπλέον, το Green Deal είναι η εγγύηση ότι παράλληλα με την περιβαλλοντική νομοθεσία, που λειτουργεί αποτρεπτικά όσον αφορά την υπερεκμετάλλευση του πλανήτη και τη διατάραξη των οικοσυστημάτων, η Ευρώπη αλλάζει και το οικονομικό μοντέλο, οδηγώντας την παγκόσμια τάση από τις δεσμεύσεις των πολιτικών εκπροσώπων στις συνόδους για το κλίμα.
Η πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να συμπυκνωθεί ενδεικτικά σε μερικά παραδείγματα. Προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα ξεκινώντας από τις μέλισσες –ρυθμίζουμε το πλαίσιο για την προστασία των επικονιαστών– και φτάνοντας μέχρι τα αρκουδάκια στη Φλώρινα και τις οχιές στη Μήλο. Προβλέπουμε πόσιμο νερό για όλους τους Ευρωπαίους, απαντώντας στην πρωτοβουλία των πολιτών Right2Water και ήδη υποχρεώνουμε τα δημόσια κτίρια να παρέχουν φρέσκο πόσιμο νερό, όχι εμφιαλωμένο. Φροντίζουμε την ποιότητα του αέρα ως βασική προϋπόθεση της ποιότητας της ζωής και όταν αυτή υποβαθμίζεται οι χώρες αντιμετωπίζουν κυρώσεις (δυστυχώς και η Ελλάδα, λόγω της υποβαθμισμένης ποιότητας του αέρα στη δυτική Θεσσαλονίκη). Αλλάζουμε το μοντέλο κατανάλωσης με τα βιώσιμα προϊόντα ήδη από την κατασκευή, επιβάλλοντας προδιαγραφές που εγγυώνται στους πολίτες το δικαίωμα της επισκευής, επανάχρησης και ανακύκλωσης. Η κυκλική οικονομία οδηγεί σε δραστικό περιορισμό των απωλειών υλικών και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Καταργούμε τους ενδοκρινικούς διαταράκτες που ενοχοποιούνται ως καρκινογόνες ουσίες και ωθούμε τη βιομηχανία να προχωρήσει σε επενδύσεις για βιώσιμα χημικά από την κατασκευή τους. Όλα τα χημικά που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα εισαγόμενα υπόκεινται στις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές. Αλλάζουμε τις συγκοινωνίες, τα λεωφορεία, τα πλοία, τα τρένα ακόμα και αεροπλάνα, προωθώντας βιώσιμες λύσεις που δεν ρυπαίνουν. Άλλωστε προωθούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με νέο φιλόδοξο στόχο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε το 45% του ενεργειακού μείγματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές το 2030. Τέλος, αξιοποιούμε όλων των ειδών τα απορρίμματα είτε για να παραγάγουμε ενέργεια από τα οργανικά είτε για να επαναχρησιμοποιήσουμε το πλαστικό των συσκευασιών και το αλουμίνιο, το χαρτί και το γυαλί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο τόπος όπου η αίσθηση της ευθύνης για τον πλανήτη στον οποίο ζούμε και θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές διατρέχει κάθε μορφή δραστηριότητας. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η Ευρώπη είναι ο ωραιότερος τόπος να ζει κανείς.
Ελίζα Βόζεμπεργκ
Ευρωβουλευτής ΝΔ
Ευρώπη σημαίνει και περιβάλλον, γιατί το μέλλον μας εξαρτάται από την υγεία του πλανήτη. Οι συνέπειες της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν στείλει ήδη ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Έχουν δείξει ότι η ανάγκη για καθαρές μορφές ενέργειας, μείωση των εκπομπών ρύπων, ανακύκλωση, περιορισμό των πλαστικών μίας χρήσης, σωστή διαχείριση αποβλήτων, προστασία οικοτόπων και βιοποικιλότητας αποτελεί μονόδρομο. Σε αυτή την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει θέσει ως στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 μέσα από έναν αποδοτικό, δίκαιο και ισορροπημένο κοινωνικο-οικονομικό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πράσινη ανάπτυξη βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του φυσικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με την αειφόρο και βιώσιμη από περιβαλλοντική άποψη οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Γιατί για να φροντίσουμε τον άνθρωπο, πρέπει πρώτα να φροντίσουμε τη φύση.
Πέτρος Κόκκαλης
Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
Ασχολούμαι με το ζήτημα της κλιματικής κρίσης αρκετά χρόνια πια και συνεχίζω να απορώ γιατί υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Το περιβάλλον στην πραγματικότητα δεν έχει κανένα πρόβλημα, γιατί θα έρθει σε μια νέα ισορροπία μετά από εμάς. Το πρόβλημα είναι οι πολιτικές που ακολουθούμε, οι οποίες οδηγούν ολοταχώς σε έναν πλανήτη αφιλόξενο για τον άνθρωπο, πέρα από την ικανότητα προσαρμογής μας.
Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η ποιότητα ζωής που μας επιφυλάσσεται και η εκτίναξη των ανισοτήτων όχι μόνο λόγω της κλιματικής κρίσης αλλά και λόγω της διαδικασίας μετάβασης. Το ζήτημα της βιοποικιλότητας, για παράδειγμα, δεν αποτελεί «φετιχισμό» αλλά προστασία από τις απειλές που μας επιφυλάσσει η διατάραξη της ισορροπίας της φύσης, φρικτό παράδειγμα της οποίας αποτελεί η πρόσφατη πανδημική ζωονόσος.
Η Ευρώπη ήταν πάντα ανθρωποκεντρική. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία απαντά σε ένα σύνολο πολιτικών θεμάτων εν μέσω κλιματικής καταστροφής μέσα από τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με τη φύση και την αγορά, σεβόμενη τα όρια του πλανήτη, ενισχύοντας τελικά τη δημοκρατία.
Έλενα Κουντουρά
Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας θυμίζει την επιτακτική ανάγκη για επείγουσα δράση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που επηρεάζει τις ζωές όλων μας και εντείνει το αίσθημα της ανασφάλειας παγκοσμίως.
Η Ευρώπη πρωταγωνιστεί στην ανάληψη δεσμεύσεων για την κλιματική ουδετερότητα. Επιβάλλεται όμως να υιοθετήσει άμεσα πιο φιλόδοξες και ολιστικές πράσινες ενεργειακές πολιτικές στη βάση αυτών των κοινών δεσμεύσεων και των πορισμάτων της επιστήμης.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία πρέπει να γίνει στην πράξη η κινητήρια δύναμη για να μετατραπεί η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση σε ευκαιρία, για να χτίσουμε πιο ανθεκτικές κοινωνίες και η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία να είναι πάνω απ’ όλα δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς, με πυρήνα τον άνθρωπο και την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος.
Πρέπει να γίνουμε πιο τολμηροί. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, όμως οφείλουμε να δώσουμε λύσεις, όραμα και προοπτική και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον για τις νεότερες γενιές. Η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει σήμερα υπόθεση όλων μας.