Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Morning Consult, που παρακολουθεί τη μεταβολή των απόψεων των Αμερικανών για τον πόλεμο στην Ουκρανία:
Η υποστήριξη στις ρωσικές πετρελαϊκές κυρώσεις συνεχίζει να μειώνεται. Το 47% του συνόλου των ερωτηθέντων λέει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, ακόμη και αν προκαλέσουν αύξηση των τιμών. Πρόκειται για τη χαμηλότερη υποστήριξη από την πρώτη φορά που τέθηκε το ερώτημα στους Αμερικανούς στις αρχές Μαρτίου, όταν το 49% υποστήριζε το μέτρο, και είναι επίσης μειωμένο κατά 8 μονάδες από το υψηλό επίπεδο του 55% στις αρχές Απριλίου.
Η πτώση οφείλεται στην πτώση της υποστήριξης των Ρεπουμπλικανών και των ανεξάρτητων, που αμφότεροι έπεσαν στο 41%. Μεταξύ των Δημοκρατικών, το 57% εξακολουθεί να υποστηρίζει τις κυρώσεις, αλλά βρίσκεται πλέον 6 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το υψηλό 63% τον Μάρτιο.
Λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς βλέπουν την προστασία της Ουκρανίας ως ευθύνη των ΗΠΑ. Το 44% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν την Ουκρανία από τη Ρωσία, ποσοστό που έχει μειωθεί από το υψηλό επίπεδο του 50% στις αρχές Μαΐου. Στο 37%, οι Ρεπουμπλικανοί υπολείπονται 20 ποσοστιαίες μονάδες των Δημοκρατικών ως προς αυτή την υποχρέωση, και μόλις που περνούν τους ανεξάρτητους (33%).
Αυτές είναι ενδείξεις αυξανόμενης «κούρασης» των πολιτών, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, την οποία επεσήμανε πριν από βδομάδες η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, και πιο πρόσφατα η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.
Πηγή: Morning Consult
• • •
ΕΝΑ ΔΟΝΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Στην πρώτη επίσκεψη στο Κονγκό από την άνοδό του στον θρόνο το 2013, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου επανέλαβε χθες Τετάρτη τη βαθύτατη λύπη του για την εκμετάλλευση, τον ρατσισμό και τις βιαιότητες κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αλλά απέφυγε και πάλι να ζητήσει επίσημα συγγνώμη.
Ο Φίλιππος υπήρξε ο πρώτος Βέλγος αξιωματούχος που εξέφρασε το 2020 «τη βαθύτατη λύπη του για τις πληγές» της αποικιοκρατίας. Οι ασύλληπτες θηριωδίες του Λεοπόλδου Β΄ στο προσωπικής ιδιοκτησίας του Κονγκό, από το 1885 μέχρι την επίσημη ανακήρυξή του το 1908 σε βελγική αποικία, υπήρξαν το κίνητρο του Τζόζεφ Κόνραντ για τη συγγραφή του βιβλίου «Η καρδιά του σκότους», που συνέβαλε σημαντικά στο διεθνές κίνημα κατά των φρικαλεοτήτων των Βέλγων.
Στις 30 Ιουνίου 1960, ο βασιλιάς Μποντουέν ανακήρυξε την ανεξαρτησία του Κονγκό στη σημερινή πρωτεύουσα Κινσάσα με μια πατερναλιστική και συγκαταβατική ομιλία. Όταν τέλειωσε, ο τότε πρωθυπουργός του Κονγκό, Πατρίς Λουμούμπα, πήρε τον λόγο ενώ δεν προβλεπόταν, και κατήγγειλε τα εγκλήματα της αποικιοκρατίας σε μια ιστορική ομιλία. Λίγους μήνες αργότερα, ο Λουμούμπα δολοφονήθηκε.
Η επίσκεψη του Φίλιππου αποτελεί μέρος της επώδυνης διαδικασίας που πρώην αποικιακές δυνάμεις πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να ξεπεράσουν το παρελθόν και να θεμελιώσουν ισότιμες σχέσεις.
«Ο διάλογος, ο σεβασμός και η ισότητα αποτελούν τη βάση ενός νέου κεφαλαίου που γράφουν το Βέλγιο και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο. «Αυτό περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που αποκτήθηκαν κατά την αποικιακή περίοδο. Η παράδοση της μάσκας στο Εθνικό Μουσείο της Κινσάσα συμβολίζει τη νέα προσέγγιση».
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται να επιστραφεί στο Κονγκό ένα δόντι, το μόνο που έχει απομείνει από τον Πατρίς Λουμούμπα. Το σώμα του δολοφονημένου πρωθυπουργού διαλύθηκε σε όξινο λουτρό, αλλά ένας Βέλγος χωροφύλακας κατάφερε να κρατήσει αυτό το μακάβριο ενθύμιο.
Πηγή: AFP, The Brussels Times
• • •
ΛΙΘΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ
Βασικό συστατικό των μπαταριών που βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, από τα τηλέφωνα μέχρι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η ζήτηση για το λίθιο θα εκραγεί τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, τα σημερινά αποθέματα είναι περιορισμένα, και η εξόρυξή του είναι δύσκολη και έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Εκτιμάται ότι περίπου τα μισά από τα παγκόσμια αποθέματα λιθίου βρίσκονται στο «τρίγωνο του λιθίου» στα σύνορα της Χιλής, της Βολιβίας και της Αργεντινής.
Ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο Βορειοδυτικού Ειρηνικού του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, σε συνεργασία με διάφορες εταιρείες, έχουν δημιουργήσει μαγνητικά νανοσωματίδια που μπορούν να διαχωρίσουν το λίθιο και άλλα μέταλλα από το νερό. Η τεχνική αυτή παρέχει τη δυνατότητα συλλογής με προσιτό κόστος λιθίου, από πηγές όπως η άρμη που χρησιμοποιείται στα γεωθερμικά συστήματα ενέργειας, και τα λύματα που απομένουν από τη βιομηχανική χρήση.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, αν μόνο το 25% του λιθίου σε αυτά τα νερά συλλεγόταν σήμερα, θα ήταν ίσο με την τρέχουσα ετήσια παγκόσμια παραγωγή.
Πηγή: Inside Climate News
• • •
Ο ΣΟΛΖΕΝΙΤΣΙΝ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
Μελετητές έχουν επισημάνει την επιρροή που άσκησε ο Σολζενίτσιν στον Πούτιν, αλλά φαίνεται πως υπήρξε μεγαλύτερη από όσο είχε εκτιμηθεί μέχρι σήμερα.
Η καθηγήτρια Άννα Κολίν Λεμπεντέβ γράφει ότι το βιβλίο του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν του 1998, «Η Ρωσία κάτω από τη χιονοστιβάδα», και συγκεκριμένα το κεφ. 12 «Η σλαβική τραγωδία» περιέχει σχεδόν κατά λέξη την άποψη του Πούτιν για την Ουκρανία.
Ο αναγνώστης βρίσκει όλα τα θέματα της πουτινικής ρητορείας: ουκρανικός εθνικισμός, ρόλος του Λένιν, γλώσσα, Εκκλησία, ΝΑΤΟ, Κριμαία, Σεβαστούπολη, Ντον... Γράφει ο Σολζενίτσιν:
«Μόλις συγκροτήθηκε το ουκρανικό κράτος, άρχισαν να επισείουν – με σκοπό να δέσουν τις πολιτικές παρατάξεις – το φάντασμα μιας υποτιθέμενης στρατιωτικής απειλής της Ρωσίας. Όταν άρχισαν να σχηματίζουν τον ουκρανικό στρατό, απαιτούσαν από τους αξιωματικούς που ορκίζονταν να εκδηλώσουν εντελώς ιδιαίτερο ζήλο να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας. Είχαν τέτοια ανάγκη να αισθάνονται απειλούμενοι στρατιωτικά... ώστε άρκεσε η Ρωσία να ανακοινώσει την πρόθεσή της να πουλήσει το πετρέλαιο στην παγκόσμια τιμή, και όχι σε χαμηλή, για να υψώσει τον τόνο η Ουκρανία: «Έχουμε πόλεμο!!»» (σ. 134)
«Όχι, δεν θα μιμηθούμε τους Ουκρανούς εθνικιστές, τις υστερικές απειλές τους και το μίσος τους. Πρέπει να αποφύγουμε να απαντήσουμε στην εμπρηστική προπαγάνδα που διεξάγουν εναντίον των ‘moscals’ [μοσχοβίτες, αλλά υποτιμητικά]. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σαν μορφή διανοητικής ασθένειας και να περιμένουμε να περάσει. Από τη μεριά μας, όχι μάταιες απειλές: αυτό περιμένουν! Είναι το πέρασμα του Χρόνου που θα τους επαναφέρει στη λογική...» (σ. 142).
Όπως φαίνεται από τα δύο αυτά αποσπάσματα, ο Πούτιν υιοθέτησε μεν τη διάγνωση του Σολζενίτσιν, αλλά όχι και το φάρμακο. Δεν μπορούσε να περιμένει τόσο πολύ...
• • •
ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗ
Από το 1726 που ξεκίνησε η παραγωγή πορσελάνης στο κάστρο Rörstrand της Στοκχόλμης και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1750, τα κεραμικά Rörstrand ήταν ο μοναδικός κατασκευαστής πορσελάνης στη Σουηδία. Επί σχεδόν 300 χρόνια, η επιχείρηση υπήρξε ανάμεσα στις σημαντικότερες στην παραγωγή πορσελάνης.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Rörstrand επικεντρώθηκε σε χρηστικά αντικείμενα, και χάρη σε γυναίκες σχεδιάστριες, μεταξύ των οποίων η Marianne Westman και η Hertha Bengtson, έζησε την πιο δυναμική περίοδό της.
Ένα βάζο με παγόνι της Anna Broberg του 1900 πουλήθηκε σε δημοπρασία αντί περίπου 70.000 ευρώ.
Πηγή: Bbys Magazine