La Femme: «Δεν ακολουθούμε καμία μόδα, φτιάχνουμε τη δικιά μας»

La Femme: «Δεν ακολουθούμε καμία μόδα, φτιάχνουμε την δικιά μας» Facebook Twitter
Οι La Femme σχηματίστηκαν από τους Magnee και Got το 2010. Φωτ.: JD Fanello
0

Η ανακοίνωση της συναυλίας των La Femme στο ΚΠΙΣΝ στις 2 Σεπτεμβρίου ήταν μια απροσδόκητη είδηση. Είναι η τρίτη φορά που εμφανίζονται στην Αθήνα. Πέρσι είχαν έρθει στο πλαίσιο του Plissken Festival την ίδια περίοδο, αρχές Σεπτέμβρη, όταν ακόμη ίσχυαν τα μέτρα κατά της πανδημίας. Η συναυλία τους ήταν καθήμενη αλλά ήταν τόσο σαρωτική η ενέργειά τους πάνω στη σκηνή που οι θεατές μόνο στις θέσεις τους δεν έμειναν, με αποτέλεσμα το live να σταματήσει απότομα και να ακυρωθεί η δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ. 

Οι La Femme πάντως φαίνεται να πέρασαν καλά και είναι ενθουσιασμένοι που ξαναέρχονται τόσο σύντομα στην Αθήνα. Την αγαπούν έτσι που είναι γεμάτη παράδοση και ιστορία, μου απαντά λακωνικά στις ερωτήσεις ο Marlon Magnée. Την προηγούμενη φορά, που είχε απαντήσει ο Sasha Got, είχε πει ένα σωρό ασυναρτησίες, με αποκορύφωμα ότι θέλει να κάνει κάτι με την Πάμελα Άντερσον. 

Τα δυο «περίεργα παιδιά» με καταγωγή από το Biarritz των Ατλαντικών Πυρηναίων, που έχει μόνο τέσσερα μπαρ, έγιναν πραγματικοί ροκ σταρ.

Οι La Femme σχηματίστηκαν από τους Magnée και Got το 2010. 

«Γνωριστήκαμε με τον Sacha στο δημοτικό, όταν ήμασταν 9 χρονών. Γίναμε κολλητοί γύρω στα 12 και αρχίσαμε να παίζουμε μουσική μαζί», αναφέρει. «Όταν ο Sacha έγινε 18, ήρθε να με βρει στο Παρίσι για να ακολουθήσουμε το όνειρό μας, να φτιάξουμε το καλύτερο συγκρότημα στον κόσμο (κατά την άποψή μας)». Και όντως όταν κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ, το «Psycho Tropical Berlin» το 2013, ακουγόντουσαν σαν το καλύτερο indie συγκρότημα στον κόσμο, σε μια δεκαετία που το συγκεκριμένο είδος δεν ήταν και στα καλύτερά του. Το άλμπουμ έμπλεκε τη γαλλική παράδοση της yeye pop, το surf με το cold wave, τα ανδρικά με τα γυναικεία φωνητικά, τις γλώσσες, και ήταν απολαυστικό. Και συνέχισαν έτσι με τη μουσική τους να είναι ένα κράμα από τις επιρροές τους, που είναι ηχητικά άπειρες, από τη Motown music, τους Velvet Underground, τους Serge Gainsbourg, Jacno, Marie et les Garçons και Kraftwerk. Η αλήθεια είναι ότι, όταν κυκλοφόρησε, ο αγγλικός Τύπος το μίσησε.

La Femme: «Δεν ακολουθούμε καμία μόδα, φτιάχνουμε την δικιά μας» Facebook Twitter
Φωτ.: Oriane Robaldo

Έγιναν πρώτα γνωστοί στην Αμερική, μετά από μια περιοδεία που έκαναν εκεί, και μετά στη χώρα τους. Στο Παρίσι κανείς δεν τους έδινε σημασία. Σύμφωνα με το γκρουπ, είχαν στείλει mail σε 50 περίπου venues και πήραν μόνο δύο θετικές απαντήσεις. Όταν επέστρεψαν στη Γαλλία, τους έστρωσαν κόκκινο χαλί, επειδή όλοι ήθελαν να μάθουν γι' αυτό το άγνωστο συγκρότημα που έκανε ολόκληρη περιοδεία στην Αμερική και κανείς δεν το ήξερε στη χώρα του. Κατάφεραν να υπογράψουν στη Universal με αυτό τον τρόπο και το «Psycho Tropical Berlin» έγινε διαδικτυακό χιτ. 

Τα δυο «περίεργα παιδιά» με καταγωγή από το Biarritz των Ατλαντικών Πυρηναίων, που έχει μόνο τέσσερα μπαρ, έγιναν πραγματικοί ροκ σταρ. «Τότε αν σε έβλεπε κανείς εκεί ντυμένο πολύ rock 'n' roll ή τρέντι ή χίπστερ, σε λέγανε αδερφή», δήλωναν παλιότερα. 

«Το παρελθόν, όμως, είναι ένα μάθημα που πρέπει να μάθεις για να σε βοηθήσει στο μέλλον», μου λέει σήμερα ο Magnée. «Μετά από 12 χρόνια και τρία άλμπουμ γίναμε περισσότερο ενήλικες και επαγγελματίες. Εξελιχθήκαμε μέσα από τη δουλειά». 

Το συγκρότημα έχει αλλάξει από την πανδημία. Ο Magnée αναφέρει ότι υπήρξαν κάποιες αποχωρήσεις, αλλά δεν μου λέει τους λόγους ή ποια μέλη τελικά έφυγαν. Αν πας στη σελίδα τους στη γαλλική Wikipedia, τα μέλη του συγκροτήματος που αναγράφονται είναι οι Ysé Grospiron, Sam Lefèvre, Noé Delmas και η Nina Lili J. «Κάναμε λιγότερες συναυλίες. Έχει γίνει αρκετά δυσκολότερο τώρα, επειδή αυτήν τη στιγμή όλοι είναι στη γύρα για να παίζουν. Επιπλέον, δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε κανονικά. Αλλά ήταν ο καιρός να κάνουμε ένα διάλειμμα, να ισορροπήσουμε, να χαλαρώσουμε στο σπίτι και να κάνουμε όλα εκείνα τα πράγματα που δεν θέλαμε να κάνουμε ή δεν είχαμε χρόνο να κάνουμε».

Vagues

— Ποια τραγούδια θεωρείτε τα καλύτερά σας και γιατί;
Τα «Vagues», «Runway», «Me Suive», «It’s Time To Wake Up». Αυτά τα τραγούδια είναι αριστουργήματα και είναι φτιαγμένα για να σε βάλουν σε τρανς. Μπορεί να σε κάνουν να ξεχαστείς, όπως ακούς ένα κομμάτι για διαλογισμό. 

— Πώς είναι η μουσική σκηνή της Γαλλίας αυτήν τη στιγμή;
 Δεν αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με τη γαλλική μουσική σκηνή, αλλά φαίνεται να βγαίνουν καλύτερα πράγματα από ό,τι πριν δέκα χρόνια.

— Πώς σου φαίνονται τα νέα μουσικά τρεντ;
 Δεν ακολουθούμε καμία μόδα, φτιάχνουμε τη δικιά μας. 

— Γιατί σας παίρνει τόσον καιρό να κυκλοφορήσετε καινούργιο υλικό;
Παίρνει τόσον καιρό επειδή δουλεύουμε συνεχώς πάνω σε περισσότερα από 50 κομμάτια την ίδια στιγμή. Είναι δύσκολο να επιλέξουμε μια συλλογή από συνθέσεις για το άλμπουμ επειδή είμαστε τελειομανείς γενικά, αλλά έχουμε έναν καινούργιο δίσκο έτοιμο που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο και θα είναι στα ισπανικά. Επίσης μόλις κυκλοφορήσαμε ένα νέο κομμάτι με τίτλο «Sacatela»! Πήγαινε να το ακούσεις. 

Sacatela

Οι La Femme θα εμφανιστούν στo Ξέφωτο του ΚΙΠΣΝ την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο. Μαζί τους οι The Steams και οι Dury Dava.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT