Επιστήμονες χρησιμοποίησαν μανιτάρια για να φτιάξουν βιοδιασπώμενα μικροτσίπ

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν μανιτάρια για να φτιάξουν βιοδιασπώμενα μικροτσίπ υπολογιστών Facebook Twitter
Φωτ.: Soft Matter Physics (CNN).
0

Οι φλούδες των μανιταριών θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια βιοδιασπώμενη εναλλακτική λύση για ορισμένα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες και μικροτσίπ υπολογιστών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έρευνα από το Πανεπιστήμιο Johannes Kepler της Αυστρίας όπου οι επιστήμονες εργάζονταν πάνω σε βιώσιμα υλικά που μπορούν να αντικαταστήσουν τα μη διασπώμενα υλικά. Η ανακάλυψή τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances την Παρασκευή.

«Υπήρξε αρκετή δόση τύχης», δήλωσε στο CNN ο Μάρτιν Κάλτενμπρούνερ, επικεφαλής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου και συγγραφέας της δημοσίευσης.

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν μανιτάρια για να φτιάξουν βιοδιασπώμενα μικροτσίπ υπολογιστών Facebook Twitter
Φωτ.: Soft Matter Physics (CNN).

Αρχικά, ένα μέλος της ομάδας είχε εξετάσει τη χρήση υλικών που προέρχονται από μύκητες για χρήση σε άλλους τομείς. Η εργασία αυτή οδήγησε στην τελευταία μελέτη, η οποία δείχνει πώς η επιδερμίδα του μανιταριού θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υποκατάστατο του υποστρώματος που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά κυκλώματα. Το υπόστρωμα αυτό συνήθως, κατασκευάζεται από μη διασπώμενα πλαστικά, τα οποία απορρίπτονται μετά τη χρήση.

Η ομάδα, με επικεφαλής τους Ντόρις Ντάνινγκερ και Ρόναλντ Πράκνερ από το Ινστιτούτο Πειραματικής Φυσικής του Πανεπιστημίου, ανακάλυψε ότι τα μανιτάρια σχηματίζουν μια συμπαγή προστατευτική φλούδα: «Το κάνουν αυτό για να προστατευτούν από την είσοδο άλλων μυκήτων ή βακτηρίων», δήλωσε ο Κάλτενμπρούνερ, εξηγώντας ότι η ομάδα μπόρεσε να συλλέξει αυτή τη μονωτική προστασία αποκολλώντας τη φλούδα και στεγνώνοντάς τη. 

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν μανιτάρια για να φτιάξουν βιοδιασπώμενα μικροτσίπ υπολογιστών Facebook Twitter
Φωτ.: Soft Matter Physics (CNN).

Σύμφωνα με τη μελέτη, η φλούδα είναι ελαφρώς λιγότερο μονωτική σε σύγκριση με το πλαστικό αλλά εξακολουθεί να αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική. 

Αν και η μελέτη της ομάδας είναι προς το παρόν σε πειραματικό στάδιο και ως εκ τούτου απέχει πολύ από το να τεθεί σε μαζική παραγωγή, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το βιοδιασπώμενο αυτό υλικό θα μπορούσε να αποτελέσει βιώσιμη εναλλακτική για χρήση σε ηλεκτρονικά συστήματα που δεν απαιτούν ηλεκτρικά κυκλώματα μεγάλης διάρκειας, όπως φορητές συσκευές παρακολούθησης της υγείας, NFC και άλλα. 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM