13 στάσεις για τέλεια βασιλόπιτα σε όλη την Αθήνα

12 στάσεις για βασιλόπιτα σε όλη την Αθήνα Facebook Twitter
0


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ λατρεύουν όλες τις μικρές τελετουργίες και τα έθιμα των γιορτών, και τα έχουν φανταστεί και οργανώσει όλα με κάθε λεπτομέρεια και περίσσιο ενθουσιασμό. Υπάρχουν, φυσικά, και εκείνοι που δεν πολυασχολούνται κιόλας. Τι ενώνει όμως αυτές τις δύο κατηγορίες ανθρώπων; Μα φυσικά το γεγονός πως κανένας τους δεν πρόκειται να μείνει ασυγκίνητος όταν βρεθεί τετ-α-τετ με ένα κομμάτι επικής βασιλόπιτας, είτε κερδίσει το φλουρί είτε όχι.

Eπειδή, όμως, αυτό που κάνει επική μια βασιλόπιτα για τον καθένα μας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό, αυτά τα Χριστούγεννα η αποστολή μας ήταν να βρούμε τις καλύτερες προτάσεις για κάθε γούστο: για τους παραδοσιακούς, τους εναλλακτικούς ή τους vegan, τους team κέικ ή τους team τσουρέκι, τους ινσταγκραμικούς, τους chocolate lovers και πάει λέγοντας.

Μαζέψαμε 13 εξαιρετικές επιλογές για να αναζητήσετε τη βασιλόπιτα με την οποία λαχταράτε να ρίξετε την αυλαία για το 2022, και να βρείτε τη γεύση που θα ντύσει τις πρώτες ώρες της νέας χρονιάς.

Desire

12 στάσεις για βασιλόπιτα σε όλη την Αθήνα Facebook Twitter

Η βασιλόπιτα του Desire, του παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου-εργαστηρίου του Κολωνακίου, όπως και το ίδιο το κατάστημα, έχει σταθερή παρουσία από το 1962. Η απαράλλαχτη, παραδοσιακή συνταγή της περιέχει φρέσκο βούτυρο, πορτοκάλι και άρωμα αμυγδάλου. Το ντεκόρ με το κορνέ ξυπνά μνήμες απ' τα παλιά και θα εκτιμηθεί πολύ τα λίγα δευτερόλεπτα προτού φαγωθεί κάθε της κομμάτι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που κατεβαίνουν στο κέντρο ακόμη και από το Πόρτο Ράφτη για να την προμηθευτούν.
Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι Αττικής, 210 3632333

Κora Bakery

12 στάσεις για βασιλόπιτα σε όλη την Αθήνα Facebook Twitter

To Κora Bakery, ανοίγοντας μέσα στην καραντίνα, είχε στόχο να φέρει στην Αθήνα το καλό ψωμί, και αν κρίνουμε από τις καθημερινές ουρές που κάνει ο κόσμος για τα αρτοποιήματά του, μια χαρά τα κατάφερε. H βασιλόπιτά του είναι ένα αρωματικό κέικ με καρύδι και πορτοκάλι. Τη διαφορά κάνει η έξτρα γιορτινή επικάλυψη κάστανου, μια γεύση που σε πολλούς ξυπνά μνήμες Χριστουγέννων. Το ντεκόρ είναι με τη σειρά του εξίσου γιορτινό, με κάστανα και φύλλα χρυσού. Το Kora Bakery μας προτείνει τα κομμάτια που θα περισσέψουν –αν περισσέψουν– να τα απολαύσουμε και τις επόμενες μέρες, συνοδεύοντας με πολύ ταιριαστό τρόπο τον καφέ μας για ένα απολαυστικό πρωινό ξεκίνημα.
Π. Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα, 210 3627855

Bon Βοn Fait Maison

12 στάσεις για βασιλόπιτα σε όλη την Αθήνα Facebook Twitter

H βασιλόπιτα του Bon Βοn Fait Maison φτιάχνεται με φρεσκοαλεσμένα αμύγδαλα, αγνό φρέσκο βούτυρο, και με ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα ζάχαρης. Είναι όμορφα και γεωμετρικά διακοσμημένη με τραγανές και ανάλαφρες μαρέγκες, που λιώνουν στο στόμα σαν ζαχαρωτά. Μαζί με τη βασιλόπιτα μπορείτε να προμηθευτείτε και το ξύλινο κουτί της που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, αλλά και ένα γούρι για το 2023 στο σχήμα του ήλιου για «μια καινούργια αρχή όπως ο ήλιος που "κατακτά" τη νύχτα και φέρνει το ξεκίνημα μιας νέας ημέρας».
Πετράκη 30, Αθήνα, 210 3318703 /  Καλαμιώτου 8, Αθήνα, Καλαμιώτου 8, 210 3243053 / Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, 210 4117999

Βάρσος

12 στάσεις για βασιλόπιτα σε όλη την Αθήνα Facebook Twitter

Εδώ και 130 χρόνια, το όνομα Βάρσος είναι συνώνυμο στη συλλογική μνήμη με τη χαρά που πλυμμηρίζει το σώμα μας κάθε φορά που βγαίνουμε από την πόρτα του ιστορικού ζαχαροπλαστείου της Κηφισιάς, αγκαζέ με το αγαπημένο μας γλυκό. Ένα ζαχαροπλαστείο γεμάτο παγωτά, σιροπιαστά, κλασικά γλυκά, κρέμες, και φυσικά τώρα τα Χριστούγεννα με τα γλυκά των εορτών και τη βασιλόπιτα. Ο Βάρσος μάς προτείνει τη διαχρονική του βασιλόπιτα τσουρέκι με μαγιά. Αφράτη και βουτυράτη, μας εύχεται να έχουμε ένα χαρούμενο 2023 με τον πιο απλό και αγνό τρόπο, σαν μια μικρή ευχή.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210 801 2472

Flour Of Youth

12 στάσεις για βασιλόπιτα σε όλη την Αθήνα Facebook Twitter

Στο Flour Of Youth δύο πράγματα είναι σίγουρα.

1. Μπορούμε να φέρουμε τη βασιλόπιτα στα μέτρα μας.

2. Όποια και να επιλέξουμε θα έχουμε κάνει τη σωστή επιλογή.

Και εξηγούμαστε. Μπορούμε να διαλέξουμε το κλασικό κέικ με γεύση πορτοκάλι και τσουρέκι, ή να διαλέξουμε όποια γεύση τούρτας κέικ θέλουμε από το μενού του καταστήματος, όπως carrot cake, vegan σοκολατένιο κέικ ή red velvet, και το Flour Of Youth θα της φυτέψει το πολυπόθητο φλουρί. Ή, αν θέλουμε κάτι εντελώς διαφορετικό, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το cheesecake μελομακάρονο. Και αν θέλουμε η διαδικασία «Σε ποιον θα πέσει το φλουρί» να μοιάζει με παιχνίδι bingo, μπορούμε να επιλέξουμε τα cupcakes βασιλόπιτα με βουτυρόκρεμα σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου, κι όποιος διαλέξει αυτό με τις γεμάτες τσέπες κερδίζει – άσε που δεν θα χρειαστούμε και πιατάκια. Από άποψη ντεκόρ, όλες το ίδιο εντυπωσιακές και περίτεχνες, αφού το κορνέ δουλεύει υπερωρία.
Βεΐκου 91, Αθήνα, 210 9237017

Lido

12 στάσεις για βασιλόπιτα σε όλη την Αθήνα Facebook Twitter

Από το 1967 το μικρό ζαχαροπλαστείο του Παγκρατίου ακολουθεί πιστά τη συνταγή της επιτυχίας του, γι' αυτό και κάθε χρόνο οι βασιλόπιτές του γίνονται ανάρπαστες μέσα σε λίγες ώρες αφού βγουν από τον φούρνο. Τόσο οι τσουρεκένιες, πολίτικες βασιλόπιτες με μαστίχα και μαχλέπι, πασπαλισμένες με σουσάμι, όσο και η επιλογή της βασιλόπιτας κέικ με πορτοκάλι λάμπουν στην απλότητά τους και τιμούν τις παραδοσιακές συνταγές δεκαετιών που κάνουν τους πελάτες να επιστρέφουν συνεχώς στο Lido για βασιλόπιτα και όχι μόνο.
Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, 210 7516 898

Cap Cap

12 στάσεις για βασιλόπιτα σε όλη την Αθήνα Facebook Twitter

Τα γλυκοπωλεία Cap Cap τα επισκεπτόμαστε τα τελευταία χρόνια για τα φρέσκα, ευφάνταστα γλυκά τους, τα κονσεπτικά μενού και το ντεκόρ που σε ταξιδεύει σε βρώσιμους, παραμυθένιους κόσμους. Όπως ό,τι άλλο βγαίνει από τα εργαστήριά του, έτσι και οι βασιλόπιτές του τηρούν το παραπάνω τρίπτυχο. Μπορούμε να διαλέξουμε είτε τσουρέκι είτε κέικ. Η βασιλόπιτα τσουρέκι «Η Πίτα της Γιαγιάς», με μαστίχα, κακουλέ και μαχλέπι και φιλέ αμύγδαλο δεν περιέχει ζωικές πρώτες ύλες και είναι κατάλληλη και για όσους ακολουθούν vegan διατροφή. Η βασιλόπιτα κέικ, η οποία βγαίνει σε τρία διαφορετικά σχέδια, είναι παραδοσιακή, πολίτικη συνταγή με βανίλια, άρωμα και πούδρα αμυγδάλου και είτε είναι καλυμμένη με ανάλαφρη βουτυρόκρεμα και ντυμένη με τα πιο χριστουγεννιάτικα χρώματα (πράσινο, κόκκινο, χρυσό) είτε πασπαλισμένη με άχνη και στολισμένη με ζαχαρωτά.
Πανόρμου 26, Αιγάλεω, 210 5904116 / Ιασωνίδου 10, Ελληνικό, 210 9645008

Πελίτ

12 στάσεις για βασιλόπιτα σε όλη την Αθήνα Facebook Twitter

Στο Πελίτ βρίσκουμε τη βασιλόπιτα όλους τους μήνες του χρόνου, και γι' αυτό υπάρχουν δύο πολύ καλοί λόγοι: η γεύση και η ποιότητα. Η βασιλόπιτα είναι τσουρεκένια, συνταγή πολίτικη, όπως και οι ρίζες του Πελίτ και των ανθρώπων του. Περιέχει μαχλέπι και μαστίχα, ενώ πασπαλίζεται με μαύρο σουσάμι, μια ευχάριστη, αναπάντεχη έκπληξη σε κάθε δαγκωνιά. Τις γιορτές βρίσκουμε εκεί και εξίσου ποιοτική βασιλόπιτα τύπου κέικ είτε με σοκολατένιο γλάσο είτε με άχνη ζάχαρη.
Σπάρτης 8, Αθήνα, 210 8659914 / Μιλτιάδου 16, Μαρούσι, 210 8068696

Mokpo

12 στάσεις για βασιλόπιτα σε όλη την Αθήνα Facebook Twitter

Στο creative cake shop στο κέντρο του Χαλανδρίου θα βρεθούμε όλο τον χρόνο για τα αμερικανικού style κέικ του, ενώ γύρω στην Πρωτοχρονιά μπορούμε να αναζητήσουμε και τις βασιλόπιτες κέικ του. Αυτήν τη χρονιά θα βρούμε στο κατάστημα τη βασιλόπιτα-κλασικό κέικ βανίλιας με άρωμα πορτοκαλιού, αλλά και τη βασιλόπιτα carrot cake για όσους θέλουν μια επιλογή με πιο σύνθετη γεύση. Και οι δύο αυτές βασιλόπιτες βγαίνουν σε δύο διαφορετικά σχέδια pop αισθητικής, και μπορούμε να επιλέξουμε αν θέλουμε ζαχαρόπαστα ή κρέμα. Και εκείνη με το δεντράκι μάς αρέσει πολύ, αλλά η «HO HO HOLY SHIT» μάλλον κερδίζει στα σημεία. Όλα τα προϊόντα του Mokpo παρασκευάζονται στο εργαστήριο από αγνά υλικά, χωρίς τη χρήση μειγμάτων.
Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου B 8, Χαλάνδρι, 210 6838859

Rita's cookies

13 στάσεις για τέλεια βασιλόπιτα σε όλη την Αθήνα Facebook Twitter

Το εργαστήριο της Παλαιάς Κοκκινιάς, που ξεπερνά κατά πολύ σε δημοφιλία τα σύνορα της συνοικίας του Πειραιά όπου βρίσκεται, εδώ και τριάντα χρόνια υποδέχεται τους πελάτες δεύτερης και τρίτης γενιάς που έρχονται από όλη την Αττική με ένα ζεστό χαμόγελο και μια φρεσκοφουρνισμένη βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι. Η κ. Ρίτα έχει ενσταλάξει στα προϊόντα της το μεράκι αλλά και την αρμένικη καταγωγή της και αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα. Η βασιλόπιτα φτιάχνεται με μαστίχα, μαχλέπι, φρέσκο βούτυρο και καναδέζικο αλεύρι, και, όπως και ό,τι άλλο βγαίνει από το εργαστήριο του Rita's cookies, εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού.
Δομοκού 40a, Πειραιάς, 210 4912323

Πορτατίφ

12 στάσεις για βασιλόπιτα σε όλη την Αθήνα Facebook Twitter

Τις βασιλόπιτές του Πορτατίφ δεν θα τις βρούμε στο γλυκοπωλείο αλλά στο εργαστήριο. Όπως και τα γλυκά του, έτσι και οι βασιλόπιτές του γίνονται με αγνά, φρέσκα υλικά. Στο Πορτατίφ θα βρεθούν και εκείνοι που προτιμούν την παραδοσιακή οδό αλλά και όσοι θέλουν να αλλάξουν χρονιά με μια πιο εναλλακτική βασιλόπιτα. Εκτός, λοιπόν, από την κλασική βασιλόπιτα βουτύρου με κανέλα, γαρίφαλο, πούδρα αμυγδάλου και πορτοκάλι, μπορούμε να διαλέξουμε βασιλίπιτα-πανετόνε, αλλά και το πορφυρό κέικ red velvet.
Μαυρομιχάλη 81, Αθήνα, 210 3645264

Αφοί Ασημακόπουλοι

13 στάσεις για τέλεια βασιλόπιτα σε όλη την Αθήνα Facebook Twitter

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο από όπου ξεκίνησε το 1915. Σήμερα, έχει αναλάβει η τρίτη γενιά της οικογένειας που ακολουθεί πιστά το δόγμα «ποιότητα και αυθεντικές γεύσεις» με το ίδιο μεράκι που έτρεφε ο παππούς Βασίλης ο οποίος άνοιξε το γαλακτοπωλείο πριν από περισσότερο από έναν αιώνα. Από το ζαχαροπλαστείο-γαλακτοπωλείο μπορούμε να προμηθευτούμε αυθεντική βασιλόπιτα κέικ, με πορτοκάλι, ξύσμα πορτοκαλιού και βούτυρο, μαι επιλογή που ακολουθεί πιστά την οικογενειακή συνταγή του καταστήματος.
Χαρ. Τρικούπη 82, Αθήνα, 210 3610092

Sweet Nolan 

To αστικό ζαχαροπλαστείο που έγινε γνωστό για το καμένο, βάσκικο cheesecake του, έχει να μας προτείνει και αυτό τη δική του βασιλόπιτα για το 2023.

Πρόκειται για ένα αφράτο κέικ με ρούμι, τόνκα και κανέλα, γλασαρισμένο με λευκή σοκολάτα και καβουρδισμένα αμύγδαλα και αρωματισμένο με πορτοκάλι και βανίλια. Αποτελεί και αυτό εγχείρημα των Κώστα Πισιώτη, Σωτήρη Κοντιζά και Μάνου Μπαμπούνη και βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το εστιατόριο Nolan.

Απόλλωνος 6Β, Αθήνα, 210 3240698
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM