Γρήγορο ινδικό στο σπίτι

Γρήγορο ινδικό στο σπίτι! Facebook Twitter
Με λίγες πατάτες, ένα καρότο και κουνουπίδι θα φτιάξετε ένα γρήγορο vegan comfort φαγητό όλο άρωμα και εξωτική γεύση.
0

ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΒΑΛΕΙ στόχο κι εσείς, όπως εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, το 2023 να πετάτε λιγότερο μαγειρεμένο φαγητό, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να αξιοποιήσετε βρασμένες πατάτες που έμειναν από πατατοσαλάτα, βρασμένο κουνουπίδι από σαλάτα και τα ξεχασμένα καρότα στο ψυγείο.

Το ολόλευκο κουνουπίδι είναι ελκυστικό όταν το αγοράζουμε, αλλά δύσκολα καταναλώνεται ολόκληρο σε ένα μικρό νοικοκυριό, έτσι, όταν το βράζουμε για σαλάτα, πολλές φορές καταλήγει στα σκουπίδια.

Για να μη συμβεί αυτό, χωρίστε το στα δύο και φυλάξτε το στο ψυγείο ή βράστε το ολόκληρο και αφαιρέστε με κουτάλα το μισό μετά τα πρώτα πέντε λεπτά της βράσης, για να φτιάξετε ένα νόστιμο ινδικό κάρι την επομένη. Με λίγες πατάτες κι ένα καρότο θα φτιάξετε ένα γρήγορο vegan comfort φαγητό όλο άρωμα και εξωτική γεύση.

Αν δεν έχετε τα συγκεκριμένα μπαχαρικά της συνταγής, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο μείγμα κάρι, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Τα μπαχαρικά σοτάρονται μόνα τους στην αρχή, για να μας δώσουν πιο έντονο το άρωμά τους, και μετά με το τζίντζερ, τα σκόρδα, το κρεμμύδι και τον πελτέ φτιάχνουν την αρωματική βάση για να σιγομαγειρευτούν μέσα της τα λαχανικά με ελάχιστο νερό ή, ακόμα καλύτερα, με ζωμό από λαχανικά (ή κοτόπουλο, αν δεν μαγειρεύουμε vegan).

Τα προβρασμένα λαχανικά εξοικονομούν χρόνο προετοιμασίας, αλλά, αν θέλετε, μπορείτε να τα βάλετε ωμά και να προσθέσετε περισσότερο νερό ή να τα αφήσετε περισσότερη ώρα να σιγοβράσουν.

Με ένα νόστιμο ρύζι μπασμάτι φτιάχνετε ένα πλήρες γεύμα και αν προσθέσετε πιτάκια νάαν ή πάπανταμ (που θα τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ και στα ασιατικά μαγαζιά), θα έχετε γρήγορα ένα τέλειο ινδικό, νοστιμότερο και οικονομικότερο από οποιοδήποτε ντιλίβερι! Και το σημαντικότερο; Λιγότερο πεταμένο φαγητό!

Γρήγορο ινδικό στο σπίτι! Facebook Twitter
Με ένα νόστιμο ρύζι μπασμάτι φτιάχνετε ένα πλήρες γεύμα και αν προσθέσετε πιτάκια νάαν ή πάπανταμ (που θα τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ και στα ασιατικά μαγαζιά), θα έχετε γρήγορα ένα τέλειο ινδικό, νοστιμότερο και οικονομικότερο από οποιοδήποτε ντιλίβερι!

Ινδικό κάρι με κουνουπίδι, πατάτες και καρότα

Υλικά (για 4 άτομα)
2 κούπες ρύζι μπασμάτι ή γιασεμί
¼ λεμόνι
1 φύλλο δάφνης
2 κ.σ. παπαρουνόσπορος (προαιρετικά)
50 γρ. φρέσκο βούτυρο καλά λιωμένο και λίγο ροδισμένο (
προαιρετικά, αν δεν ακολουθούμε βήγκαν διατροφή)
1 μικρό κουνουπίδι χωρισμένο σε μπουκετάκια και ελαφρά βρασμένο, 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό (κρατάμε τα κοτσάνια για ζωμό λαχανικών ή σουφλέ)
2 μεγάλες πατάτες κομμένες στα οκτώ και ελαφρά βρασμένες (5-10 λεπτά σε αλατισμένο νερό)
1 μεγάλο καρότο σε λεπτές ροδέλες, ελαφρά βρασμένο
1 μικρή κονσέρβα πελτέ ντομάτας
3-4 σκόρδα ψιλοκομμένα
1 κομμάτι (4 εκατοστά) τζίντζερ τριμμένο ή 2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.γλ. σκόνη κόλιανδρου
2 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
2 κ.γλ. κουρκουμάς
1 κ.γλ. γλυκάνισος
1 αστεροειδής γλυκάνισος
1 πιπερίτσα τσίλι ή 2 κ.γλ. νιφάδες καυτερό μπούκοβο
Ελαιόλαδο (περίπου ¼ φλιτζανιού)
Αλάτι και πιπέρι
½ φλιτζάνι γάλα καρύδας ή 2 κ.σ. ολόπαχο γιαούρτι (προαιρετικά)
Χυμός από ένα λάιμ ή ένα λεμόνι
1/4 φλιτζάνι βραστό νερό ή ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου

Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα και μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για ένα λεπτό όλα τα μπαχαρικά ή το έτοιμο μείγμα κάρι. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να ξεχωρίσει ο πελτές από το ελαιόλαδο, ανεβάζοντας, αν χρειαστεί, λίγο τη θερμοκρασία.

Βάζουμε και το σκόρδο, το τζίντζερ και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά για πέντε λεπτά.

Προσθέτουμε τα μισο-βρασμένα λαχανικά και τα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να τα καλύψει καλά το μείγμα.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, προσθέτοντας, αν χρειάζεται, κουταλιά-κουταλιά το νερό ή τον ζωμό. Αυτό το φαγητό δεν είναι νερουλό, έχει ελάχιστη σάλτσα σε αυτό το στάδιο. Θα αραιώσει λίγο με το γάλα καρύδας ή το γιαούρτι μετά.

Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι ή το λάιμ, το γιαούρτι ή το γάλα καρύδας και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 5-10 λεπτά ακόμα.

Σερβίρουμε σε μπολάκια με το ρύζι και τα νάαν.

Πώς προετοιμάζουμε το ρύζι μπασμάτι για να μείνει σπυρωτό:
Σε βαθιά κατσαρόλα βράζουμε 1 λίτρο νερό. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τη δάφνη και ολόκληρο το λεμόνι (χωρίς να το στύψουμε) και μετά από 1-2 λεπτά το ρύζι. Ανακατεύουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 8-10 λεπτά το πολύ, σε σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι το ρύζι να κρατάει ελάχιστα. Στα πέντε λεπτά έχουμε προσθέσει τον παπαρουνόσπορο, αν χρησιμοποιούμε. Σουρώνουμε το ρύζι, αφαιρούμε το λεμόνι και τη δάφνη και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, σκεπάζοντάς την. Προσοχή μόνο, ο ατμός θα μαλακώσει λίγο ακόμα το ρύζι, δοκιμάστε, πριν σκεπάσετε την κατσαρόλα, αν το ρύζι είναι έτοιμο. Το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι και πριν το σερβίρουμε (στα μπολ με το κάρι και μία κουταλιά γιαούρτι) το περιλούζουμε με το ελαφρά καμένο βούτυρο, χωρίς να ανακατεύουμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ