Ο Νίκος Παππάς, που δικάζεται αυτές τις μέρες στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος, δεν εμφανίζεται στη δίκη, υποστηρίζοντας ότι η δίωξή του είναι πολιτική. Στη δίκη εχουν παρουσιαστεί στοιχεία και μαρτυρίες που δεν έχουν διαψευστεί και περιγράφουν πράξεις αντίθετες με τα καθήκοντα ενός υπουργού. Αίσθηση έχει κάνει η μήνυση που ανακοίνωσε ότι θα κάνει ο Νίκος Παππάς στη γραμματέα του Χρήστου Καλογρίτσα επειδή μίλησε για τσάντες με λεφτά που πήγαιναν στο κόμμα, κάτι που δεν έκανε με άλλους μάρτυρες. Η κατάθεση του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, για παράδειγμα, όχι μόνο δεν διαψεύστηκε αλλά χαρακτηρίστηκε και ως συνεπής από τον συνήγορο του Νίκου Παππά.
Όταν ξεκίνησε η δίκη του Νίκου Παππά, σχεδόν κανένας δεν το είχε καταλάβει. Αυτό ικανοποιούσε την Κουμουνδούρου. Ιδανικά θα έφτανε στο τέλος της και η κοινή γνώμη απλώς θα ενημερωνόταν για την απόφαση και όχι για όσα αποκαλυπτικά κατέθεταν οι μάρτυρες. Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, η δίκη τράβηξε την προσοχή με αρκετές μαρτυρίες αλλά και ντοκουμέντα.
Ένα sms του Νίκου Παππά από το 2016 προς τον Χρήστο Καλογρίτσα, με το οποίο φέρεται να τον ενημέρωνε για τα ποσοστά που θα είχαν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες στο τηλεοπτικό κανάλι που ετοίμαζαν, παρουσιάστηκε από τους συνηγόρους του Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο, ανεβάζοντας κι άλλο την ένταση που ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες.
Μετά την κατάθεση της κυρίας Ευθαλίας, που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, ο Νίκος Παππάς μήνυσε τη μάρτυρα. Πρόκειται για μια τακτική που ο ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες περιπτώσεις έχει καταγγείλει ως εκφοβισμό μάρτυρα.
Το sms παρουσιάστηκε προκειμένου ο Χρήστος Καλογρίτσας να αποδείξει πόσο στενή (αλλά και τι είδους) ήταν η συνεργασία που είχαν οι δυο τους, καθώς και τον ρόλο του Κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, γνωστού από το ταξίδι που είχε κάνει με τον Παππά στη Βενεζουέλα, την ειδίκευσή του στις offshore και τις αποκαλύψεις των Panama Papers.
Στο γραπτό μήνυμα που αναφέρει ως αποστολέα τον Νίκο Παππά και αποδέκτη τον Χρήστο Καλογρίτσα καταγράφεται η κατανομή των ποσοστών στο κανάλι που θα έφτιαχναν και αναφέρονται ως συμμέτοχοι, εκτός από τον Καλογρίτσα, ο Ιβάν Σαββίδης, ο Κουρής και ο Μάρης, ενώ ως Α2 αναφέρεται κωδικοποιημένα ο Αρτέμης Αρτεμίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, όπως ειπώθηκε και στο Ειδικό Δικαστήριο. Η πλευρά Καλoγρίτσα υποστήριξε ότι το sms «αποδεικνύει με τρόπο απόλυτο ότι ο πρώην υπουργός Επικρατείας παραβίασε τα καθήκοντά του, δηλαδή παραβίασε τον νόμο και το Σύνταγμα». Ο συνήγορος του Νίκου Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης, υπερασπίστηκε τον πελάτη του υποστηρίζοντας ότι το sms «έχει μηδαμινή αποδεικτική αξία και δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για τη γνησιότητα όλων των μηνυμάτων που χρησιμοποίησε και θα χρησιμοποιήσει ο Καλογρίτσας». Με αυτό το τελευταίο πιθανόν έσπευσε να προλάβει τον Χρήστο Καλογρίτσα, οι συνήγοροι του οποίου ανέφεραν ότι διαθέτει τόμους με παρόμοια αντίγραφα ηλεκτρονικών γραπτών μηνυμάτων.
Η εξήγηση του κ. Μαντζουράνη για το sms ήταν «ότι κανένας Α2 δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με νόμιμη τηλεοπτική άδεια γιατί υπήρχε ρητή και κατηγορηματική υποχρέωση ονομαστικοποίησης», άρα «το συγκεκριμένο sms αποτελεί συνέχεια των παραμυθιών της κυρίας Ευθαλίας».
Η υπεράσπιση Παππά δηλαδή αντέδρασε σαν να μην κατάλαβε ότι αυτός ήταν ο κωδικός για τον Αρτεμίου (ειπώθηκε και στο δικαστήριο άλλωστε) ή σαν ο Καλογρίτσας να υποστήριζε ότι στη μετοχική σύνθεση θα αναφερόταν με τον κωδικό και όχι με το όνομά του.
«Κυρία Ευθαλία» είναι η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα που κατέθεσε ως μάρτυρας για τσάντες και φακέλους με χρήματα που έφευγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφους οι οποίοι συνεργάζονταν μαζί του για το κανάλι. Μετά την κατάθεση αυτή, που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ ως τότε η δίκη διεξαγόταν σε ένα κλίμα αδιαφορίας, ο Νίκος Παππάς μήνυσε τη μάρτυρα. Πρόκειται για μια τακτική που ο ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες περιπτώσεις έχει καταγγείλει ως εκφοβισμό μάρτυρα, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι πληροφορίες του ρεπορτάζ αναφέρουν ότι το κόμμα του ήταν αυτό που απαίτησε από τον Παππά να τη μηνύσει, καθώς, διαφορετικά, θα φαινόταν ότι αποδέχονται τις κατηγορίες σε μια ευαίσθητη προεκλογική περίοδο.
Η κ. Ευθαλία Διαμαντή κατέθεσε ότι ζητούσαν από τον αριστερό επιχειρηματία Καλογρίτσα να βοηθήσει το κόμμα για να στηθεί το κανάλι που θα έλεγχε ο Νίκος Παππάς, αλλά μπροστά θα φαινόταν το όνομά του. Η κ. Διαμαντή κατέθεσε επίσης ότι πριν από την καταβολή της πρώτης δόσης, μέσα στο γραφείο του Καλογρίτσα, ο Παππάς είχε πει στον Αρτεμίου: «Αρτέμη, πες στον Καλογρίτσα ότι τα χρήματα θα έρθουν».
Ευθιξία κατά περίπτωση
Η ευθιξία και η ενόχληση του ΣΥΡΙΖΑ για όσα κατέθεσε ως μάρτυρας η κ. Διαμαντή, όμως, δεν εκδηλώθηκε και για την κατάθεση του εφοπλιστή και εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος είπε στο Ειδικό Δικαστήριο ότι ο Νίκος Παππάς του είχε ζητήσει να συναντήσει τον Χρήστο Καλογρίτσα και να τον διευκολύνει οικονομικά για να μπορέσει να συγκεντρώσει τα χρήματα της πρώτης δόσης και να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογρίτσα να αποκτήσει μια συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους, όπως ο κ. Αρβανίτης, να τρέξουν τον σταθμό και να έχουν έτσι ένα μέσο φιλικά προσκείμενο στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», κατέθεσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ τον διέψευσε. Οι πράξεις που περιέγραψε, ωστόσο, και οι οποίες δεν διαψεύστηκαν, δεν περιλαμβανονται στα καθήκοντα ενός υπουργού, αντιθέτως συγκρούονται με αυτά.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να βοηθήσει τον Χρήστο Καλογρίτσα να αποκτήσει κανάλι, αλλά επειδή είχε καλές σχέσεις και με τον επόμενο του διαγωνισμού, τον Ιβάν Σαββίδη, δεν ήταν πρόβλημα. Με τον ίδιο, όπως προκύπτει και από τη βοήθεια που του ζήτησαν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να έχει καλή σχέση, αλλά στην πορεία υπήρξαν εντάσεις. Σύμφωνα με την κατάθεση Μαρινάκη όσον αφορά τον ΔΟΛ, το «Βήμα» και «Τα Νέα» που απέκτησε το 2017: «Ήθελαν να αλλάξουν διευθυντές και να απολυθούν δημοσιογράφοι».
Σε αντίθεση με την επίθεση που δέχτηκε η κ. Ευθαλία Διαμαντή, ο κ. Μαρινάκης χαρακτηρίστηκε συνεπής από τον συνήγορο του Νίκο Παππά, Γιάννη Μαντζουράνη, και δεν διαψεύστηκε από κανέναν. Ρωτήθηκε από τους συνηγόρους του Παππά σχεδόν μόνο για τον διαγωνισμό και απάντησε ότι «ήταν πολύ σωστό να γίνει ο διαγωνισμός για τέσσερα κανάλια».
Το θαύμα του Τοξότη και τα εκατομμύρια των Χούρι
Είναι γνωστό τόσο στον πολιτικό όσο και στον επιχειρηματικό χώρο ότι οι σχέσεις του Χρήστου Καλογρίτσα με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ στενές το 2015. Τη στενότερη σχέση την είχε με τον Χρήστο Σπίρτζη, που είναι κουμπάρος με τον γιο του και επί θητείας του στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών είχε δεχτεί έντονη κριτική για τα έργα που του έδινε. Είναι χαρακτηριστική μια ανακοίνωση του Τομέα Υποδομών του ΠΑΣΟΚ το 2017, μετά την ανάθεση τέταρτης εργολαβίας στην ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. του Χρήστου Καλογρίτσα, η οποία είχε τίτλο: «Θαύμα! Σπίρτζης - Καλογρίτσας τέσσερα στα τέσσερα».
«Κι όμως, στην εποχή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γίνονται θαύματα. Ο εκλεκτός εργολάβος της κυβέρνησης κ. Χρ. Καλογρίτσας κέρδισε και την τέταρτη συνεχόμενη εργολαβία του οδικού άξονα “Πάτρα-Πύργος”. Μια ακόμη φαρσοκωμωδία με πρωταγωνιστή τον κ. Σπίρτζη, ο οποίος δήλωνε ότι με την κατάτμηση του έργου σε 8 εργολαβίες θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, επιτάχυνση του έργου και περισσότερες εταιρείες που θα ενεργοποιηθούν. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρέλαβαν τον Ιανουάριο 2015 ένα ενιαίο έργο, δημοπρατημένο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το ακύρωσαν για λόγους που σήμερα αποκαλύπτονται. Τους καταγγέλλω ότι οι καταστροφικές επιλογές τους θα καταδικάσουν την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Σήμερα, μετά από 2 χρόνια, το έργο ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση, δεν έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ακόμα δεν έχει ακόμη υποβληθεί φάκελος μεγάλου έργου στην Ε.Ε. Όλα στον αέρα! Άξιος ο μισθός τους υπέρ των αφεντικών τους και σε βάρος της κοινωνίας και της διαφάνειας. Μωραίνει Κύριος…».
Οι στενές σχέσεις του Καλογρίτσα με τον ΣΥΡΙΖΑ χάλασαν όταν κλήθηκε να επιστρέψει στους Χούρι της λιβανέζικης κατασκευαστικής CCC το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ που του είχαν δώσει για να καταθέσει ως εγγύηση προκειμένου να λάβει μέρος στον διαγωνισμό. Η πλευρά Καλογρίτσα υποστηρίζει ότι η σύμβαση υπεργολαβίας ανάμεσά τους ήταν εικονική, για να έρθουν τα λεφτά για το κανάλι, και αρνήθηκε να τα επιστρέψει, λέγοντας ότι τα χρήματα αυτά τα έχει ξοδέψει για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης το 2015 είχαν στεγαστεί σε κοινά γραφεία που τους είχε διαθέσει ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Εκεί τους επισκέπτονταν κάποιες φορές, όταν οι σχέσεις ήταν στενές και τον αποκαλούσαν «καπετάνιο».
Ο Χρήστος Σπίρτζης, παρότι είχε κι αυτός επαφή με τη CCC, έχει κρατηθεί έξω από τη δημόσια διαμάχη και λέγεται πως εξακολουθεί να αποτελεί τον δίαυλο του Καλογρίτσα με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι επαφές με την Κουμουνδούρου δεν έχουν διακοπεί εντελώς, με την έννοια ότι κατά καιρούς ανταλλάσσονται μηνύματα. Η δίκη δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ ακόμα και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να έχει βγει η απόφαση. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αγωνία, καθώς, αν καταδικαστεί ο Νίκος Παππάς, θα είναι ασυνήθιστο για κόμμα χώρας της Ε.Ε. να κατεβάσει υποψήφιο καταδικασμένο για παράβαση καθήκοντος.