H Nέα Δημοκρατία μίλησε για σημαντική πολιτειακή μομφή, ενώ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρομοίωσε την παραπομπή του Νίκου Παππά για παράβαση καθήκοντος με ένα παράνομο παρκάρισμα. Για άλλη μια φορά στην πολιτική ζωή της χώρας απαξιώνεται η απόδοση ευθυνών και η λογοδοσία.
Ο Νίκος Παππάς έσπευσε να χαρακτηρίσει την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο ως «δικαίωση», ενώ απέφυγε να εμφανιστεί ενώπιον των μελών της Προανακριτικής και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους, περιφρονώντας μία σημαντική διαδικασία της δημοκρατίας.
Για αίσθηση συγκάλυψης μίλησαν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που παρακολουθούν την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι η διακοπή και η ολοκλήρωση των διαδικασιών χωρίς να έχουν κληθεί βασικοί μάρτυρες εν πολλοίς ακυρώνουν την εντολή για διαλεύκανση.
Πώς απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο
Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει γιατί από τα δύο αδικήματα, της παράβασης καθήκοντος και της δωροληψίας, ο Νίκος Παππάς παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο μόνο για το ένα. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως δικαίωση την απόφαση της παραπομπής του «μόνο» για την παράβαση καθήκοντος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε παρέμβαση στη Βουλή για να υπερασπιστεί προσωπικά τον στενό συνεργάτη και φίλο του, δηλώνοντας ότι αυτή η παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο αποτελεί τιμή και παράσημο, όπως και εκείνη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (και διοικητή της ΕΥΠ επί Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ο Α. Τσίπρας ανέφερε επιδοκιμαστικά στην ομιλία του). «Είναι παράσημά μας αυτά τα δικαστήρια. Είναι τιμή μας και τα δύο!» είπε.
Σήμερα, μετά την Προανακριτική, γνωρίζουμε ότι υπήρξε πράγματι ένα τεράστιο παρασκήνιο, όπως φημολογούνταν από τότε, αλλά δεν είχε αποδειχθεί μέχρι πρότινος. Τα μηνύματα που αντάλλασσαν ο Παππάς με τον Καλογρίτσα και αποκάλυψε ο τελευταίος στη Βουλή δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για αυτό.
Ισχυρίστηκε ότι «στήνουν δικαστήρια» στους υπουργούς του, στον έναν «γιατί τόλμησε να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο για να αποδοθεί δικαιοσύνη στο σκάνδαλο Novartis και στις μίζες των εκατομμυρίων σε μεγαλογιατρούς, αλλά και υπουργούς» και «τον άλλον τον πάτε», είπε στη Βουλή, «επειδή τόλμησε να βάλει τα λεφτά των νταβατζήδων, όπως έλεγε ο Κώστας Καραμανλής, στο δημόσιο ταμείο».
«Γι' αυτό τον πάτε σε δικαστήριο. Να χαίρεστε! Γι’ αυτό μας στήνετε δικαστήρια. Γι' αυτό! Στήστε τα, λοιπόν, αυτά τα δικαστήρια! Είναι παράσημά μας αυτά τα δικαστήρια. Είναι τιμή μας και τα δύο!».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, χαρακτήρισε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος υπουργού, για το οποίο παραπέμπεται ο Ν. Παππάς, «πλημμέλημα, όπως ένα παρκάρισμα» και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, υποστήριξε ότι παραπέμπεται «μόνο με τον λόγο ενός νταραβεριτζή εργολάβου».
Η αλήθεια είναι ότι αν παραμπέμπονταν μόνο με τον «λόγο» του Χρήστου Καλογρίτσα, ενδεχομένως να παραπέμπονταν και για δωροληψία, καθώς ο πρώην μεγαλοεργολάβος αποκάλυψε και κατήγγειλε πολλά, ομολόγησε ότι έχει στοιχεία για πολύ περισσότερα, αλλά έφερε μόνο αυτά που στοιχειοθετούν το αδίκημα για το οποίο τελικά παραπέμπεται. Όσο για τον «νταραβερτζή εργολάβο», όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο δικός τους άνθρωπος, πράγμα γνωστό σε όλους και εύκολα αποδείξιμο.
Οι πληροφορίες του ρεπορτάζ αναφέρουν ότι τα στοιχεία (SMS, e-mail κ.ά.) για τα οποία κατά τη διάρκεια της Επιτροπής προειδοποιούσε ότι θα καταθέσει φέρνουν σε δύσκολη θέση και εκείνον, οπότε αυτό θα ήταν ένα σάλτο μορτάλε κι εκείνος βρέθηκε εκεί, ενώπιον της Προανακριτικής, για να διαπραγματευτεί με όλες τις πλευρές.
Ήθελε όμως πραγματικά η Νέα Δημοκρατία να αποκαλυφθούν περισσότερα από όσα βγήκαν; Το ΚΙΝΑΛ την κατηγορεί ότι δεν επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και σε αυτό συνηγορούν αρκετές παραλείψεις, παρά τους υψηλούς τόνους που καταγράφηκαν στην αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τι λέει η Νέα Δημοκρατία
Ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει εξαρχής να είναι έξω από την αντιπαράθεση αυτή και όλοι είχαν καταλάβει από νωρίς ότι δεν ήταν διατεθειμένος να το πάει «μέχρι τέρμα», απογοητεύοντας το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο». Στη LiFO είχαμε γράψει πολύ καιρό πριν ότι η κατεύθυνση ήταν να υπάρξει παραπομπή, αλλά light. Αυτό για πολλούς λόγους.
Το Μαξίμου «τοποθετήθηκε» σε τόνους χαμηλότερους από αυτούς των βουλευτών της ΝΔ στην Προανακριτική, μέσω της παρέμβασης του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος δήλωσε ότι η παράβαση καθήκοντος δεν είναι ένα ασήμαντο αδίκημα, ούτε εύσημο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά μία σημαντική πολιτειακή μομφή. Υπάρχει «ζήτημα χειραγώγησης του διαγωνισμού που ενέχει και ποινικές ευθύνες» είπε, υποστηρίζοντας ότι είναι μοναδική η περίπτωση που μια κοινοβουλευτική ομάδα επιχαίρει που ένας πρώην υπουργός διώκεται μόνο για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα.
Απαντώντας στις οργισμένες κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα περί στησίματος της κατηγορίας για την παράβαση καθήκοντος, ενώ ο Παππάς είχε ισχυριστεί ότι για τη δωροληψία δεν παραπέμφθηκε γιατί δεν βρήκαν στοιχεία, ο κ. Γεραπετρίτης ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ακεραιότητας της διαδικασίας, ότι η προανακριτική επιτροπή στάθμισε όλα τα αντικειμενικά δεδομένα και επέλεξε το ένα από τα δύο αποδιδόμενα αδικήματα».
Κατά τ’ άλλα ο υπουργός Επικρατείας δεν αναφέρθηκε ούτε σε πρόσωπα, ούτε σε πράγματα, καθιστώντας σαφές ότι ούτε ο πρωθυπουργός σκοπεύει να το κάνει.
Η δουλειά αυτή ήταν ξεκάθαρο ότι στη ΝΔ είχε ανατεθεί μόνο στους βουλευτές της Προανακριτικής, σε χαμηλότερο επίπεδο δηλαδή, με την ηγεσία να μην είναι διατεθειμένη να μπει στο ρινγκ, απογοητεύοντας και τον Τσίπρα και τους «σκληροπυρηνικούς» νεοδημοκράτες. Οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετείχαν στην Προανακριτική ανέφεραν ότι τα SMS που αποκάλυψε ο Χρ. Καλογρίτσας στοιχειοθετούν την ποινική ευθύνη Παππά, που ενώ είχε τον έλεγχο του διαγωνισμού, κανόνιζε τις συναντήσεις του εργολάβου-μπροστινού με επιχειρηματίες.
Ιστορικό
Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που οργάνωσε ο Νίκος Παππάς το 2015-16 είχε ως διακηρυγμένο στόχο να δοθούν νόμιμες άδειες και να υπάρξει ένα «νέο υγιές τηλεοπτικό τοπίο». Το σύνθημα για «πάταξη της διαπλοκής» πριν έρθουν στην εξουσία, έγινε «τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο» όταν έγιναν κυβέρνηση.
Στον διαγωνισμό δεν μπήκε κανένας όρος για το πολυσυζητημένο ασυμβίβαστο του καναλάρχη με τον εργολάβο και τον προμηθευτή του δημοσίου. Και πώς να έμπαινε, άλλωστε, όταν ο υποψήφιος καναλάρχης Καλογρίτσας, που ήταν και κουμπάρος δύο υπουργών (Σπίρτζη-Καμμένου), έπαιρνε συνεχώς δημόσια έργα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι οι καναλάρχες ως τότε δεν διέθεταν νόμιμες άδειες και πολλοί από αυτούς εκβίαζαν κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς, οι οποίοι δεν τολμούσαν να τους ακουμπήσουν. Το τόλμησε το δίδυμο Τσίπρα-Παππά χωρίς δισταγμό και χωρίς να συναντήσει σοβαρή αντίσταση στην αρχή, καθώς τα περισσότερα μεγάλα συγκροτήματα (πλην ΣΚΑΪ) θέλησαν να τα βρουν μαζί τους και οι ιδιοκτήτες τους μπαινόβγαιναν στο Μαξίμου. Η νομιμότητα, χωρίς αμφιβολία, καθυστερούσε αδικαιολόγητα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες είχαν «παραδοθεί».
«Αν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε χρησιμοποιήσει την αδειοδότηση για να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο, αλλά είχε λειτουργήσει θεσμικά, θα είχε επιβάλει τη νομιμότητα εκθέτοντας απολύτως τους προηγούμενους, αλλά κατέληξε να βάλει αυτογκόλ» αναφέρει πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούσε με τους χειρισμούς Παππά και σήμερα βρίσκεται εκτός. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν ενδιαφερόταν, άλλωστε, οι άδειες να περάσουν σε φορείς εκτός διαπλοκής και είχε δηλώσει με αρκετό κυνισμό ότι δεν είχε καμία εντύπωση «ότι θα έρχονταν ευαγή ιδρύματα να καταθέσουν ευγενικές προσφορές».
Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση, δεν είχε ιδιαίτερη λαϊκή απήχηση, καθώς παρέμενε υπόλογη, αφού και οι δικές της κυβερνήσεις είχαν επιτρέψει τη διαπλοκή και την ανομία στο τηλεοπτικό τοπίο.
Η κυβέρνηση Τσίπρα δεχόταν και από τα αριστερά κριτική, από πρώην συνοδοιπόρους, που τους κατηγορούσαν ότι ήθελαν απλώς να αντικαταστήσουν όσους δεν συνεργάζονταν με συνεργάσιμους και ελεγχόμενους. Αλλά ούτε αυτή η κριτική ακουγόταν, επειδή οι φορείς της δεν διέθεταν ούτε επιρροή, ούτε ισχύ.
Εκείνη την περίοδο είδαμε εικόνες από γκροτέσκ σκηνές, με τον υποψήφιο καναλάρχη-εργολάβο-κουμπάρο Χρ.Καλογρίτσα (που σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ότι δεν ξέρει) να παρίσταται σε κομματική εκδήλωση με θέμα τη διαπλοκή και τα ΜΜΕ, μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αρμόδιος υπουργός για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, Νίκος Παππάς, και δίπλα του στο πάνελ της κομματικής εκδήλωσης ο τότε δημοσιογράφος και σήμερα ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.
Εκείνη την εποχή οι στήλες ΜΜΕ έγραφαν για τον «κόκκινο εργολάβο» που διεκδικούσε μια άδεια για έναν «τηλεοπτικό σταθμό με αριστερό πρόσημο» του οποίου την ευθύνη «είχε αναλάβει ο Κώστας Αρβανίτης».
Ο υποψήφιος καναλάρχης-εργολάβος και κουμπάρος, παρότι σε παρακμή, κατάφερνε κι έπαιρνε δημόσια έργα και ταυτόχρονα δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τράπεζα που έλεγχε η κυβέρνηση, σε μία περίοδο που ήταν εξαιρετικά δύσκολο –αν όχι αδύνατο– να πάρουν δάνεια ακόμα και οι πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Παρόλα αυτά οι επιχειρήσεις Καλογρίτσα δεν πήγαιναν καλά και πλήθος δημοσιευμάτων ανέφεραν ότι η τότε κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να τον στηρίξει, ενώ ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να καταβάλει τα υπέρογκα ποσά που απαιτούσε το τηλεοπτικό εγχείρημα. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσαν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ότι βρίσκονταν πίσω από τις αποκαλύψεις αυτές και σύμφωνα με κάποιους ήταν εκείνος που εμπόδισε τον «κόκκινο τραπεζίτη» να βρει τα λεφτά μέσω νέου δανεισμού. Συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα ισχυρίζονταν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης λειτουργούσε απλώς ως θεματοφύλακας, εμποδίζοντας μη θεσμικές διαδικασίες.
Την άδεια τελικά δεν την πήρε, αφού δεν κατάφερε να πληρώσει μετά τις αποκαλύψεις για την Τράπεζα Αττικής και τα εμπόδια που προέκυψαν –όχι βεβαίως από την κυβέρνηση– σχετικά με τον δανεισμό του.
Σήμερα, μετά την Προανακριτική, γνωρίζουμε ότι υπήρξε πράγματι ένα τεράστιο παρασκήνιο, όπως φημολογούνταν από τότε, αλλά δεν είχε αποδειχθεί μέχρι πρότινος. Τα μηνύματα που αντάλλασσαν ο Παππάς με τον Καλογρίτσα και αποκάλυψε ο τελευταίος στη Βουλή δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για αυτό.
Όλα αυτά, που κάποιοι είχαν καταγγείλει από τότε, αλλά δεν είχαν εμφανιστεί οι αποδείξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ τα διέψευδε κατηγορηματικά Κι όταν το σχέδιο για να βρεθούν τα λεφτά απέτυχε παταγωδώς, παρότι στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσαν γι' αυτό τον Στουρνάρα, δημοσίως δήλωναν πως η αποτυχία του Καλογρίτσα να πάρει κανάλι ήταν η απόδειξη ότι είναι αμερόληπτοι και δεν τον ευνόησαν.
Η κυβέρνηση Τσίπρα ισχυριζόταν επίσης πως οι καναλάρχες στο νέο τηλεοπτικό τοπίο που θα όριζαν δεν θα έπρεπε να βασίζονται σε «θαλασσοδάνεια» γιατί τότε οι καναλάρχες θα έμπαιναν στον πειρασμό της διαπλοκής. Και τα έλεγαν αυτά, ενώ ο εκλεκτός τους έπαιρνε το ένα δάνειο πίσω από το άλλο από τη μόνη τράπεζα στην οποία είχε λόγο η κυβέρνηση.
Παρά τα μεγάλα λόγια, καμία πρόνοια δεν υπήρξε εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποτραπούν τα θαλασσοδάνεια στους εκλεκτούς, χωρίς αξιόπιστες εγγυήσεις. Ζήτημα, τότε, υπήρξε και με το Πόθεν Έσχες των (υποψηφίων) καναλαρχών, καθώς υπήρχαν ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι δεν είχε γίνει ουσιαστικός έλεγχος για την προέλευση των χρημάτων.
Η πλευρά Καλογρίτσα είχε προσκομίσει ως εγγύηση για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό τη μελλοντική εκμετάλλευση των περιβόητων «βοσκοτοπίων» στην Ιθάκη, με τους ανθρώπους του Παππά στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης να τη δέχονται ως αξιόπιστη, παρότι βοούσε ο τόπος και τα ΜΜΕ, που το θεωρούσαν σκάνδαλο.
Η έκθεση του εισαγγελικού λειτουργού στο πόρισμα, που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, ανέφερε ότι ο γραμματέας του υπουργείου και συνεργάτης του Νίκου Παππά, Λευτέρης Κρέτσος, μαζί με τα κατηγορούμενα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής που είχε συστήσει, έκαναν τα αδύνατα-δυνατά για να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, «μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσης των περιουσιακών στοιχείων, με τα οποία θα κατέβαλε το ποσό της προσφοράς του, ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά, τα οποία με βάση την προκήρυξη δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη».
«... Αναμφίβολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Ειδική Πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, που συστάθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τη χορήγηση τεσσάρων αδειών, δεν διενήργησε όπως όφειλε, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, τον απαιτούμενο έλεγχο επάρκειας προέλευσης και τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων της προσωρινής υπερθεματίστριας εταιρείας Καλογρίτσας ΑΕ» ανέφερε.
Στον διαγωνισμό ο Καλογρίτσας «χτύπησε» τελικά τη δεύτερη άδεια που δόθηκε με 52,6 εκατομμύρια ευρώ. Την πρώτη κατάφερε να πάρει, και μάλιστα με τα λιγότερα λεφτά, ο Κώστας Κιμπουρόπουλος για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, που όλος ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να μείνει εκτός.
Τελικά ο Καλογρίτσας, μετά από αγώνα δρόμου και το παρασκήνιο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, βρήκε τα 3 εκατομμύρια ευρώ της εγγύησης, αλλά δεν κατάφερε να βρει/δανειστεί τα υπόλοιπα 20 εκατομμύρια ευρώ που χρειαζόταν για την πρώτη δόση.
Σύμφωνα με καταγγελίες δύο επιχειρηματιών-καναλαρχών (που δεν έχουν διαψευστεί), ο Ν. Παππάς τους είχε στείλει τον Καλογρίτσα, στη μία περίπτωση για να του δανείσει τα χρήματα της πρώτης δόσης και στη δεύτερη για να συνεργαστούν (με έμφαση στον έλεγχο της ενημέρωσης) αφού ο ένας θα είχε άδεια χωρίς κανάλι και ο άλλος κανάλι χωρίς άδεια.
Στο μεταξύ τα δύο κανάλια που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια βρέθηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο να κλείσουν, αφήνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους χωρίς δουλειά. Αυτό τελικά δεν έγινε, γιατί λίγο αργότερα το ΣτΕ αποφάσισε ότι ο νόμος Παππά ήταν άκυρος και ο διαγωνισμός ακυρώθηκε.
Είχαν μεσολαβήσει πάλι έντονες πιέσεις και παρασκήνιο, με κάποιες γκρίζες ενέργειες, όπως την παραβίαση της προσωπικής ζωής δικαστή του ΣτΕ που θεωρούσε τον νόμο Παππά αντισυνταγματικό, οι οποίες έφεραν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Πώς φτάσαμε στην παραπομπή που επιτρέπει και στους δύο να πανηγυρίζουν
Η πλειοψηφία (ΝΔ) δεν φάνηκε διατεθειμένη να αναζητήσει όλες τις απαντήσεις στην Προανακριτική. Σύμφωνα με βουλευτές των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης, έσπευσαν να κλείσουν τις εργασίες χωρίς στην ουσία να έχουν ολοκληρωθεί. Ο Θάνος Πλεύρης διατύπωσε το παράξενο επιχείρημα ότι η δωροδοκία δεν στοιχειοθετήθηκε επειδή η CCC δεν έδωσε ως δώρο τα 3 εκατομμύρια ευρώ, αλλά επειδή ήθελε να συμμετέχει στο τηλεοπτικό εγχείρημα.
Αυτή είναι μία αυθαίρετη εκτίμηση του βουλευτή της ΝΔ, η οποία δεν έχει αποδειχθεί αλλά βολεύει, όπως αναφέραμε, όλα τα μέρη.
Πηγές της CCC πριν από λίγο καιρό δήλωναν κατηγορηματικά ότι οι ιδιοκτήτες της ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν να αποκτήσουν οι ίδιοι στην Ελλάδα ΜΜΕ, παροτι τους προσέγγιζαν κατά καιρούς διάφοροι εκδότες, αλλά πάντα ήταν αρνητικοί επειδή «δεν είχαν κανέναν λόγο να μπλέξουν». «Το να αποκτήσουν οι ίδιοι κάποιο μέσο ουδέποτε τους ενδιέφερε. Αν τους ζητούσε κάποιο υψηλά ιστάμενο πρόσωπο, όμως, μια διευκόλυνση, πιθανά δεν θα είχαν αντίρρηση να την κάνουν. Αυτά τα ποσά δεν είναι μεγάλα ποσά για αυτούς». Οι ίδιοι άλλωστε είχαν πάντα καλές σχέσεις με όλες τις κυβερνήσεις και επεδίωκαν να έχουν με κάθε πρωθυπουργό.
Επίσης, όσοι γνωρίζουν καλά τη CCC, αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Μέσης Ανατολής δεν είχε κανέναν λόγο να αναθέσει ως υπεργολαβία σε μια μικρή –για τα δικά της δεδομένα– και χωρίς σχετική εμπειρία εταιρεία σαν τον «Τοξότη» την κατασκευή ενός mall στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, πάντως, που σχετίζεται με τον Καλογρίτσα και είναι φίλος του Νίκου Παππά, διατηρούσε επαφή με στελέχη της CCC πριν από το 2015, ενώ είχε ξαναϋπάρξει μεσολάβηση μεταξύ της CCC και του περιβάλλοντος Τσίπρα για άλλο θέμα και με άλλους μεσολαβητές.
Στη LiFO είχαμε γράψει από καιρό ότι υπήρχαν πληροφορίες που ανέφεραν πως η πρόθεση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής ήταν να παραπέμψει μεν τον Νίκο Παππά, αλλά να αφήσει απ' έξω τους Άραβες επιχειρηματίες της CCC. Αυτό, για όποιον διάβαζε πίσω από τις γραμμές, σήμαινε ότι ο Παππάς θα παραπέμπονταν για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αλλά αυτό της δωροληψίας θα έμενε εκτός, αφού ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τη CCC.
Ο βασικός μάρτυρας, Χρήστος Καλογρίτσας, κατέθεσε ντοκουμέντα που στοιχειοθετούν τη διαπλοκή Παππά-Καλογρίτσα-CCC και την παρασκηνιακή δράση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Για την κατηγορία της δωροληψίας, όμως, υπάρχει μόνο η μαρτυρία και η κατάθεσή του, καθώς αφού έδωσε τα πρώτα στοιχεία, μετά σταμάτησε και η Επιτροπή δεν κάλεσε καν τους Άραβες επιχειρηματίες, ούτε έδειξε ενδιαφέρον να το ερευνήσει σε βάθος.
H υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών δεν ήταν η πρώτη που έστειλε στη Βουλή η Δικαιοσύνη για τον Παππά. Είχε έρθει ξανά πριν από έναν χρόνο και για το ελλιπές και ακριβό σύστημα Video Assistant Referee (VAR), που έκανε «δώρο» στις ΠΑΕ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τα λεφτά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αλλά η Νέα Δημοκρατία έκανε ότι δεν το είδε.
Εντυπωσιακή σιωπή της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπάρχει και γύρω από την υπόθεση Πετσίτη και τις διακλαδώσεις της. Όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση, κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι κουκούλωνε το θέμα και από τότε που βρέθηκε η ΝΔ στην εξουσία, δεν έχει ξανασχοληθεί.
Το αποτέλεσμα της Προανακριτικής για τις τηλεοπτικές άδειες ικανοποίησε τις επιδιώξεις όλων των ισχυρών μερών της υπόθεσης: της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των Αράβων μεγαλοεπιχειρηματιών της CCC. Κάπως έτσι, η κατάληξη μοιάζει να είναι win-win situation για όλους, αν και οι κακές γλώσσες θα μπορούσαν να μιλήσουν και για «μαγείρεμα».
Είναι γεγονός, πάντως, ότι όλα τα μέρη θεωρούν ότι κάτι κερδίζουν με αυτή την εξέλιξη: Η ΝΔ επειδή ο Νίκος Παππάς παραπέμπεται, αφού κατάφερε να αποδείξει την παρασκηνιακή εμπλοκή του με τους επιχειρηματίες, που την αρνούνταν. Ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή μπορεί να λέει «ευτυχώς δεν πάθαμε και τίποτα», αφού, όπως ισχυρίζεται, παραπέμπουν τον υπουργό της κυβέρνησης του «μόνο» για παράβαση καθήκοντος και όχι και για δωροληψία, η CCC επειδή βγαίνει από το κάδρο και μένει να αποδειχθεί αν και ο Καλογρίτσας πήρε εκείνο που ήθελε και ζητούσε, ακόμα και κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Προανακριτική, όταν ζητούσε από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν την κόντρα και να τα βρουν.
Αυτό που έμοιαζε να κάνει από την αρχή στην Προανακριτική Επιτροπή ο άλλοτε ισχυρός «κόκκινος» μεγαλοεργολάβος ήταν μια ανοιχτή δημόσια διαπραγμάτευση με όλους, προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί, δίνοντας κάποια από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του. Κι ενώ άφηνε να εννοηθεί ότι θα αποκάλυπτε όλα τα στοιχεία, έδινε λίγα κάθε φορά και στο ενδιάμεσο καλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τα βρουν.
Παρόμοια τακτική ακολούθησαν απέναντι του στην Προανακριτική και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη. Τη μία προσπαθούσαν να τον ρίξουν στο φιλότιμο, ζητώντας του να μη βοηθήσει τη δεξιά με όσα πει και όσα καταθέσει, και την άλλη τον κατηγορούσαν και του συμπεριφέρονταν πολύ επιθετικά.
Ο Καλογρίτσας, μόνος απέναντι σε όλους, αποκάλυπτε κάθε φορά στην κατάθεσή του όσα χρειαζόταν για να αποδείξει ότι έχει στοιχεία, αλλά χωρίς την πρόθεση να τα δώσει όλα, όπως φάνηκε, ώστε μετά να απωλέσει την διαπραγματευτική του ισχύ.
Οι καταθέσεις του Καλογρίτσα στην Προανακριτική, μαζί με στοιχεία που προσκόμισε, δεν αφήνουν αμφιβολίες για τη σχέση που είχε με τον Νίκο Παππά. Πριν προσκομίσει τα SMS όμως o Καλογρίτσας, η κομματική γραμμή έλεγε ότι αυτά δεν υπήρχαν κι όταν ο Καλογρίτσας τα εμφάνισε, επιχείρησαν να δώσουν δικές τους ερμηνείες σε αυτά.
«Να μου κάνουν μήνυση για να δούμε ποιος είναι ο “ψευδομάρτυρας”» τους προκαλούσε ο Καλογρίτσας, αλλά κανείς δεν του έκανε. «Τότε θα απαντήσω όπως πρέπει. Με ήχο και εικόνα, και όχι μόνο για τον Νίκο Παππά. Δεν έχω να χάσω τίποτα! Μου κατέστρεψαν την οικογένεια, την υγεία και την περιουσία. Δεν φοβάμαι τίποτα πλέον».
Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς, όπως ο Στέλιος Κούλογλου, έχουν παραδεχθεί ότι ο Καλογριτσας «είχε συνάψει συμμαχία με την κυβέρνηση Τσίπρα» αλλά «αυτή η συμμαχία δεν ήταν τόσο ισχυρή, ώστε να κερδίσει τους αντιπάλους της».
Το αποτέλεσμα της Προανακριτικής για τις τηλεοπτικές άδειες ικανοποίησε τις επιδιώξεις όλων των ισχυρών μερών της υπόθεσης: της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των Αράβων μεγαλοεπιχειρηματιών της CCC. Κάπως έτσι, η κατάληξη μοιάζει να είναι win-win situation για όλους, αν και οι κακές γλώσσες θα μπορούσαν να μιλήσουν και για «μαγείρεμα».
Αρον-άρον ολοκλήρωση χωρίς κλήση βασικών μαρτύρων
Ο Καλογρίτσας, γνωστός σε όλη την παλιά φρουρά της Αριστεράς, δεν ήταν η πρώτη φορά που μπήκε σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Ηταν η πρώτη φορά όμως που αυτό απέβη καταστροφικό για αυτόν και βρέθηκε τόσο μπλεγμένος. Ο ίδιος σήμερα εκφράζει το παράπονο ότι τα «παιδιά» που θέλησε να βοηθήσει τον άφησαν ακάλυπτο και ότι ενώ όλοι γνώριζαν πως η CCC, με την οποία δεν είχε πριν σχέση, του έδωσε τα χρήματα για να διευκολύνει τον Παππά να φτιάξει το κανάλι, με πρόσχημα (εικονική σύμβαση) την υπεργολαβία για το Mall στα Εμιράτα (η CCC δεν κάνει δουλειές στην Ελλάδα, έχει μόνο την έδρα της εδώ), τώρα παριστάνουν τους ανήξερους και μιλάνε για «αστική διαφορά».
Ο ίδιος θεωρεί ότι «την πάτησε» και ο λόγος που δεν επέστρεψε τα τρία εκατομμύρια, αφού δεν έγινε η δουλειά με το κανάλι, ήταν –όπως ισχυρίζεται– ότι τους είχε χρηματοδοτήσει άλλα εγχειρήματα, των οποίων το κόστος συμψηφίζει στο ύψος του ποσού αυτού. Ο Νίκος Παππάς και ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν αποδέχονται τον ισχυρισμό του, για αυτό και η Θεοδώρα Τζάκρη (από τους βουλευτές που ανήκει στον κύκλο του) τον έχει κατηγορήσει πολλές φορές ότι όλα αυτά τα κάνει με σκοπό «να φάει τα τρία εκατομμύρια» και μαζί με τον Παύλο Πολάκη τον έχουν καλέσει να σταματήσει να δίνει τροφή στη Δεξιά και να βλάπτει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, αναφέρει ότι από τις καταθέσεις και τα στοιχεία προκύπτει ξεκάθαρα η πολύ στενή σχέση του Νίκου Παππά με τον Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τον έριξαν στις συμφωνίες που είχαν κάνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθόλη τη διάρκεια της εξέτασής του, οι βουλευτές της ΝΔ προσπαθούσαν να τον κάνουν να μιλήσει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην μιλήσει.
Ο Καλογρίτσας μίλησε τελικά όσο ήθελε αυτός, ικανοποιώντας μερικώς αλλά κι απογοητεύοντας και τις δύο πλευρές: Τους βουλευτές της ΝΔ, επειδη άκουσαν μερικά από αυτά που ήθελαν, αλλά όχι όλα. Τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή άκουσαν μερικά από αυτά που δεν ήθελαν, αλλά όχι όλα όσα φοβούνταν. Υπάρχουν ακόμα δύο, τουλάχιστον, πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την υπόθεση Καλογρίτσα, αλλά σιωπούν προκειμένου να παραμείνουν στο απυρόβλητο.
Σύμφωνα με την κακή πρακτική των τελευταίων ετών, όποτε γίνεται Προανακριτική Επιτροπή, κάθε κόμμα βγάζει το δικό του πόρισμα. Το πιο αμερόληπτο πόρισμα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αυτό του ΚΙΝΑΛ, προφανώς επειδή δεν είχε το ιδιο κάποια εμπλοκή.
«Κατά τη γνώμη μας, όπως είχαμε καταγγείλει, ο κατάλογος των μαρτύρων έπρεπε να μείνει ανοικτός και να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα πρόσωπα, ανάλογα με την πορεία της διερεύνησης και τα ευρήματα αυτής» αναφέρει το πόρισμα του ΚΙΝΑΛ και αυτό θα έπρεπε ίσως να ήταν αυτονόητο.
Ωστόσο η Προανακριτική έκανε το αντίθετο κι ας πλειοψηφούσαν οι βουλευτές της ΝΔ. Λέει όμως κι άλλα το πόρισμα του ΚΙΝΑΛ, όπως ότι «με ευθύνη της ΝΔ –σε συνεννόηση άραγε και με τον ΣΥΡΙΖΑ;– η Επιτροπή ολοκλήρωσε άρον-άρον τις εργασίες της, κλείνοντας αιφνιδιαστικά τον κατάλογο των μαρτύρων».
Το πόρισμα διαπιστώνει επίσης ότι «προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ο πρώην υπουργός Ν. Παππάς αποτέλεσε τον "ιθύνοντα νου" και τον κεντρικό συντονιστή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προκειμένου να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγχο ενός μέσου ενημέρωσης, αρχικά τηλεοπτικού σταθμού και εν συνεχεία εφημερίδας».
«Ο Ν. Παππάς ήταν εκείνος που υπέδειξε στον Χ. Καλογρίτσα να απευθυνθεί στην οικογένεια Χούρι (της CCC) για τη χρηματοδότηση –τουλάχιστον ως προς την αναγκαία εγγυητική επιστολή των 3 εκ. ευρώ– για τη συμμετοχή ενός ελεγχόμενου από την Κυβέρνηση σχήματος, με σκοπό την απόκτηση άδειας εκπομπής πανελλαδικού τηλεοπτικού σταθμού στον διαγωνισμό του 2016. Σύμφωνα, εξάλλου, με όσα κατατέθηκαν στην Επιτροπή, ο ίδιος ο Ν. Παππάς καθόρισε το ύψος της προσφοράς του σχήματος Καλογρίτσα προκειμένου να αποκτήσει την άδεια. Μετά, δε, την υπαναχώρηση των Χούρι, φαίνεται ότι έθεσε σε εφαρμογή "σχέδιο Β" και κατηύθυνε τον Καλογρίτσα για την εξεύρεση άλλου επενδυτή».
Σχετικά με το αδίκημα για το οποίο ο Νίκος Παππάς παραπέμπεται τελικά στο Ειδικό Δικαστήριο αναφέρεται ότι «υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις έως και αποδείξεις για ενεργό συμμετοχή, από την αρχή έως το τέλος, του Ν. Παππά στην όλη μεθόδευση, που προκύπτουν από έγγραφα, μηνύματα SMS, ηλεκτρονική αλληλογραφία και μαρτυρικές καταθέσεις. Σκοπός αυτής της δράσης του δεν ήταν προφανώς η εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αλλά η απόκτηση του ελέγχου ενημερωτικού μέσου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατά προφανή παραβίαση των υπουργικών του καθηκόντων».
Οσο για το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου για το οποίο τελικά ο Παππάς δεν παραπέμπεται, το πόρισμα του ΚΙΝΑΛ εξηγεί ότι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, Χ. Καλογρίτσας, δεν προσκόμισε τελικά τις αποδείξεις που διαβεβαίωνε ότι κατείχε. «Δύο είναι τα ενδεχόμενα: είτε ο μάρτυρας δεν είχε ποτέ στη διάθεσή του τα στοιχεία που είχε δεσμευθεί ότι θα κατέθετε στην Επιτροπή, είτε συντρέχει κάποιος άλλος –άδηλος σε εμάς– λόγος για τον οποίο ο ίδιος αποφάσισε να μην προχωρήσει στην κατάθεσή τους στην Επιτροπή. Στη δεύτερη περίπτωση, δεν είναι δυνατό να αποκλεισθεί το ειδικότερο ενδεχόμενο να έχει επιτευχθεί αφανής συμφωνία του μάρτυρα με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – με την οποία, καθ’ ομολογίαν του, ο ίδιος διατηρούσε ανέκαθεν στενές σχέσεις... Σε κάθε περίπτωση, η πιθανή εφαρμογή του "νόμου της σιωπής" και η αίσθηση της συγκάλυψης της αλήθειας που δημιουργείται, εν πολλοίς ακυρώνει τη θεσμική αποστολή της Επιτροπής και ματαιώνει την εντολή της Βουλής για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».
Μέλος της Προανακριτικής ανέφερε πως δεν αποκλείεται ο Καλογρίτσας να τα βρήκε με τον ΣΥΡΙΖΑ (άλλωστε συζητούσαν για τις διαφορές τους μέσα στη Βουλή μπροστά στους υπόλοιπους), όπως δεν αποκλείεται όμως, αν δεν τα βρήκαν, να κρατάει τα στοιχεία που έχει για τη συνέχεια της διαδικασίας.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο, ωστόσο, ότι υπάρχει κάποιος που θα ήθελε μια τέτοια εξέλιξη. Στη ΝΔ μοιάζει να αρκεί ότι στοιχειοθετήθηκε η μία κατηγορία. Αλλά και ο ίδιος ο Καλογρίτσας, όλο αυτό το διάστημα που πήγαινε στη Βουλή για να καταθέσει, δεν έκρυψε ότι προτιμά να τα βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά να συνεχιστεί η διένεξή τους. Το πρόβλημα που τους εμποδίζει να τα βρουν όμως φαίνεται να είναι η οικονομική διαφορά.
Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης του Νίκου Παππά από τη Βουλή, το επόμενο στάδιο είναι η συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου και στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου. Ο πρόεδρος της Βουλής θα στείλει τη δικογραφία σε βάρος του υπουργού, στον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου και η διαδικασία θα συνεχιστεί στον Άρειο Πάγο.